Kihallgatja a rendőrség az Origo és a Ripost főszerkesztőjét

Publikálás dátuma
2019.11.09. 12:36
Donáth Anna
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A két kormányközeli lap korábban azt írta Donáth Annáról, a Momentum EP-képviselőjéről, hogy szexuálisan zaklatott egy nőt.
Ómolnár Miklóst, a Ripost és Gábor Lászlót, az Origo főszerkesztőjét tanúként hallgatja meg a rendőrség - erről Donáth Anna számolt be saját Facebook-oldalán. Az EP-képviselő még szeptemberben tett feljelentést a két lap ellen, ugyanis augusztusban több cikk is megjelent a kormányközeli sajtóban, amiben megpróbálták lejáratni.
A Ripost és az Origo is azt írt, hogy Donáth Anna szexuálisan zaklatott egy nőt.

A cikkekben foglalt állítás a képviselő szerint saját becsületének csorbítására alkalmas. A bíróság ismeretlen tettes ellen, folyamatban lévő büntetőügyben rágalmazás vétsége miatt rendelt el nyomozást. A rendőrségnek meg kell állapítania, kik készítették elő és hozták nyilvánosságra a fenti írásokat, valamint kitől származik a cikkekben említett olvasói levél. Az elkövetők kiléte, személyes adatai, illetve elérhetősége megállapításának céljából szükséges Ómolnár Miklós, a Ripost, továbbá Gábor László, az Origo főszerkesztőjének tanúkénti kihallgatása is. A bíróság a nyomozás határidejét két hónapban határozta meg. Donáth Anna azt írta még posztjában: "Nem csak sajtóetikai, hanem morális kérdés is: nem hagyjuk, hogy a hazugságokhoz felhasznált, amúgy nagyon komoly témát elbagatellizálják. Azért kell végigvinni az ügyet és kimondatni velük, hogy hazudtak, hogy ha valós történet kerül napvilágra, azt komolyan vegyék az emberek. Hiszen hány ártatlan áldozat marad csendben, mert fél a meghurcoltatástól, és hogy a végén őket hazugozzák le? Közös felelősségünk ebben a folyamatosan dezinformált világban olyan etikai normákhoz ragaszkodni az újságírásban, ahol nincsenek névtelen bejelentők, nem létező tanúk, névtelen cikkírók, követhetetlen hivatkozások."
Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 19:40

3 milliárd forintot vont el az állam iskolai felújításoktól és tornateremépítésektől, hogy a kiemelt kormányzati beruházásoknak adja

Publikálás dátuma
2019.11.09. 11:45
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tanuszodák és a Honvédelmi Sportközpontok sem jártak jól.
Az iskola- és a sportlétesítmény fejlesztéstől vett el a kormány 7,2 milliárd forintot és tett át a kiemelt kormányzati beruházások körébe. Az átcsoportosítás a központi költségvetés Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezeten belül történt. A Magyar Közlönyben megjelent határozat a tárca négy nevesített kiadási tételét érinti - szúrta ki a Napi.hu. A következőkből történt az elvonás:
  • nevelési, oktatási intézmények felújítása, beruházása - 1 milliárd 858 millió,
  • tornaterem-építési program - 1 milliárd 66 millió,
  • tanuszoda-fejlesztési program - 1 milliárd 66 millió,
  • Honvédelmi Sportközpontok fejlesztése - 3 milliárd 263 millió forint.
A négy tétel közös 7 milliárd 254 millió forintos összege együtt kerül be a kiemelt kormányzati magasépítési beruházásokkal kapcsolatos kiadások tartalékának körébe. A határozat visszautal egy tavaly decemberi kormányhatározatra, amely felhívta az érintett minisztereket, hogy határozzák meg az irányításuk alá tartozó fejezetekben a 2019-es előirányzatokon belül, a kormányzati magasépítési beruházásokkal kapcsolatos feladatok - Beruházási Ügynökség általi - ellátásából keletkező megtakarítások összegét. Ennek a határideje idén március 31. volt. 
Szerző

Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával szerződött két új DK-s polgármester

Publikálás dátuma
2019.11.09. 09:46

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Erzsébetvárosban és Újbudán is átvilágításra kapott megbízást. A Momentum ellenzi a döntést.
A Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával szerződött az önkormányzat folyó szerződéseinek átvilágítására és sajtóperes ügyekre Erzsébetváros új vezetése – írja az Index. Mellette Újbudán is előkészítés alatt áll a szombathelyi független önkormányzati képviselő irodájának megbízási szerződése. A VII. kerületet vezető Niedermüller Péter (DK) a lapnak azt mondta, nem a teljes, céges átvilágítást bízták Czeglédyékre, hanem annak a munkának egy részét. Czeglédy szerződése, és így a megbízás értéke egyelőre nem nyilvános, de Niedermüller szerint „természetesen minden szerződés, és az átvilágítás eredménye is nyilvános lesz”. Újbudát is egy DK-s, László Imre vezeti. Ott a teljes átvilágítási folyamatra (nagyjából 3 hónap, így számol a polgármester) Czeglédyéket bízzák meg, de sajtóügyekben is szerződnek az irodával. Czeglédy (aki az EP-választáskor a DK listájának utolsó helyén indult, az önkormányzati választásokon pedig független színekben lett önkormányzati képviselő Szombathelyen) az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni ezekről a megbízásokról, mint mondta, a közéleti tevékenysége teljesen nyilvános, de az egyébként Fodor Tímea által vezetett ügyvédi iroda tevékenységét érintő kérdésekben a kamara etikai szabályait betartva nem nyilatkozik. A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Momentum kiakadt

„Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele” – reagált a Momentum a Facebook-oldalán. A párt úgy fogalmazott: Czeglédy Csabát a magyar bíróság már elítélte, és jelenleg is bírósági eljárás van ellene folyamatban. „Tudjuk, hogy a DK megítélése szerint a folyamatban lévő eljárás egy koncepciós eljárás a Fidesz részéről. Arra viszont rá kell mutatnunk, hogy Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt” – tették hozzá.  Azt írták: „meggyőződésünk, hogy mindezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a Momentum alpolgármesterei pedig mindkét kerületben előzetesen jelezték a polgármestereknek, még a döntés sajtónyilvánosságra kerülése előtt, hogy ellenzik a döntést. Mindannyian tiszta és átlátható önkormányzatot, önkormányzati munkát ígértünk a választóinknak és mi bízunk benne, hogy mindannyian komolyan is gondoltuk ezt. Ebbe nem fér bele, hogy a DK polgármesterei rohamtempóban önhatalmúlag Czeglédy Csabát bízzák meg egy nagy közbizalmat igénylő munka elvégzésével.”

Meglepődött a DK

Később a DK közölte: meglepve értesültek arról, hogy a Momentum közleményben támadta meg, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi irodája segítsen a korrupciós ügye feltárásában Újbudán és Erzsébetvárosban. „Czeglédy az Orbán-rendszer egyik áldozata, aki eddig több, mint száz pert nyert meg a Fidesz, a Fidesz lakájmédiája és kormánypárti politikusok ellen. Czeglédy munkáját október 13-án a szombathelyi polgárok egyéni mandátum-győzelemmel ismerték el. A Momentumnak Mozgalomnak is értenie kell, hogy szükség van az ellenzéki pártok közötti belső szolidaritásra. Mi korábban is kiálltunk a Momentum mellett. Kiálltunk mellettük, amikor több százmilliós költségvetési csalással vádolta meg őket a NAV, vagy amikor nyakatekert és átlátszó indokkal függesztette fel állami támogatásukat az ÁSZ. És kiálltunk mellettük akkor is, mikor elnöküket, Fekete-Győr Andrást az állampárt a Kossuth téri tüntetések után vandalizmussal vádolta. Még akkor sem gondoltuk úgy, hogy fenntartásainkat kellene hangoztatnunk velük szemben, miután a pártjuknál számítógépeket foglaltak és házkutatást tartottak” – fogalmaztak. A párt hozzátette: „az Orbán-rendszer felelőseinek számonkérése az ellenzék közös érdeke, többek között erre kaptunk bizalmat az önkormányzati választáson. Ehhez olyan elszánt és tapasztalt jogászokra is szükség van, mint a Fidesz egyik fő ellenfele, Czeglédy Csaba. Mi büszkék vagyunk arra, hogy elvállalta a megbízatást. Arra bátorítjuk a Momentumot, hogy ne hátráljon meg, ne árkokat próbáljon ásni ellenzéki pártok és politikusok között, hanem támogassa az elszámoltatást.” 

Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 19:50