Most egyetemistákat ültetett a Ladájába Lázár (videó)

Publikálás dátuma
2019.11.11. 13:32

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Folytatódik a Lázár-show, a Mezőhegyesi Ménesbirtok felügyelője ezúttal agrármérnök hallgatókat furikázott körbe a gazdaságban.
Lendületes vágások, menő drónfelvételek, lezser, kék ingek: viharsarki roadmovie-nak is beillene Lázár János újabb, zenés imázsvideója. A volt kancelláriaminiszter, jelenlegi kormánybiztos ezúttal két, Debrecenben tanuló agrármérnök hallgatónak mutatta be A felügyelete alá tartozó ménesbirtokot, és olyan trendi kérdéseket tett fel nekik, hogy szerintük van-e klímaváltozás (van), mi a véleményük az egyetemi oktatásról és a politikáról.
A beszélgetés során Lázár azt is elárulta, hogy őt gyakran leparasztozzák, de ez hízeleg neki – és szakmunkások helyzete kapcsán odaszúrt a kormánynak is egyet:
szerinte hiába erőlteti az Orbán-kabinet a szakképzés fejlesztését, amíg a végzett dolgozók nem kapnak tisztességes bért.

Azt kell elérni, hogy a szakembert becsüljék meg, és a szülő se szégyellje, ha gyereke ilyen munkát végez – fejtegette a politikus, aki azt is elmondta, hogy teljesen átalakítaná az agrár felsőoktatást, a jelenlegi integráció helyett inkább ki kellene emelni és felturbózni az agrárkarokat; ezeknek az integrált rendszerben ugyanis nincs sok esélyük egy orvosi karral szemben az egyetemi forrásokért vívott harcban.
A beszélgetés vége felé Lázár rákérdezett, hogy vendégeinek mi a véleménye a politikáról, az országban zajló politikai csatározásról: „Nem divat a kormányt szeretni?” vetette fel ravasz mosollyal; kiderült, hogy az egyetemisták közül az, aki szimpatizál a kormánnyal, az inkább csendben marad, sokaktól pedig idegen az egész, bonyolult, rajtuk kívül álló dolognak érzik a politikát. 
Szerző

Százmilliót ad a kormány a kóbor kutyák ivartalanítására

Publikálás dátuma
2019.11.11. 12:06
Képünk illusztráció
Fotó: MARKUS SCHOLZ / AFP
Az agrártárca közölte: ennyit biztosítottak az állatmenhelyet működtető civil szervezeteknek.
A kormány 100 millió forinttal segíti a kóbor ebek ivartalanítását – írja hétfői közleményében az Agrárminisztérium. A tárca kiemelte: a kormány legfontosabb célja az elmúlt években az állatvédelem területén a felelős állattartás népszerűsítése volt. Ennek érdekében több intézkedést tettek, több programot indítottak. „Az agrártárca 100 millió forintot biztosított az állatmenhelyet működtető civil szervezeteknek, a gondozásukban álló kutyák ivartalanításra. A támogatás keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanítását finanszírozhatja. Kiemelt célunk egyúttal, hogy minél több ember részesítse előnybe az örökbefogadást, így az árva állatok könnyebben találhatnak új otthonra” – teszik hozzá.
Szerző

Több mint hatezren tiltakoznak a normafai fairtás ellen

Publikálás dátuma
2019.11.11. 11:12

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Parkoló létesítéséhez vágna ki 220 fát az önkormányzat XII. kerületben, most petícióban és tüntetéssel is küzdenek az esztelennek tartott ötlet ellen.
Tömeges fairtással teremtene helyet az autóknak a hegyvidéki önkormányzat, nemrég 220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületnek, hogy a normafai Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki.
A fakivágások ellen több tiltakozó akció is indult a neten – írja az Index: a Szabad aHang oldalon napja indítottak petíciót , amit hétfő délelőtt tiznegyig 6300-an írtak alá – a portál fél tizenegykor még csak 5500 aláírásról számolt be,
vagyis a jelek szerint félóra alatt nyolcszáz új szignó érkezett a kezdeményezéshez.

 Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint nem kell több parkoló a Normafához, vagy ha mindenképp akarnak építeni, azt úgy kéne megoldani, hogy ne járjon fakivágással. 
Eközben a Párbeszéd tüntetést hirdetett szombaton 10 órára a Normafához Védjük meg a Normafát! Tüntetés a fakivágások ellen címmel. A párt szerint esztelen az az elképzelés, hogy fakivágással akarnak helyet csinálni egy parkolónak. 
A Normafa kiemelt zöld- és természetvédelmi terület, ezért ismét felszólítjuk a XII. kerületet, egyeztessen a fővárossal, mielőtt ekkora léptékű környezetpusztításra szánja el magát. A Normafa-program kezdetekor Pokorni Zoltán azt ígérte, hogy nem lesz tömeges fakivágás, és nem több, hanem kevesebb autó lesz a Normafán. Itt az ideje az ígéret betartásának

- írják a tüntetés Facebook-oldalán.
Szerző