Lehet még esélye a Normafa fáinak: Pokorni egyeztetésre hívta Karácsonyt és Szabó Tímeát

Publikálás dátuma
2019.11.12. 10:21

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Telefonon is beszélt már a XII. kerület fideszes polgármestere a főpolgármesterrel.
Úgy tűnik, megtette hatását a több mint 13 aláírással megtámogatott petíció és a szerveződő tüntetés: mint az Index értesült, egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát a XII. kerület fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán. A téma nem más, mint a Normafa láncfűrészes rehabilitációja, mely részeként 220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására készül a kerület egy Natura 2000-es területen, hogy ott parkoló létesülhessen. A portál úgy tudja,
Pokorni fel is hívta Karácsony Gergely főpolgármestert.

Hogy ott mire jutottak, az nem derült ki. A Párbeszéd nevében Szabó Tímea felszólította az önkormányzatot – és személy szerint Pokornit is – a fakivágások megakadályozására. A szombati demonstrációt is a Párbeszéd szervezi.
A XII. kerületi önkormányzat pénteken az üggyel kapcsolatban kiadott egy közleményt, amely szerint már nincs miről egyeztetni, mert a Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett a kerületvezetés a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. Erről korábban azt nyilatkozta a Normafa – Természetesen civil csoport képviseletében Sipos Péter, hogy "látszategyeztetés" volt, a lényegi információk és fontos részletek csak később lettek nyilvánosak.
Szerző

Fizetés nélkül hagyta a soroksári polgármestert az ellenzéki bojkott

Publikálás dátuma
2019.11.12. 09:43
Bese Ferenc
Fotó: Facebook / Bese Ferenc
Sérelmezték, hogy az illetményről nem hogy nem szavazhattak együtt a távozó vezetők végkielégítésével, de erről még csak nem is egyeztetett velük a Fidesz támogatta Bese Ferenc.
Bizonytalan időre tiszteletdíj nélkül maradt Bese Ferenc, Soroksár frissen megválasztott fideszes támogatottságú polgármestere, miután a képviselő-testület ellenzéki tagjai a múlt heti alakuló ülésen nem szavazták meg a javadalmazását - írja a hvg.hu. Bár a polgármester illetményéről és költségtérítéséről szóló napirendi pont előtt az aljegyző arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg, az öt ellenzéki képviselőt ez nem hatotta meg:
az ellenzékiek mindannyian tartózkodtak a szavazáskor. Mivel érintettsége miatt a polgármester sem szavazott, a napirendi pontot nem sikerült elfogadni.

A függetlenként, de Fidesz támogatással indult Bese az októberi önkormányzati választáson mindössze 214 szavazattal győzte le Bereczki Miklóst, az ellenzék közös jelöltjét, a képviselő-testületben pedig 6-6-os patthelyzet alakult ki.
A hatályos szmsz havi egy ülést ír elő, így december 3-ig biztosan illetmény nélkül marad Bese. Az ellenzéki képviselőknek nem a polgármesteri illetmény mértékével volt problémájuk – azt szinte forintra pontosan meghatározza a vonatkozó törvény. Azért bojkottálták a szavazást, mert azt együtt szerették volna lebonyolítani a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek (a városrészt 25 éven át vezető Geiger Ferenc és a két alpolgármester) végkielégítéséről szóló döntéssel, és sérelmezték, hogy a polgármester erre nem adott lehetőséget, illetve nem is egyeztetett velük erről előzetesen. Azóta egy alpolgármesteri pozíció miatt újabb konfliktusba került a két oldal.
Szerző
Frissítve: 2019.11.12. 09:44

„Itt már kevésbé van helye a viccnek”

Publikálás dátuma
2019.11.12. 09:00
Döme Zsuzsanna, az MKKP politikusa
Fotó: Népszava
– Az önkormányzati kultúrpolitika a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szerepvállalása miatt biztosan nem lesz rosszabb – így reagált lapunknak Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője, miután kiderült: Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester vélhetően Döme Zsuzsannát, az MKKP politikusát kéri fel külsős - képviselő-testületen kívülről érkező - alpolgármesternek. A párt egyik alapítója és uniós listájának korábbi vezetője az Indexnek azt mondta, kulturális területért felelős alpolgármester lehet, de ha lakossági panaszt, bejelentést kapnak, „biztos nem fogom kibírni, hogy ne nyúljak bele másba is”. Böcskei szerint részben a IX. kerületi helyzetből következik, hogy Baranyi egy kétfarkús politikust szeretne alpolgármesternek. Ferencváros új polgármestere – folytatta a szakértő – ugyanis politikai kultúraváltást is hirdetett, Döme Zsuzsanna pedig erre alkalmas szereplő lehet. Egy ilyen pozíció miatt nem fog érdemben változni az MKKP-ről kialakult kép, még akkor sem – magyarázta Böcskei –, ha ez valóban nem ugyanaz, mint például kampányolni a kormány ellen. – Felelős politikai pozícióról van szó, itt döntéseket kell hozni – hangsúlyozta, hozzátéve: Döme jó munkája esetén emelkedhet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ázsiója. Böcskei szerint annyi előnye van Döme Zsuzsannának, hogy mint kultúráért felelős alpolgármester egy pontig könnyebb beszédmódot használhat, de ennek ellenére az önkormányzati politikában a választók a megoldásokat várják, „itt már kevésbé van helye a viccnek.” A ferencvárosi képviselő-testület alakuló ülését csütörtökre hívták össze. Dömén kívül az LMP támogatásával bíró, egyéniben győztes Reiner Rolandot szeretné belsős, főállású alpolgármesternek Baranyi. A korábban elemzőként dolgozó Reiner lapunknak megerősítette, hogy a polgármester felkérte a feladatra. Baranyi Krisztinát és Döme Zsuzsannát lapzártánkig nem értük el.
Szerző