Hatalmas tüzek pusztítanak Ausztráliában, halálos áldozatok is vannak

Publikálás dátuma
2019.11.09. 09:17

Fotó: PETER PARKS / AFP
Több mint ezer tűzoltó küzd a lángokkal. Az időjárás továbbra is száraz és szeles marad, a hőmérséklet 35 Celsius-fok körül van.
Legkevesebb két újabb halálos áldozata van Ausztrália keleti részén a bozóttüzeknek, amelyek a legsúlyosabbak közé tartoznak az ország történetében – közölték szombaton a hatóságok. Egy tűzoltó-parancsnok elmondta: az új-dél-walesi tűzoltók a Sydneytől 550 kilométerre északra lévő Glen Innes település mellett találták meg egy gépjárműben egy férfi összeégett holttestét. Ugyanott ki tudtak menteni egy nőt egy égő házból, de kórházba szállítása után ő is belehalt sérüléseibe. A környéken több mint száz lakóház égett le, és hét embert eltűntként tartanak nyilván – tette hozzá. Új-Dél-Walesben szombat reggel 72 bozóttűz volt aktív, ezek közül 18-at egyelőre nem tudtak megfékezni, és hat veszélyeztet lakott területet. A Sydneytől 330 kilométerre északra lévő Bobin kisváros „megsemmisült” a helyiek beszámolója szerint. Az államban több százezer hektárnyi terület égett le. A tüzekben 35-40 ember sérült meg, közöttük 19 tűzoltó. Több mint ezer tűzoltó küzd a lángokkal. Rossz hír nekik, hogy az időjárás továbbra is száraz és szeles marad, a hőmérséklet 35 Celsius-fok körül van. Az Új-Dél-Walestől északra lévő Queensland államban 36 tűz ég kontroll nélkül, és egy veszélyeztet lakott területet a helyi tűzoltók szerint. A fenyegetett Noosa település több mint 2000 lakosát kitelepítették. 
Szerző
Témák
Ausztrália tűz

Újabb vallomás szól arról, hogy Orbán kedvezőtlen irányba terelte Trump véleményét Ukrajna ügyében

Publikálás dátuma
2019.11.09. 09:12

Fotó: RON SACHS / Picture-Alliance/AFP
A Nemzetbiztonsági Tanács egyik tagja szerint amit a magyar miniszterelnök kifejtett, az nem egyszerűen pontatlan volt, hanem aláásta a törekvéseket.
Újabb vallomás erősítette meg az amerikai elnök ellen zajló előzetes vizsgálat során, hogy Orbán Viktor kifejezetten kedvezőtlen irányba terelte Donald Trump véleményét Ukrajna ügyében, amikor májusban a Fehér Házban tárgyalt – írja a Reuters. A lap szerint ezúttal a Nemzetbiztonsági Tanács egyik tagja azt mondta a Kongresszus illetékesei előtt, hogy amit a magyar miniszterelnök kifejtett, az nem egyszerűen pontatlan volt, hanem aláásta a törekvéseket, mármint hogy az amerikai kormányzat hatékonyabb politikát tudjon kialakítani Kijev kapcsán. Alexander Vindman, aki hivatásos katonatiszt, azt is megerősítette, hogy az illetékes tanácsadók ellenezték Orbán meghívását, ám Mulvaney stábfőnök mégis kijárta azt az elnöknél. Az elhangzottak egybevágnak azzal, amit a washingtoni Külügyminisztérium egyik magas rangú illetékese ismertetett előzőleg a testület előtt. (Yahoo/Politico
Szerző

Fellázadt három város rendőri egysége Bolíviában

Publikálás dátuma
2019.11.09. 09:01

Fotó: DANIEL WALKER / AFP
„A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra” – mondta egy rendőr. Evo Morales államcsínyt emlegetett.
Fellázadt három város rendőri egysége pénteken Bolíviában Evo Morales elnök ellen. A kormány azonban egyelőre vár, a védelmi miniszter közölte, hogy nem vetik be a hadsereget a lázadók ellen. Morales szerint veszélybe került a demokrácia, és államcsínyt emlegetett.
„Nővéreim és fivéreim, demokráciánk veszélyben van egy puccs miatt, amelyet erőszakos csoportok indítottak az alkotmányos rend aláásása érdekében”

– írta a vezető a Twitteren.

Hozzátette, hogy „a nemzetközi közösség előtt elutasítjuk ezt a jogállamiság elleni lépést”. Három hete tüntetések és összecsapások vannak a dél-amerikai országban abból kifolyólag, hogy ellenzéki csoportok szerint Evo Morales csalással nyerte meg az október 20-i elnökválasztást, és ezért követelik lemondását. Cochabamba városban – ahol a héten szintén voltak összecsapások az elnök támogatói és ellenzői között – a készenléti rendőrség épülete előtt egy maszkos rendőr tájékoztatott arról újságírókat, hogy egysége fellázadt.
„A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra”

– tette hozzá egy szintén álarcos kollégája.

Az állami tévé felvételén a rendőri egység több tagja felmászott az épület tetejére, és kitűzte a bolíviai zászlót. Közben az utcán ellenzéki fiatalok biztatták őket, és petárdákkal fesztiválhangulatot teremtettek. Ezután a hivatalos fővárosban, Sucréban jelentette be egy álarcos rendőr, hogy követik a cochabambai kollégák példáját. Majd a Santa Cruz-i rendőrök is csatlakoztak. Santa Cruz az ellenzék egyik bástyája. Este sajtótájékoztatót tartott Javier Zavaleta védelmi miniszter, és kizártnak mondta, hogy a hadsereget bevetnék a fellázadt rendőrök ellen. Morales rendkívüli kormányülést hívott össze a rendőrlázadás miatt. Ezzel egy időben ellenzéki tüntetés volt La Pazban, s ezen az AFP hírügynökség szerint sok rendőr is részt vett.
Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 09:48