Előfizetés

Tárgyalnak a győri előválasztásról

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.11.12. 08:00
Borkai Zsolt a győri közgyűlés alakuló ülése után
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ellenzék a csütörtöktől kezdődő egyeztetéseken dönti el, hogy miként választják ki a közös ellenzéki polgármesterjelöltet.
Informális egyeztetések már voltak a győri előválasztásáról a helyi ellenzéki pártok között, de az érdemi tárgyalások csütörtökön kezdődnek – értesült a Népszava.
Mint arról lapunk is beszámolt, múlt héten lemondott az október 13-án szűk előnnyel győztes Borkai Zsolt a győri polgármesterségről. A ma már a Fideszből is távozott egykori városvezetőről októberben kompromittáló információk és felvételek jelentek meg, amelyek több bűncselekmény gyanúját is felvetették. A választáson 44 százalékos szavazati aránnyal mégis Borkai győzött a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az LMP közös jelöltjeként induló Glázer Tímeával szemben. Utóbbira a választók 42,83 százaléka voksolt.
Borkai Zsolt múlt heti lemondását követően a Momentum budapesti főpolgármester-jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor bejelentette – a sikeres fővárosi előválasztások után –, Győrben is ezzel a módszerrel szeretnék kiválasztani az esélyes, ellenzéki polgármester-jelöltet. Hegyi Szabolcs, a Momentum vasárnap megválasztott győri elnöke lapunknak azt mondta, tudomása szerint "minden komolyan vehető ellenzéki párt" támogatja az előválasztást. Hegyi azt még nem tudta megmondani, hogy a Momentum ezen kit indítana, nem szeretnék ugyanis "elkapkodni a döntést". Glázer Tímea, volt győri polgármester-jelölt – aki egyben a DK helyi elnöke is – nem tud arról, hogy rajta kívül még ki mérettetné meg magát az esetleges előválasztáson. Az biztos – idézte fel –, hogy a DK országos vezetősége újra őt jelöli. – Nem biztos, hogy mindegyik ellenzéki párt támogatja az előválasztást, de ha így van, akkor vállalom a versenyt. Amennyiben viszont nem jön össze, akkor egy közös jelölt mögé kell felsorakozni – jelezte Glázer Tímea. Pollreisz Balázs, az MSZP győri elnöke lapunknak leszögezte, helyi szinten döntenek majd az előválasztásról, amelyet „tudunk támogatni, ha lesznek indulók”. A politikus szerint értelemszerűen egy esetleges előválasztáson nem támogathatják Glázert, aki a DK helyi elnöke, de saját lehetséges jelölteket egyelőre nem tudott mondani. Az LMP a Népszavának küldött válaszában kiemelte, hogy továbbra is elkötelezettek az ellenzéki összefogás mellett, és támogatják az előválasztást. A Párbeszéd és a Jobbik nem válaszolt megkeresésünkre.  Nem csak az ellenzéknél nincs még aspiráns, a kormánypárt sem tudja még kit indít polgármester-jelöltnek. A Fidesz lapunknak azt válaszolta, hogy a héten lesz elnökségi ülésük, ahol „várhatóan” szóba kerül ez a kérdés. – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten elmondta a győri polgármester-választással kapcsolatban, hogy minden győri potenciális jelölt. Borkai Zsolt helyettesítéséről pedig a győri közgyűlés gondoskodik – közölték. A Magyar Hang korábban úgy értesült, a Fidesz Dézsi Csaba Andrást szeretné polgármesternek. A politikus jelenleg is tagja a helyi képviselő-testületnek, a Fidesz–KDNP színeiben, egyéni körzetét megnyerve jutott be a közgyűlésbe. Dézsi kardiológus, a helyi Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. Emellett van saját tévéműsora is Győrben, és fél tucat könyvet is írt már. Húsz éve pedig ő a Magyar Judo Szövetség alelnöke.
A helyi választási bizottság egyébként a mandátum megüresedését követő 120 napon belüli valamelyik vasárnapra írhatja ki az időközi választást (ennek határideje 2020. március 17.). A szabályok értelmében a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja annak kitűzésétől a 70. és a 90. nap közé essen, így a választást a január 10. és március 8. közötti vasárnapok valamelyikén tarthatják majd. (A március 15-i nemzeti ünnepen nem lehet választást tartani).

Javaslat már van

A Republikon Intézet elkészítette javaslatát a győri előválasztásra. E szerint az indulni kívánóknak 300 támogató aláírást kell összegyűjtenie, valamint a résztvevő pártoknak egy értéknyilatkozatot kell elfogadnia. Magát az előválasztást a – a ferencvárosihoz hasonlóan – háromnaposra érdemes tervezni az intézet szerint. Az előválasztáson való voksolás feltétele bejelentett győri lakcím, előzetes regisztráció (akár a szavazás alkalmával) és személyes részvétel lenne.

Vészjelzés a Kövér-féle konferencia elé

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.11.12. 07:30

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Veszélyben a Koszorús-konferencia! – így toborozza a résztvevőket a lapunkhoz eljutott e-mail tanúsága szerint az egyik szervező. Levelében elpanaszolta, hogy „az ellenérdekek komoly aknamunkát fejtenek ki”. Ezért fontos a létszám. Ha ugyanis „nem tudjuk megtölteni a 400 fős felsőházi termet, akkor látszólag nekik lesz igazuk”.
Arról a Kövér László házelnök fővédnökségével meghirdetett parlamenti rendezvényről van szó, amelyet a „Koszorús-akció 75. évfordulójára tiszteletére” szerveznek, és amelyet az önkormányzati választások előtt rejtélyes körülmények között elhalasztottak. Az elmaradt konferenciát november 14-én, most csütörtökön rendezik meg. Az eredeti programtól eltérően a köszöntőt nem Kövér László, hanem Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke mondja majd.
A témával több cikkünkben is foglalkoztunk: míg fideszes körökben embermentőként tisztelik Koszorús Ferenc vezérkari ezredest, a korszakkal foglalkozó Karsai László és más történészek szerint semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy Koszorús páncélosait Horthy Miklós a budapesti zsidóság megmentésére rendelte volna Esztergomból a fővárosba. Horthy valójában egy alaptalan pletykának hitelt adva attól félt, hogy puccsot szerveznek ellene. Nem a zsidóság, hanem a saját maga védelmében hívta Koszorúst és katonáit 1944 júliusában Budapestre – hangsúlyozta kérdésünkre Karsai László. Hozzátette: Koszorús később felesküdött Szálasi Ferencre, harcolt a nácik oldalán, velük együtt vonult vissza, majd az Egyesült Államokba emigrált. Karsai László megfontolandónak tartja a javaslatot, hogy távolítsák el azt az emléktáblát, amely a VII. kerületi Dohány utcában hirdeti: Koszorús Ferenc és hős katonái megakadályozták a budapesti zsidóság deportálását.
Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere lapunknak elmondta, van személyes véleménye, de nem feladata, hogy állást foglaljon történettudományi kérdésekben. Ha valaki kezdeményezi az emléktábla levételét, akkor arra van egy jogi procedúra, „annak megfelelően fogjuk lefolytatni az eljárást”. Niedermüller megjegyezte, hogy a tábla eltávolításához például az érintett társasház hozzájárulására is szükség lenne.

Legalább tízmillióért tüntettek el a rendőrök 271 autót Erdogan útjából

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.12. 07:00

Fotó: Markoszov Szergej
Még Putyin látogatása előtt is kevesebb járművet kellett elszállítani Budapest utcáiról – a költségeket az adófizetők állják.
Biztonsági okokból összesen 271 „gépjárművet” szállíttatott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztálya Recep Tayyip Erdogan november 7-i látogatása előtt – árulta el a Népszava kérdésére a rendőrség. Ez több kocsi, mint amit Vlagyimir Putyin október végi érkezésekor elvittek, akkor „csak” 216 autót kellett elvinni, hogy védjék az orosz elnök konvoját. Az elszállítás természetesen nincs ingyen, de a konkrét árat nem árulta a hatóság, azt csak később, közérdekű adatközlés formájában közölnék lapunkkal. Szerencsére találtunk egy dokumentumot, amiből több is kiderülhet a költségekről. E szerint a BRFK közbeszerzési eljárás keretében, még 2018 decemberében kötött három évre szóló szerződést autók, kamionok és munkagépek elszállítására az ATC Aircom Kft-vel, nettó 138 millió (évente 46 millió) forint értékben – a Kft. pedig állami rendezvény, demonstráció, delegáció helyszínéről is vihet el autókat. 
Vagyis, Putyin és Erdogan érkezése előtt is ez a cég felelt a járművek begyűjtéséért. A szerződés alapján az ATC Aircom Budapest közigazgatási területén belül személyautót 40 ezer forintért, 3,5 tonna feletti teherautót 140 ezer forintért, buszt 190 ezer forintért szállít el, az árat pedig növelhetik az olyan kitételek mint a speciális szállítások 90 ezres nettó óradíja vagy 15 ezres óránkénti készenléti díja. 
Vagyis, ha a legegyszerűbb, olcsóbb esettel – szimpla személyautók elszállításával – számolunk, az ATC Aircom 10,8 millió forintért vihette el az autókat Erdogan konvojának közeléből (és 8,6 millióért dolgoztak Putyin látogatása idején).

A tényleges összeg azonban ennél magasabb is lehet. Telefonon kerestük meg a vállalkozást, ahol megerősítették, hogy őket bízták meg Erdogan-delegáció előtti munkákkal, a pontos munkadíjat viszont nem akarták elárulni. 
A szállítási díj borsosnak tűnhet, de valójában egészen alacsony a munka jellegét tekintve – erről már Horváth Csaba, az Autómentők Magyarországi Szakmai Szövetségének (AMSZSZ) elnöke beszélt lapunknak. A civil megbízásra dolgozó autómentők ugyanis az ügyfél segítségével, slusszkulccsal a kézben dolgoznak, az ott hagyott, behúzott kézifékű kocsit viszont csak daruval lehet felemelni; ehhez speciális autómentő kell és nagy rutin, hogy egy karcolás se essen a kívülről mozgatott járművön, az okozott kár ugyanis a szállító felelőssége lesz. Horváth szerint az alacsonyabb díj általános jellemző a hatósági szerződések esetében: a vállalkozónak belefér a piaci ár alatti munkadíj is, ha hosszú távú, több éves megállapodásokat köthet állami szervekkel. 
Az elnök hozzátette, hogy a szabályosan parkoló, de rendezvény miatt áthelyezett autók esetében a cechet az állam - vagyis az adófizetők – állják; a pórul járt autósoknak ezért nem kell külön fizetniük, a kocsi megtalálása és visszaszerzése azonban így is sok bosszúsággal járt.

Az autók eltakarítása ugyanakkor csak töredékrészét jelentette a Putyin és Erdogan-látogatással járó kiadásoknak. Ha a rendőrség eljuttatja hozzánk a teljes költséglistát, arról újabb cikkben számolunk be.