Előfizetés

Egy rab szerint letöltötte életfogytiglanját, mert egyszer leállt a szíve, tehát meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.09. 10:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az iowai gyilkos érdekes érvvel állt elő büntetésének lerövidítésére. De nem ő találta fel a spanyol viaszt.
A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, ma 66 éves Benjamin Schreibert egy 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el, négy évvel ezelőtt azonban a férfi egy vesekő miatt szepszist kapott és leállt a szíve - írja az MTI. De mivel azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése. Ügyvédje bírósághoz fordult, s azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését. "Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kell helyezni" - fogalmazott beadványában az ügyvéd. Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken. A háromtagú bíróság "eredetinek" tartotta az elítélt és ügyvédje beadványát, de - mint a végzés fogalmazott - "nem bizonyult meggyőzőnek". Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber "vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi". Hiszen Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait - magyarázta a bírónő. A The New York Times című lap megjegyezte: Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg "jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben".

Marad a bizonytalanság Madridban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.09. 10:00

Fotó: JOSE JORDAN / AFP
Négy éven belül a negyedik parlamenti voksolást rendezik meg vasárnap Spanyolországban, de a legvalószínűbb az, hogy a mostani sem eredményez majd tiszta politikai viszonyokat.
Az áprilisi választás után hiába szerzett többséget Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök szocialista pártja, az általa áhított centrista kormány nem jött létre, mert a liberális Ciuadadanos nem volt hajlandó koalícióra lépni vele. Sánchez a baloldali Podemosszal létrehozhatott volna egy új kormányt, ettől azonban elzárkózott, nem kívánt fontos miniszteri tárcát adni a baloldali radikálisoknak. Ezért inkább az újabb előrehozott választást választotta kiútként. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a voksolás után Sánchez szempontjából rosszabb viszonyok alakulnak ki, mint áprilisban. A szocialista PSOE ugyan minden bizonnyal az élen végez, de jó esetben is csak hét százalékos előnnyel a jobboldali konzervatív Néppárt (PP) előtt. Összességében pedig a jobboldali pártok, a PP-n kívül a Ciudadanos és a jobboldali radikális Vox, több mandátumot szereznek, mint a két baloldali párt együttvéve. Ha az Albert Rivera által irányított liberálisok ezúttal meggondolnák magukat, és mégiscsak hajlandóak lennének egy centrista koalícióra a PSOE-val, a két párt együttesen messze nem szerezne abszolút többséget. A Ciudadanos ugyanis a korábbi szárnyalása után egyértelműen lefelé szálló ágba került, a felmérések szerint mindössze 7-8 százalékra számíthat. A választók amiatt büntetik a pártot, mert inkább szövetkeztek a szélsőjobbal, mint a szocialistákkal. A Ciudadanos elvesztette identitását Rivera makacssága miatt. Már most kijelenthető, a voksolás egyetlen igazi nyertese a Vox lesz. Az utóbbi hónapok korábbinál is nagyobb politikai bizonytalansága, illetve a kaotikus katalóniai helyzet a szélsőségeseknek kedvezett. A pártot több közvélemény-kutató 15 százalék felett méri, így a harmadik helyre futhat be a Podemos előtt. A Vox igazi populista politikai erő, annyiban tér el például a francia Nemzeti Tömörüléstől, Marine Le Pen alakulatától, hogy az Európai Unióból való kilépést nem tűzte zászlajára. Leginkább az Alternatíva Németországért (AfD) párthoz hasonlítható, a spanyol identitás erősítéséért száll síkra, elítéli a multikulturalizmust. A Vox választóinak nagy része korábban a Néppártot támogatta. Szavazóiak többsége idősebb férfi. Igaz, az utóbbi időben a párt a fiatalok körében is népszerűbbé vált. Felettébb aggasztó fejlemény lenne az Európai Unió jövője szempontjából is, ha a Vox kerülne a királycsináló szerepébe a választást követően.

Kifosztottak egy templomot és felgyújtottak egy egyetemi épületet Chilében

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 09:59
Tűz a Pedro de Valdivia magánegyetem fő épületében
Fotó: CLAUDIO REYES / AFP
Maszkos tüntetők úttorlaszokat hordtak össze, amelyeket meggyújtottak, valamint összecsaptak a rohamrendőrséggel.
Újabb nagy, kormányellenes tüntetés volt pénteken a chilei fővárosban: a Plaza Italia téren, illetve annak környékén összegyűlt több tízezres tömeg békés volt. De közben a közelben csuklyás tüntetők kifosztottak egy katolikus templomot, valamint ismeretlenek felgyújtották egy magánegyetem központi épületét – jelentették a helyszínről hírügynökségi tudósítók. A dél-amerikai országban három hete tartanak a kormányellenes tüntetések és zavargások a magas megélhetési költségek és a társadalmi egyenlőtlenségek miatt. Az AP hírügynökség helyi fotóriportere látta, amint csuklyás tüntetők kirángatják a La Asunción templom padjait az utcára, valamint Jézus-szobrokat és más szentképeket is kidobnak oda. Az AFP hírügynökség tudósítói pedig arról számoltak be, hogy ismeretlenek felgyújtották a Pedro de Valdivia magánegyetem fő épületét, amelyben a rektori hivatal is van. A tűz eloltására 16 tűzoltóautó érkezett a helyszínre. Szemtanúk és a helyi média jelentése szerint az épület közelében maszkos tüntetők úttorlaszokat hordtak össze, amelyeket meggyújtottak, valamint összecsaptak a rohamrendőrséggel.