Harminc éves hagyományt rúgott fel a Fidesz-többség

Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:08

Fotó: Globetrotter19 / Wikimedia Commons
Keszthelyen lehetetlen helyzetbe hozta az ellenzéket a várost irányító kormánytöbbség.
A rendszerváltás óta élő hagyományt rúgott fel Keszthelyen a fideszes többségű városvezetés, miután nem ellenzéki képviselőt választottak meg a Pénzügyi és Jogi Bizottság elnöki tisztére. A városban október 13.-án Nagy Bálint fideszes polgármestert választották meg és a képviselő testületben is maradt kormánypárti többség. A városban Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelenti a Fidesszel szemben a helyi ellenzéket. A választás után a KÉVE elnöke, Weller-Jakus Tamás levélben kereste meg személyi javaslataival Nagy Bálint polgármestert. Ebben azt indítványozta, hogy Czuth Zoltán László a KÉVE polgármesterjelöltje legyen alpolgármester, akit a Pénzügyi Jogi Bizottság elnökének is javasoltak, tovább külsős tagként Kovács Viktóriát. Az Emberi Erőforrások Bizottságába Molnár Tibort javasolta az egyesület, külsős tagnak pedig Herold Jánost. A Városstratégiai Bizottságba Dékány Pétert, itt Kenyeres Bencét javasolták külsős tagnak. A fideszes városvezetés ehhez képest erőből nyomta át saját javaslatait. Eszerint egyetlen bizottságban sem lesz ellenzéki vezető, sem ellenzéki külsős tag. A pénteki ülésen át is ment az előterjesztés. Bizottsági elnöki poszt híján így az ellenzék a jövőben nem fog tudni előterjesztéseket sem tenni. A KÉVE tagja, Molnár Tibor szerint „Nagy Bálint szavai és tettei elválnak egymástól”. - Míg a polgármester közösséget kíván építeni és pártpolitika-mentes együttműködést hirdet a város érdekében, addig az ellenzéket a rendszerváltás óta kialakult szokásjogot felrúgva kiszorítja a bizottsági munkából, ráadásul megfosztja az előterjesztés lehetőségétől. A bizottságok külső szakértői tagjainak kizárólag Fidesz-közeli személyeket, köztük a választáson vesztes korábbi képviselőt és az egyik képviselő rokonát jelölte – mondta a képviselő a Népszavának.

Nem viccelnek: a rendőrség a tüntetőkre is hárítja a felelősséget a csütörtöki közlekedési káoszért

Publikálás dátuma
2019.11.08. 16:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ja, és a Budapesten játszott Ferencváros-CSZKA Moszkva mérkőzés közlekedésre gyakorolt hatásáról sem szabad elfeledkezni.
A tüntetőkre hárítaná az elképesztő csütörtöki budapesti káosz miatti felelősséget a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK szóvivője pénteken az MTI-nek nyilatkozott arról, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása mellett jelentős ráhatással volt a főváros közlekedésére csütörtökön négy, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény is. Ezek egy részét a szóvivő szerint a bejelentők nem az egyeztetéseknek megfelelően bonyolították le, eltértek például az előzetesen bejelentett útvonaltól. Csécsi Soma alezredes hozzátette, ebből az is következik, hogy az ezekkel a gyűlésekkel érintett terület kiterjedt, a főváros közlekedésére gyakorolt hatásuk megnövekedett. Még azt is megjegyezte, hogy a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek negyedik fordulójában csütörtökön Budapesten játszott a Ferencváros-CSZKA Moszkva mérkőzés közlekedésre gyakorolt hatásáról sem szabad elfeledkezni - ez alkalomból valóban megesett, hogy lovasrendőrök kergették az autók között az orosz szurkolókat az FTC stadionja körül. Végül a szóvivő statisztikai adatokkal oszlatná el a maradék kétséget is afelől, hogy bizony már megint a civilek a felelősök mindenért:
az alezredes szerint a török elnök Budapest közúthálózatának csak mintegy 94 "ezred százalékán" közlekedett, és 15 kerületet nem is érintett.

Erdogan tehát mindössze a budapesti utak 94 ezrelékén közlekedett - ennek függvényében még inkább érthetetlen, hogy miért zárták le a rendőrök többször órákra a főváros legforgalmasabb útjait és legnépesebb környékeit. Csütörtökön ugyanis az történt, hogy a rendőrség - ami az Index szerint maga felelt az útvonal biztosításáért - már reggeltől megbénította a várost. Gyakorlatilag abban a pillanatban lezárták például a teljes Andrássy utat - és alatta a metrót is leállították -, valamint az abba torkolló utcákat, hogy leszállt a török elnök gépe, és csak azután oldották fel a lezárást, hogy a fontos ember már a Várban volt. És míg a város kihalt panoptikummá változott az útvonalon, a lakóknak még a házaikat sem szabadott elhagynia.
De az egyenruhások nem csak délelőtt tartóztatták fel a saját házaik előtt is az embereket, de mikor délután a Gül Baba türbéjéhez ment Erdogan, már a villamosokról is leszállították, majd kordonok közé terelték az utazókat, másokat pedig metró-aluljáróban ejtettek csapdába. Az állítólagosan összevissza vonuló tüntetők mellett pedig a Széll Kálmán térnél előbb még csak menetkísérők sem voltak, majd pedig a környékbeli mellékutcákban hosszú időre ugyancsak bekerítették és foglyul ejtették őket. De még maguk a rendőrök is komoly megpróbáltatásoknak voltak kitéve: egyeseknek állítólag hajnali 4-től kellett estig szobroznia kilométerekre a török elnök útvonalától, hogy este szigorú nemmel fordíthasson vissza síró kisgyerekét kézen fogva vezető szülőket, újabb lezárások felé irányítva őket.
A kialakult közlekedési káoszt Karácsony Gergely főpolgármester is elfogadhatatlannak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a BKK és BKV illetékesei hasonló esetben már csak főpolgármesteri engedély birtokában egyeztethetnek a rendőrséggel.
Szerző

Megkezdődött az MTA-elnökválasztás

Publikálás dátuma
2019.11.08. 15:52
Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi alelnöke kapta a legtöbb szavazatot
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Qubit.hu úgy tudja, hogy a jelölőbizottság részben érvénytelenítette az eredményt a procedúra első fordulójában, az MTA kommunikációs főosztálya részben cáfolta az értesülést.
Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelenlegi alelnöke kapta a legtöbb szavazatot az elnökválasztási procedúra első fordulójában – írta akadémiai forrásokra hivatkozva a Qubit.hu. A második helyen Pléh Csaba kognitív tudós, a harmadikon Kondorosi Éva növénybiológus végzett. A portál azonban úgy tudja, az MTA jelölőbizottsága részben érvénytelenítette az eredményt, mert azon nem vettek részt elegen (Freundra például az 562 szavazati joggal rendelkező tudósból 263 szavazott), az eredmény nem tükröz valódi közgyűlési akaratot. Az elnökválasztásra azért van szükség, mert az Akadémia mostani elnöke, Lovász László mandátuma jövő májusban lejár. Freund neve már korábban is felmerült, mint lehetséges utód, de a múlt héten nyilvánosságra hozott, Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levele megosztotta a tudósközösséget. Freund „gyengén teljesítő”, kormánykritikus társadalomtudományi kutatócsoportok munkatársairól írt, akik a fiatalságot „mételyezik”. Az akadémikus később bocsánatot kért tudóstársaitól, de a Qubit forrásai szerint az eredmények visszadobásához hozzájárulhat a Freund személye iránt kialakult bizalmatlanság is. Az MTA kommunikációs főosztálya részben cáfolta a portál értesüléseit. Mint írták, az elnökjelöltekről szóló közvélemény-kutatáson nem kevesen, éppen hogy kiemelkedően sokan vettek részt, éppen ezért szó sincs arról, hogy visszadobták volna az eredményeket. „Az Akadémia tisztújítási folyamata a korábbi választásokhoz hasonló ütemezéssel, a hatályos akadémiai szabályozásnak megfelelően zajlik” - közölték. Hangsúlyozták: a mostani eredmények nem azt jelentik, hogy az MTA megválasztotta volna az elnökét, a folyamat még hónapokig nem zárul le. A most kialakult elsődleges jelöltlistán szereplő akadémikusokkal novemberben-decemberben egyeztet a jelölőbizottság elnöke, Vörös József, maga a bizottság pedig január 22-én ülésezik legközelebb, ekkor kerül sor az elnökjelöltek hivatalos bejelentésére. A választásra a május 4-5-ei közgyűlésen kerül sor. 
Szerző