Előfizetés

El kell tüntetni a választási plakátokat az utcákról

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.12. 06:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Kedd délután kettőig.
Kedd délután 16 órakor lejár annak határideje, hogy az önkormányzati választáson indult jelöltek és jelölőszervezetek eltávolítsák a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat. A választási törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül, tehát november 12-én 16 óráig kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte vagy akinek az érdekében elhelyezték. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, akkor az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd a költségeket kiszámlázhatják. A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre, a jelöltek és jelölőszervezetek ezekre ingyen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat.

Beteges létszámstop a kórházakban

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.11.12. 06:00
Képünk illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Miközben egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány, nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján. A vezetők hitetlenkednek, az illetékesek hallgatnak.
Komoly izgalmat keltett a kórházigazgatók körében az állami fenntartó múlt pénteki, lapunkhoz is eljutott levele, amelyben arról értesítette őket, hogy gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben. A levél szerint november hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem. Ez különösen azért rázta meg az intézményvezetőket mert a betegágyak mellett így is alig van ember. A szakdolgozói kamara tavalyi felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek az ellátók. Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak. A kórházak honlapjain számtalan hirdetésben keresnek gyógyítókat, ápolókat, műszaki és gazdasági szakembereket. A kórházigazgatók először nem is hitték, hogy a levél valódi. Az elektronikus posta bélyegzője szerint ugyanis az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan „négyezres besorolású” kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg. Ez az intézményvezetőket is elbizonytalanította, ám az egyik érintett érdeklődőnek Gondos Miklós főigazgató nevében a titkárságvezetője azt válaszolta: a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával. – Gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, az egyéb kellemetlenségekről nem is szólva – kommentálta a döntést az egyik vidéki kórházvezető. Lapunk már vasárnap este megkereste az ÁEEK-t, de hétfő estig sem válaszoltak kérdéseinkre.
Információink szerint a Magyar Kórházszövetség hétfőn a létszámstopra magyarázatot kérő levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is. A helyzet abszurditását jelzi az is, hogy épp a napokban született döntés a kórházvezetői pályázatokról, így az utasítás szerint hiába nyerte el valaki az állást, őt sem lehetne kinevezni. Jelenleg legalább öt kórház esetében azért is tisztázatlan, hogy ki az igazgató, mert ugyan az ÁEEK a vezetői pályázatokat lebonyolította, és továbbította a nyertesek nevét is a tárcához, Kásler Miklós miniszter még nem írta alá a kinevezési okmányokat. Például a Veszprém megyei kórház főigazgatói székét Lippai Norbert nyerte, erről tájékoztatták is a megbízott főigazgatót, ám az új vezetőt azóta sem nevezték ki, miközben a réginek már lejárt a megbízatása október 31-én. De baj az is, hogy egy nagyobb intézményben csak a természetes fluktuáció miatt havonta 100-150 ember cserélődik. Most a távozók ugyan kiléphetnek, de oda ahová indultak, már nem vehetik fel őket, legfeljebb vállalkozói szerződés keretében lenne lehetőség a foglalkoztatásukra. – A hierarchikus rendszerben működő egészségügyben viszont nagyon nehéz a közalkalmazott főorvos alá vállalkozó nővért beosztani – mondta az egy másik intézményvezető, aki szerint a létszámstop veszélyezteti a betegellátást, és megbéníthatja a napi működést. Volt olyan intézményvezető, aki lapunktól értesült a létszámstopról. Ő határozottan azt mondta: biztosan felveszi azt, akire szüksége van, mert a beteg nem maradhat gyógyító nélkül. Azt egy nyári hvg.hu cikkből tudjuk, hogy ez az „otromba” jogalkotás nem példa nélküli. Akkor is elrendeltek egy létszámstopot és az derült ki, hogy a szakorvos-jelöltek nem tudnak munkába állni a kórházakban. Akkor a szakmai szövetség elérte, hogy lehessen az intézkedés alól egyéni mentességet kérni. Most erre sem menekülhetnek a kórházak. A pénteki ÁEEK levélben az is szerepel, hogy a mentesítési eljárás szabályait egyelőre még nem dolgozták ki.

Megosztott ország: nyugaton esős, keleten felhős lesz a keddi időjárás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 22:03

Fotó: Shutterstock
És ez a hőmérséklet-különbségben is érezhető majd.
Mielőtt megérkezne a kedd, még hétfőn este és éjszaka szinte mindenhol fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, reggelre pedig az ország nagy részén beborul az ég, és főként a nyugati és délnyugati határvidéken foltokban köd is képződhet - kezdi a keddi időjárás-előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Aztán így folytatja: A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.      Kedden napközben többnyire borult lesz az ég, de a Tiszántúlon néhány órás szűrt napsütésre lehet számítani a fátyolfelhők mellett. A Dunántúlon, a Duna vonala mentén és az Északi-középhegység nyugati felén sokfelé várható eső, általában kiadós csapadék hullhat. Napközben a keleti, délkeleti szelet még csak kevés helyen, estétől azonban már több helyen kísérhetik erős széllökések. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon végig északi, északkeleti szél lesz jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az Alpokalján 7-9, a Tiszántúlon 17 és 20 fok között valószínű. A Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza köze nyugati részein délutántól várható melegedés a csapadék megszűnése után, így azokon a részeken csak az esti órákban áll be a maximum.