Juhpásztort ölt meg egy medve Maros megyében

Publikálás dátuma
2019.11.09. 14:04
Képünk illusztráció
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Egy hónapon belül ez a második halálos medvetámadás a környéken.
Medvetámadásra utaló sérülésekkel holtan találtak szombaton egy juhpásztort Romániában, Oláhkocsárd (Cucerdea) és Gyulas (Giuluş) közötti erdő környékén - közölte a Maros megyei rendőr-főfelügyelőség - írja az MTI. A közeli Dicsőszentmárton rendőrségét egy oláhkocsárdi juhpásztor értesítette szombaton arról, hogy holtan találta egy erdő mellett 63 éves kollégáját, akit előző este óta nem láttak. A férfi testén talált külsérelmi nyomok alapján a rendőrség azt gyanítja, hogy a férfi medvetámadás áldozata lett. A halál okát körülményeit a marosvásárhelyi igazságügyi orvostani intézetben végzendő boncolás és helyszíni vizsgálat nyomán fogják megállapítani. Az esetről értesítették az illetékes erdőőrséget, környezetvédelmi ügynökséget és vadásztársaságot. Ez már a második halálos medvetámadás egy hónapon belül Maros megyében. Október közepén egy horgászt - Nyárádmagyarós jegyzőjét - sebesített meg halálosan a medve a Maros megyei Vámosudvarhelyen, a településtől hatszáz méternyire a Kis-Küküllő partján. Két hete is medvetámadás történt Romániában: Bákó megyében halállal végződött az eset, Beszterce megyében sebesülésekkel megúszta egy férfi.
Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 14:21

Irán újrakezdte az urándúsítást a fordói létesítményben

Publikálás dátuma
2019.11.09. 12:06

Fotó: AFP
A NAÜ ellenőrei jelen vannak a helyszínen, és felügyelik a folyamatot – közölte az Iráni Atomenergia-szervezet szóvivője.
Irán több mint négy év után újrakezdte az urándúsítást a fordói atomlétesítményben – közölte az Iráni Atomenergia-szervezet szóvivője szombaton. Behrusz Kamálvandi elmondta, hogy a létesítményben 4,5 százalékos dúsítású uránt fognak előállítani. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) tájékoztatták minden lépésről, ellenőrei jelen vannak a helyszínen, és felügyelik a folyamatot – tette hozzá a szóvivő. Irán a napokban jelentette be, hogy újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményben, és megkezdte az 1044 centrifuga feltöltését uránium-hexafluoriddal. A 2015-ös többhatalmi atomalku legfeljebb 3,67 százalékban állapította meg az urándúsítás felső küszöbét. A NAÜ már augusztus végén arról számolt be, hogy Irán 4,5 százalékosra emelte a dúsítás fokát. Ebből azonban még mindig lehetetlen atomfegyvert előállítani, ahhoz szinte vegytiszta, 90 százalékosan dúsított urániumra lenne szükség. Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a megállapodást arra hivatkozva, hogy Teherán nem tartja be kötelezettségvállalásait. Az Egyesült Államok a korábban felfüggesztett szankciókat is újra életbe léptette. Egy évvel később az iszlám köztársaság bejelentette, hogy fokozatosan újraindítja az atomalku korlátozta nukleáris tevékenységeit, ha a nemzetközi szerződés többi részese nem ellensúlyozza az amerikai szankciók negatív hatásait.
Szerző

Újabb földrengés volt Székelyföld közelében

Publikálás dátuma
2019.11.09. 11:18
Képünk illusztráció
Fotó: Muhammad Fauzy / AFP
A földmozgás 131 kilométeres mélységben következett be, Ploieşti-től 53, Brassótól 62, Bukaresttől 106 kilométerre.
A Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű földrengést mértek pénteken 23 óra 38 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében – írja a maszol.ro a földfizikai intézet (INFP) tájékoztatása alapján. A cikk szerint a földrengés 131 kilométeres mélységben következett be, Ploieşti-től 53, Brassótól 62, Bukaresttől 106 kilométerre. November eleje óta hét földmozgást észleltek Romániában, ezek a Richter-skála szerinti 2,5 és 3,6 közötti erősségűek voltak. Az idei év legerősebb földrengése május 18-án történt Suceava megyében, és 4,7-es erősségű volt. Tavaly október 28-án Buzău megyében egy 5,8-as erősségű földmozgást észleltek, amelyet Székelyföldön is érezni lehetett.
Szerző