Előfizetés

Több ember meghalt az iraki tüntetéseken

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 20:24

Fotó: AFP
Legkevesebb négy tüntető vesztette életét az iraki fővárosban szombaton a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban.
A biztonságiak könnygázzal, villanógránátokkal és éles lőszerrel szorították vissza a tüntetőket Bagdad belvárosában a fővárost átszelő Tigris-folyó hídjairól. A kormányzati negyedet a keleti lakó- és üzleti kerültekkel összekötő három központi híd felett a rendőrség visszaszerezte az ellenőrzést. Az oszlatásban a halottak mellett egészségügyi források szerint legalább 108-an megsebesültek. Nevük elhallgatását kérő biztonsági és egészségügyi tisztségviselők szerint
három tüntető lőtt sebbe halt bele, egy negyedik pedig abba, hogy egy könnygáz-gránát találta el a fején.

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök reformokat jelentett be a válság rendezése érdekében. Szombaton a kormányfő a változást sürgető tüntetések jogossága mellett elismerte, hogy a politikai pártok hibákat vétettek az ország vezetésében. A többi között választójogi reformot is tartalmazó csomagot már szombat este tárgyalnák az iraki parlamentben.
„A politikai erők és pártok fontos elemei bármely demokratikus rendszernek, s bár nagy áldozatokat vállaltak, hibákat is elkövettek”

– mondta Mahdi békülékenyebb hangvételű üzenetében.

Hozzátette: a tüntetések a politikai változás legális motorjai. A kormányfő ugyanakkor felszólította a megmozdulások résztvevőit, hogy nem zavarják meg az ország „mindennapi életét”. Kijelentette: a hatóságok be fogják tiltani a tüntetők halálával gyanúsított nem állami fegyveres csoportok fegyverviselési jogát. Mahdi egyben vizsgálatot jelentett be a tüntetők halála ügyében. Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken békés megoldásra sürgette a politikai elitet, a biztonsági erőket pedig felszólította, kerüljék a további erőszakot.
A dél-iraki Umm-Kaszr kikötővárosban szombaton tíz nap ülősztrájkot követően helyreállt a rend. A helyi hatóságok szerint az élelmiszerimportra ráutalt Irak kikötője ismét fogad gabona, cukor és étolaj szállítmányokat. Napokig tartó megbeszéléseket követően az egymással torzsalkodó iraki politikai erők megállapodtak abban, hogy kiállnak a tüntetéssorozat miatt erős nyomás alá került miniszterelnök mellett. Magas rangú politikusok szerint egyezség született a reformok végrehajtásában, s abban is, hogy le kell állítani a tiltakozási hullámot. A dpa német hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy Kászim Szolejmáni, az iráni Forradalmi Gárda kötelékébe tartozó, külföldi hadműveletekre szakosodott al-Kudsz brigád parancsnoka az iraki Nadzsaf városában folytatott tárgyalásokon két fontos támogatót nyert meg Mahdi kormányának: a befolyásos Moktada az-Szadr síita vallási vezetőt és Szisztáni ajatollah fiát, Mohammed Reda Szisztánit. Az értesülés szerint a kormányt támogató politikai erők ezzel szabad kezet kaptak, hogy „minden eszközzel” véget vessenek a tüntetéseknek. Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 270-en vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek. A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori diktátor 2003-as bukása óta.

Lavinaomlás okozta két holland síelő halálát Tirolban

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 18:05
Illusztráció
Fotó: JAKOB GRUBER / AFP / APA-PictureDesk
Pénteken a téli sportot űzőket és a hegymászókat fokozott figyelemre intették, mert sok friss hó esett a térségben, s a viharokat követő időjárás javulás miatt megnövekedett a balesetek lehetősége.
Lavinaomlás okozta két ember halálát szombaton az ausztriai Tirol tartományban található Sölden városának térségében egy sípálya mellett – közölte az osztrák rendőrség. A hatóságok szerint a két holland síelőt már csak holtan tudták kiemelni a hótömegek alól. Az APA osztrák hírügynökség közölte, hogy az idei évben nagyon korán jelentkezett az első, halálos áldozatokat követelő lavina, tekintettel a következő hetekben induló síszezonra. A naponta frissülő, lavinaveszélyre figyelmeztető rendszer sem üzemel még teljes körűen, a szolgáltatás jelenleg csak eseti jelleggel ad ki riasztást. Pénteken a téli sportot űzőket és a hegymászókat fokozott figyelemre intette, mert sok friss hó esett a térségben, s a viharokat követő időjárás javulás miatt megnövekedett a lavinabalesetek lehetősége. Az APA felidézte, hogy tavaly az első, halálos áldozatot követelő lavinaomlás december 13-án volt a zillertali Tux település közelében. A baleseti sérülések és halálozások száma valamelyest csökkent az alpesi térség 2018-2019-es téli szezonjában. Míg az azt megelőző, 2017-2018-as szezonban 102-en vesztették életüket, addig 2018. november 1-jétől 2019. március 24-ig terjedő időszakban 93-an. A lavinák okozta halálozások száma azonban 15-ről 19-re gyarapodott az említett időszakokban. 

Chow Tsz-lok, egyetemista, élt 22 évet - a hongkongi tüntetések első halálos áldozata

Pion István
Publikálás dátuma
2019.11.09. 17:02
Több ezren emlékeztek a pénteken elhunyt egyetemistára
Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
A fiatal férfi egy összecsapás idején, egy parkolóházban zuhant le a 3. emeletről a 2-ra, a rendőrséget a mentők késleltetésével vádolják.
Egy 22 éves hongkongi egyetemi hallgató november 3-án, vasárnap súlyos fejsérülést szenvedett, miután egy tiltakozás helyszínéhez közeli parkolóban lezuhant egy emeletet. A sérülés után 5 napig volt kómában, és november 8-án, pénteken reggel leállt a szíve. Chow Tsz-lok halálhírét a kórházi hatóságok még aznap megerősítették - írja a CNN. A helyi rendőrség szerint Chow Tsz-lok 22 éves hongkongi egyetemista egy lakónegyedben található parkolóház 3. emeletéről zuhant le a 2. emeletre. Amikor az eset történt, a közelben a rendőrség tüntetők nagyobb csoportjával csapott össze, és nincs arra utaló jel, hogy Chow részt vett volna az összecsapásban.
Azonban kormányellenes tüntetők haragját így is még jobban feltüzelte a haláleset, ugyanis szerintük a rendőrségi akció miatt nem értek oda időben a mentők Chow-hoz.

A rendőrség tagadja, hogy felelőssége lenne az egyetemista halálában, a hivatalos közlemény szerint sehol nem akadályozták sem a mentőket, sem a tűzoltókat Chow segítésében.
Chow Tsz-lok 22 éves hongkongi egyetemista, a tüntetéshullám első halálos áldozata
Fotó: AFP
A mentőket helyi idő szerint 11:11-kor hívták ki, és kb. 19 perccel később, 11:30-kor érkeztek a helyszínre. A hongkongi mentők hivatalos maximális szintidejét azonban a hívástól számított 12 percben határozzák meg. A tragédia következtében tovább nőhet a feszültség a félig autonóm kínai városban.
A kormányellenes civil erők Chow Tsz-lok 22 éves hongkongi egyetemistát a tüntetések első halálos áldozatának tartják, hősként tisztelik, rengetegen emlékeznek rá.

Az egyetemista halála után több ezren emlékeztek gyertyákkal, virágokkal és üzenetekkel a tragédia helyszínén.   Mint ismert, a hongkongi tüntetések alatt a helyi rendőrség használt már éles lőfegyvert is a kormányellenes civilek ellen, sőt számos újságíró is megsebesült, de halálos áldozata eddig nem volt a hónapok óta tartó tüntetéseknek. Itt elolvashatja a témával foglalkozó összes cikkünket.