Előfizetés

Pikó: Józsefvárosban van a legnagyobb rendőrhiány Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 10:19

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A polgármester felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten.
A fővárosban Józsefvárosban a legnagyobb a rendőrhiány – írta Pikó András VIII. kerületi polgármester a Facebook-oldalán. Pikó hozzátette: ezért rögtön az alakuló ülés másnapján felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten, melyet a Fidesz hagyott örökül. „Egy kezdő rendőr nettó fizetése 120 ezer forint körül van, ezért a legnagyobb támogatás amit az önkormányzat nyújthat, a szolgálati lakás. Jelenleg is több, mint félszáz szolgálati lakást biztosít az önkormányzat a kerületi rendőröknek, amennyiben erre lehetőségünk lesz, ezt a számot emelni szeretnénk. Közben új közbiztonsági koncepciót alkotunk, melynek célja a hatékony, a polgárok közösségeire is építő, humánus önkormányzati közbiztonsági szolgáltatások nyújtása lesz” – fogalmazott.

Ne lepődjön meg, ha páncélosokat lát a szlovák-magyar határon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 09:48
Könnyűpáncélosok érkeznek vissza a héten a Slovak Shield 2019 nemzetközi hadgyakorlatról
Fotó: Facebook/ MH 25. Klapka György Lövészdandár
Nemzetközi hadművelet zajlott a szomszédban, több autópályán is áthalad a visszatérő magyar alakulat.
Páncélos különítmény dübörög át majd 13-án és 14-én (szerdán és csütörtökön) a sztrádákon. AHonvédelmi Minisztérium bejelentése szerint a Slovak Shield 2019 nemzetközi gyakorlaton részt vett katonák és technikai eszközök visszacsoportosítása zajlik, ezért megnövekedett katonai járműforgalom várható a Parassapuszta határátkelő - 2 sz. út - M2 - M1 - M0 - Tata útvonalon - írja az MTI.
Bár a közleményben nem teszik hozzá, a V4-es és NATO-erők részvételével tartott hadgyakorlaton hazai oldalról az MH 25. Klapka György Lövészdandár  páncélosai és teherautói vettek részt, tehát az ő BTR-jeiket láthatjuk majd visszatérni.

A fantomszavazók miatt a második választás is elbukott Várföldén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 08:11
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pettenden viszont sikerrel vették az akadályt, és eredményes volt a megismételt választás Litéren is. Sényén januárban újra választanak.
Nem állapította meg az eredményt a helyi választási bizottság vasárnap a Zala megyei Várföldén, mert az október 13-ai szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen - közölte a bánokszentgyörgyi közös hivatalhoz tartozó Várfölde jegyzője, Szunyogh István vasárnap az MTI-vel. Szunyogh felidézte: azért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert október 13-a előtt 
néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma – Várföldén szeptember 1-jén még csak 157 szavazópolgár szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ára pedig 239-re növekedett a számuk. Ez a Pécsi Ítélőtábla szerint t megalapozza a választási jogsértés gyanúját is.

A jegyző hozzátette: az október 13-ai voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sokan voltak olyanok szavazni Várföldén, akik valójában nem élnek a településen. A névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében. Visszalépés nem volt, ezért az október 13-ai voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni.  A helyi választási bizottság így inkább nem állapított meg eredményt sem a polgármester-, sem a képviselő-választást illetően. Három napon belül tárgyalnak a történtekről, illetve döntenek arról, hogy mikorra írnak ki új választást a zalai településen - tette hozzá Szunyogh István.

Pettenden is megduplázódott a választók száma

Fantomszavazók miatt kellett megismételni a választást a Baranya megyei Pettenden is: Fitos Harri Gábor, a település jegyzője elmondta: 134-en vettek részt a szavazáson és közülük 71-en támogattáka független Lakatos Sándort, 59-en pedig Simon Sándort, ezzel megfordult a megsemmisített októberi eredmény. A település 211 választópolgárából 134 élt a választójogával, négy szavazat érvénytelen volt.  A Szigetvártól nyugatra, Baranya és Somogy megye határán fekvő Pettenden a területi választási bizottság azért ismételtette meg a polgármester-választást, a képviselő-választást és a roma települési nemzetiségi önkormányzati választást, mert a településen az október 13-i választáson a névjegyzék zárásakor több mint kétszer annyi választópolgár szerepelt, mint annak készítésekor.  A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy sértette a választási eljárás tisztaságáról és a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelveket az, hogy számos választó a választási részvétel érdekében létesített lakcímet a településen.

Litéren független verte a fideszest

Szintén a független jelölt,  Varga Mihály győzelmével zárult a megismételt önkormányzati választás a Veszprém megyei Litéren – számolt be az eredményről Bencze Éva, a település jegyzője. Varga Mihály 533, Szedlák Attila (Fidesz-KDNP) 527 szavazatot kapott összesen. Az október 13-ai választást a Győri Ítélőtábla döntése alapján kellett megismételni kizárólag az egyes szavazókörben.    A településen két szavazókör van, a kettes szavazókörben eredményes és érvényes volt az október 13-ai választás, így ott nem kellett megismételni a voksolást. Az egyes számú szavazókörben megtartott megismételt választáson Varga Mihály 291, Szedlák Attila 298 szavazatot kapott, hárman érvénytelenül szavaztak. A választási részvétel 66,89 százalékos volt. 

Januárban újra választanak Sényén

A Zala megyei Sényén január 26-ára tűzték ki az időközi képviselő-választást, ahol október 13-án csak polgármestert választottak, mert nem volt elég képviselőjelölt. Kiss Katalin, az óhídi közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település jegyzője az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: október 13-án azért maradt el Sényén a képviselő-választás, mert visszalépések miatt mindössze egy jelölt indult volna. Eredetileg hárman vették magukat nyilvántartásba, de a választás napját megelőző 48 órában ketten visszaléptek, a képviselő-testület megalakulásához pedig legalább két ember megválasztására van szükség. A jegyző hozzátette: a polgármester-választáson is eredetileg két jelölt szerepelt, de egyikük szintén visszalépett a voksolás előtt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Sénye névjegyzékében 64 választópolgár szerepelt október 13-án. A polgármester-választáson 53,13 százalékos volt a részvételi arány, vagyis 34-en szavaztak – ketten érvénytelenül –, amivel az egyetlen független jelöltet, a települést eddig is irányító Fölföldi Lászlót újból polgármesternek választották.

Fehér Gyula lett Nyésta polgármestere

Fehér Gyula lett a polgármester a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán, ahol vasárnap megismételték az önkormányzati választást, mert a helyi választási iroda nem hitesítette az eredményt október 13-án. A település honlapjára feltett jegyzőkönyv szerint a község névjegyzékében szereplők három független polgármester-jelölt közül választhattak. Mikó Norbert 37, Fehér Gyula 42 voksot kapott, Szabó Tamás Ákosra senki nem szavazott. A képviselő-testületi helyekért öten indultak, Mata László és Fehér-Vigóczki Ildikó lett önkormányzati képviselő. Nyésta volt az országban az egyetlen település október 13-án, amelynek választási eredményeiről a választási iroda a szavazás után nem közölt adatokat. A településen a választásra jogosultak számának irreális növekedése miatt tartottak megismételt szavazást.