Komlón nem sikerült az ellenzéki fordítás, Jászberényben az októberi szűk után fölényes győzelem született

Publikálás dátuma
2019.11.10. 21:09
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Egy hónapja 14 szavazattal nyert Jászberényben az ellenzéki Budai Lóránt, most majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint fideszes ellenfele. Szekszárdon is maradt az ellenzéki többség.
Fölényesen nyerte a megismételt polgármesterválasztást az ellenzék közös jelöltjeként indult Budai Lóránt. Októberben mindössze 14 szavazattal nyert a 2010 óta hatalmon lévő fideszes Szabó Tamás előtt, most 64 százalékot szerzett, míg fideszes ellenfele 34-et. Az eredmény alapján úgy tűnik, az ellenzéki szavazókat sikerült jobban mozgósítani. Az októberinél ugyanis sokkal nagyobb érdeklődés kísérte a megismételt voksolást, akkor 48,44 százalék volt a részvétel, ma fél órával urnazárás előtt, fél hétkor már 60 százalék felett volt. A választás eredményét Szabó Tamás támadta meg, a területi választási bizottság (tvb) pedig az indítványnak helyt adva megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, melyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is. A határozat szerint az, hogy idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok "kontrollálatlanul" mozogtak, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt, amelyet csak új szavazás elrendelésével lehet orvosolni. Fölényes győzelem ellenére nehéz dolga lehet a közgyűlésben Budainak, hiszen az ellenzék hat, a Fidesz-KDNP hét képviselőt juttatott be, így a mérleg nyelve a Mi hazánk lesz, melynek polgármesterjelöltje csütörtökön visszalépett Szabó Tamás javára Budai alkalmatlanságát hangoztatva, s csak azután jelentette be, hogy mégis indul, hogy össztűz zúdult rá a Fidesz támogatása miatt. Végül 86 szavazatot kapott, ami 0,65 százalékot jelent.
Komlón sem fordult meg az októberi eredmény. A városban októberben részleges ellenzéki siker született: a Fideszes Polics Józsefet ugyan megerősítették a polgármesteri poszton, de a testületi többséget kilenc év után elveszítette a kormánypárt. A választást egy szavazókörben kellett megismételni, mert tucatnyi kormánypárti aktivista szervezetten vitte voksolni a helybélieket. A kísérők gyakran a szavazófülkébe is beléptek, és a függöny mögött megmondták, kit kell beikszelni. Ebben a szavazókörben Polics akkor 145-tel több szavazatot kapott ellenzéki ellenfelénél, Ferenczy Tamásnál. A megismételt választáson Polics előnye 58-ra olvadt a körzetben, de a polgármesteri címet így is megtarthatta, végül összesen 31 szavazattal nyert. Az egyéni körzetben viszont az ellenzéki jelölt nyert, s így a városban 7-1-re nyert az ellenzék a kormánypártok ellen. A közgyűlésben a kompenzációs listán bejutott 3 kormánypárti ellenére az ellenzék kényelmes többségben lesz.   Szekszárdon két egyéni választókerületben kell megismételni négy szavazókörből háromban a képviselő-választást. Mindkét helyen az ellenzéki összefogás jelöltje nyert októberben, akkor 10-8-as ellenzéki többség lett a városi közgyűlésben. Most mindkét ellenzéki jelölt még növelni is tudta a győzelem arányát, így a kormánypárti polgármesternek, Ács Rezsőnek ellenzéki többségű testülettel kell együtt dolgoznia a jövőben.
További hét településen kellett részben vagy teljesen megismételni a választást. Polgármestert és képviselő-testületet választottak a baranyai Pettenden, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyéstán, a Somogy megyei Kisberényben és a Zala megyei Várföldén. Egy-egy szavazókörben tartottak új polgármester-választást a Somogy megyei Taranyban és a Veszprém megyei Litéren, a szintén somogyi Lengyeltótiban pedig a települési nemzetiségi szavazást ismételték meg.
Szerző
Frissítve: 2019.11.10. 21:48

Enyhe időt hoz a jövő hét, de nem sok köszönet lesz benne

Publikálás dátuma
2019.11.10. 16:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
De miközben ciklon és anticiklon váltja majd egymást fölöttünk, esik majd és a szél is fúl, legalább annak örülhetünk majd, hogy nincs -30 fok, mint Lappföldön.
Általában erősen felhős vagy borult idő várható, vasárnap estig egyre kisebb területre korlátozódik a csapadék. Előbb főként az Alföldön, később másutt is egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet. Ezzel szemben északkeleten még hétfőn napközben is erősen felhős vagy borult maradhat az ég, délelőttig helyenként gyenge eső, szitálás is előfordulhat. Hétfőn a Dunántúl nyugati tájain is tartósabban több lehet a felhő, másutt a változó felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Az Észak-Dunántúlon megélénkülhet a szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +5 fok között valószínű, de északkeleten 6-8 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 14 fok között alakul.

Még több eső, szél és köd

A jövő héten is változékony lesz az időjárás, többször várható eső. Ezzel együtt a maximumok 10 fok körül alakulnak, de helyenként 20 fok is lehet. Hétfőn délelőtt a ködfoltok feloszlanak, és általában több órára kisüt a nap. Északkeleten délelőtt még előfordulhat helyenként gyenge eső, szitálás. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 8-14 fokig melegszik a levegő.
Kedden egyre többfelé várható eső, zápor. Kelet felé haladva csökken a csapadék valószínűsége. A minimumhőmérséklet 1-7, a maximumhőmérséklet 8-18 fok között alakul, délkeleten lesz az enyhébb idő.
Szerdán csak rövid napos időszakok lehetnek. Több helyen várható eső, zápor. Az Alföldön erős, a Dunántúlon viharos lehet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-12, a legmagasabb 9-20 fok között alakul, keleten lesz enyhébb idő.
Csütörtökön szórványosan alakul ki eső, zápor. A leghidegebb órákban 2-10 fok lesz. Napközben 8-18 fokig melegszik a levegő.
Péntekre virradóra a pára, köd feloszlását követően közepesen felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás előfordulhat. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-9, a legmagasabb hőmérséklet 12-17 fok között alakul.
Szombaton és vasárnap hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű. Szombaton viszont nagy területen, vasárnap helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mindkét nap 4-10, a maximumhőmérséklet 12-19 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Időjárási helyzet Európában

Egy-egy ciklon örvénylik a Balti-, és az Adriai-tenger felett, környezetükben és frontjaik mentén több helyen fordul elő eső, záporeső. A délebbi ciklon előoldalán helyenként zivatarok is kialakulnak, amelyek lokálisan nagy mennyiségű csapadékot eredményeznek például Bosznia, Montenegró vagy éppen Albánia egyes részein. Egy hosszan elnyúló frontálzóna kontinensünk nyugati tájain is több helyen borongós, esős időt okoz. Nyugodtabb idő Németország tágabb környezetében, és Skandinávia nyugati felén van: míg előbbin csak gyenge fagyok vannak éjszaka, addig Lappföldön néhol -25, -30 fokot is mérnek, és arrafelé napközben is mindössze -15, -20 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ezzel szemben a Fekete-, illetve Égei-tenger partvidékén néhol még nyári napot regisztrálnak. A környezetünkben örvénylő ciklon északkelet felé haladva lassan elhagyja térségünket.
Hétfőn átmenetileg egy köztes anticiklon lesz felettünk, majd egyre inkább a tőlünk délnyugatra kialakuló mediterrán ciklon előoldalára kerülünk.
Témák
időjárás

Kálmán Olga belépett a DK-ba és főpolgármester-helyettesi főtanácsadó lesz

Publikálás dátuma
2019.11.10. 14:10
Kálmán Olga
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes főtanácsadója lesz. Azt szeretné, hogy a fővárosi beruházások árának egy százalékát a kulturális élet kapja.
Kálmán Olga belépett a Demokratikus Koalícióba (DK) és politikai főtanácsadóként segíti Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes munkáját. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vasárnap sajtótájékoztatón közölte a hírt: Kálmán - akit a párt az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson indított - csatlakozott a DK-hoz, és abban segít majd, hogy Budapestnek "színes, nyitott, európai, korszerű kulturális élete" legyen.
Gy. Németh Erzsébet pedig arról beszélt: ő kérte fel Kálmán Olgát a feladatra.

Utánuk Kálmán jelentette be, hogy főtanácsadóként azt javasolja majd a főváros vezetőinek, hogy a Budapesten megvalósuló beruházások értékének egy százalékát kötelező legyen a főváros kulturális életének fejlesztésére fordítani.
Frissítve: 2019.11.10. 14:46