Előfizetés

A belügyi államtitkár is az Erdogan ellen tüntetőket hibáztatta a káoszért - és "Gulyás Márton Soros-aktivistát"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 16:12
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára
Fotó: Kormány.hu
Bár Kontrát Károly megtehette volna, mégsem kért bocsánatot a budapestiektől.
Az Országgyűlés mai ülésén a 2. napirendi pont az Azonnali kérdések és válaszok órája volt, írja az MTI, ebben kapott kérdést Kontrát Károly belügyi államtitkár, mégpedig Kocsis-Cake Oliviótól, a Párbeszéd képviselőjétől. Kocsis-Cake szerint
a török elnök látogatása alatt a budapestiek nagy türelemről tettek nagy tanúbizonyságot, és rendőrök is köszönetet érdemelnek, akik próbálták az értelmetlen utasításokat végrehajtani.

Hozzátette: azok viszont nem érdemelnek köszönetet, akiknek sikerült úgy megszervezni a török elnök látogatását, hogy káoszba fulladt a budapesti közlekedés,  és méltatlan, kiszolgáltatott helyzetbe hoztak sokakat, akik hosszú időre ragadtak a metróaluljáróba vagy a hideg utcán. Kontrát Károly belügyi államtitkár először köszönetet mondott a budapestiek türelméért és együttműködéséért, de szerinte, ahogy a rendőrség és a Fidesz szerint is, a nemzetközi delegáció biztosításával kapcsolatos intézkedések önmagukban nem okoztak volna fennakadást, a megszokottnál nagyobb kellemetlenség a többórás, vonulásos ellenzéki tüntetések, akciók miatt volt.
"Gulyás Márton Soros-aktivista minden megtett, hogy a lebénuljon a város"

- tette hozzá Kontrát.       Kocsis-Cake Olivio viszonválaszában elképesztőnek nevezte, hogy az államtitkár tüntetésre fogta a kialakult helyzetet, és bocsánatkérésre szólította fel a Kontrát Károlyt. Az államtitkár válaszában ismét megköszönte a budapestiek türelmét és együttműködését. A kérdés elhangzása előtt Kocsis-Cake Olivio és Tordai Bence egy kurd zászlót terített le az előttük lévő padsorra, ezért az elnöklő Lezsák Sándor a szemléltetés szabályainak betartására figyelmeztette őket.

Szociális szélmalomharc: ellehetetlenítették a sztrájkot, holnap tovább tárgyalnak

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.11.11. 16:05
MKKSZ és SZÁD közös sajtótájékoztatója a szociális munka napjára szervezett konferencia szünetében
Fotó: Gulyás Erika
Elbuktatták a sztrájkot, de holnap reggel 8-kor a szociális államtitkárság vezetői ismét hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni az ágazatban munkabeszüntetést hirdető szakszervezetekkel.
A feltétlen engedelmesség és a koplalás joga illeti meg a kormány szerint a szociális ágazatban dolgozó munkavállalókat, akik a béreket és munkakörülményeket nézve is a hazai foglalkoztatási rangsor legvégén állnak hosszú ideje – jelentette ki Boros Péterné a szociális munka napjára szervezett fővárosi szakmai konferencián. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arra emlékeztetett, hogy tíz hónapnyi küzdelem, hitegetés és becsapás után ott tartanak a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD), hogy már csak akkor hinnének a humántárca szociális államtitkárságának ígéreteiben, ha azokat Orbán Viktor aláírásával kapnák meg. Miután a minisztérium sem a béremelési rendszer kidolgozására, sem az ágazati kollektív szerződés megkötésének jogi előkészítésére tett ígértét nem tartotta be és a sztrájk idején még elégséges szolgáltatásokról sem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, a két tömörülés bírósághoz fordult ez utóbbi javaslatcsomagnak az elfogadtatásáért. Első fokon megnyerték a bíróság támogatását, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a fellebbezésén nem a tárgyalópartner szociális államtitkárság vezetőjét szerepeltette beadóként, hanem a tárca parlamenti államtitkárát, Rétvári Bencét és ez a formai hiba elegendő volt arra, hogy az egész eljárást újra kelljen kezdeni. Így a november 13-ára meghirdetett sztrájkot jogszerűen nem lehet megtartani. Most tehát ott tartanak, hogy nem sztrájkolhatnak, de kedden, a szociális munka napján ismét leülhetnek a területért felelős államtitkárság vezetőivel egy beszélgetésre az ágazatban sztrájkot kezdeményező két szakszervezet képviselői. Közben nem állt meg a területről az elvándorlás, már 10 ezer szakember hiányzik a szociális szolgáltatásokat végzők közül, s általános a vélemény, hogy a hétköznapokban a létszámhiány miatt a még elégséges szolgáltatások szintjét már nem is érik el az ágazatban. A két szakszervezet újabb sztrájknapokat jelölt meg a bíróságra ismét beadott kérelmében, további harcra biztatják a dolgozókat, hogy az „elégedetlenség közös cselekvéssé” változhasson. Borosné és Köves Ferenc SZÁD elnök is úgy fogalmazott, amíg el nem érik a jogszerű sztrájk megtartásának lehetőségét, minden szociális munkást arra biztatnak, törvényes, de leleményes módszerekkel harcoljanak a betarthatatlan elvárásokkal szemben. A szakszervezetek a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón ismét követelték a sztrájktörvény módosítását is. Értékelésük szerint azzal, hogy kiveszik a dolgozók kezéből a munkabeszüntetés jogát, csak azt mutatja meg a hatalom, hogy fél az erejüktől.

Putyin és Erdogan a főbejáraton, az Európai Tanács megválasztott elnöke szinte titokban érkezett Orbánhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 15:33
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Miniszterelnökünk sajtófőnöke mintegy három mondatban tájékoztatta az MTI-t a fontos vendégről.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délután a Karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az Európai Tanács megválasztott elnökét, aki december 1-jén foglalja el hivatalát - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke. Utólag - tesszük hozzá. Előzetes információt senki sem közölt arról, hogy az EU három legfontosabb vezetője közül Magyarországra érkezik az egyik. A sajtófőnök olyan részletesen számolt be a találkozóról, hogy szinte az olvasók is ott érezhetik magukat Charles Michel és Orbán Viktor mellett: "A megbeszélésen a december 1-jén hivatalba lépő új elnökkel áttekintették Magyarország és az Európai Unió kapcsolatrendszerének összes fontos témáját a migrációtól kezdve a gazdaságpolitikán keresztül egészen a külpolitikáig. Orbán Viktor és Charles Michel kölcsönösen kifejezték együttműködési szándékukat annak érdekében, hogy a következő években sikerüljön megtalálni a jó válaszokat az Európa előtt álló kihívásokra."