A Hableány-tragédia áldozataira emlékeztek Budapesten

Publikálás dátuma
2019.11.09. 18:57

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Koreai Köztársaság budapesti nagykövete köszönetet mondott mindazoknak, akik a dunai hajóbaleset után segítettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában.
A Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok 30 évvel ezelőtti megkötésére és a májusi dunai hajóbaleset áldozataira emlékeztek szombaton Budapesten. Cso Kju Szik, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete a Hősök terén megtartott rendezvényen felidézte: a dél-koreai-magyar kapcsolatok dinamikusan fejlődtek az elmúlt évtizedben. Ennek nyomán a dél-koreai vállalatok az egyik legnagyobb befektetőkké váltak Magyarországon, és a kapcsolatok erősödésének további lökést adhat, hogy immár közvetlen repülőjárat köti össze Budapestet és Szöult – tette hozzá. A diplomata köszönetet mondott mindazoknak, akik a 28 halálos áldozatot, közöttük 26 dél-koreai turista halálát követelő májusi dunai hajóbaleset után segítettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában. A nagykövet békét kívánt az elhunytaknak, és kifejezte reményét, hogy megtalálják annak a koreai áldozatnak a földi maradványait is, aki máig nem került elő.
A rendezvényen Ro Dzse Hon, a Koreai-Magyar Baráti társaság elnöke úgy fogalmazott, hogy a koreaiak számára Magyarország családias és barátságos ország. Ennek is köszönhető, hogy mára erőssé váltak a két ország közötti kapcsolatok, amelyek a jövőben tovább mélyülhetnek – mondta. Végül ő is köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a hajóbaleset után a mentésben és az áldozatok felkutatásában. A rendezvény zenés kulturális programmal zárult. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg.
Szerző

Schmidt Mária nem teszi bélyegre Rajk Lászlót és Solt Ottiliát a családjuk tiltakozása után

Publikálás dátuma
2019.11.09. 18:55
Schmidt Mária
Fotó: Népszava
Rajk László özvegye tiltakozott, amiért Schmidt Máriáék emlékbélyeget akartak kiadni elhunyt férjéről, és Solt Ottilia szociológus és SZDSZ-alapító lánya, Hegedüs Judit is ugyanezt tette édesanyja miatt. Schmidt Mária most Facebook-posztban jelentette be, hogy miután hozzátartozóik tiltakoztak a terv ellen, mégsem szerepelteti a rendszerváltás-évfordulós bélyegíven sem Rajk Lászlót, sem Solt Ottiliát.
Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 19:46

Nyilvános ülésen tárgyalja Borkai ügyét az olimpiai bizottság szerdán

Publikálás dátuma
2019.11.09. 17:32

Fotó: SZALMÁS PÉTER
Ezután erkölcstelen életmódért is megvonhatnák a sportolói életjáradékot.
Hivatalosan is felkerült a MOB következő ülésének napirendi pontjai közé a Borkai-ügy - írja a Hvg.hu. Bár ez ebben a formájában nem egészen igaz: a Borkai-ügy az apropója a napirendi pontnak. Ugyanis Steinmecz Ádám olimpiai bajnok, jobbikos országgyűlési képviselő korábban Borkai botránya miatt adott be egy törvényjavaslatot arra vonatkozóan, hogy az erkölcstelen életmód miatt is megvonhassák a járadékot egy sportolótól. Ezt a javaslatot fogja véleményezni Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége november 13-án, szerdán. "A sporttörvényt módosító javaslatát a MOB jogi osztálya véleményezte, azt a MOB elnöksége sajtónyilvános ülésén fogja tárgyalni" – írta a lapnak Steinmetz Ádám. A Hvg.hu emlkékeztet: jelenleg a sporttörvény szabályozza a helyzetet. Ez alapján csak az veszti el érdemtelenség miatt az olimpiai életjáradékát, aki büntetett előéletű, vagy próbaidőre bocsátották – ez esetben a próbaidő végéig nem kap életjáradékot. Borkai Zsolt szex- és korrupciós botrányairól szóló cikkeinket itt találja.
Szerző
Frissítve: 2019.11.13. 20:29