A Borkai-ügy csak porcukor volt a fideszes buktán

Publikálás dátuma
2019.11.08. 15:09

Fotó: Népszava
A győri polgármester korrupciós- és szexbotránya felháborította a lakosságot, de a kormánykritikus szavazók többsége nem Borkai Zsolt ellen, hanem az ellenzéki összefogás mellett adta le voksát.
A nyilvánosságban az önkormányzati választást követően számos (vélt) diskurzus élt azzal kapcsolatban, hogy Borkai Zsolt ügyének vajon mekkora jelentősége is lehetett az eredmények alakulásában. Azontúl, hogy maga a „hatás" kérdése is nehezen definiálható, amellett az sem volt egyértelműsíthető, hogy a választópolgárok döntésében az ügy, annak virális jellege, valamint az ügy politikai kezelése játszott-e egyáltalán katalizáló szerepet - írja pénteki közleményében az IDEA közvélemény-kutató intézet.
Az IDEA 2019. október 29-31. közötti kutatásának eredményei alapján nem igazolt, hogy a Borkai Zsolt gerjesztette problémahalmaz érdemi befolyással bírt volna a választók döntésére. Felmérésük szerint minden tizedik fővárosi egyenesen Orbán Viktor és a Fidesz politikája ellen szavazott október 13-án – az ellenzéki és a kormánypárti szavazók pedig egyaránt 28-28 százalékban tartották a legfontosabb, választást eldöntő szempontnak az ellenzéki összefogás támogatását.
A teljes terjedelmében a 24.hu-n közölt elemzés szerint
az ellenzéki jelöltre szavazók mindössze két százaléka jelölte meg legfontosabb szempontnak a Borkai-ügy miatti felháborodását.

Budapesten még karakteresebb volt az ellenzéki összefogás melletti kiállás. A fővárosban az ellenzéket támogatók 36 százalékának volt a legfontosabb szempontja az ellenzéki összefogás támogatása, ezt követte 28 százalékkal a jelölt alkalmassága, majd 10 százalékkal a kormány politikájának elutasítása. Közel egy hónappal a Borkai-ügy kirobbanását követően egyetlen településtípus esetében sem beszélhetünk arról, hogy az eseménysor érdemi befolyással lett volna a választói döntések folyamatára – állítja az Idea, bár hozzáteszik, nem zárható ki, hogy az eltelt idő elegendő volt arra, hogy a néhány héttel ezelőtti felháborodás csillapodjon, és az ügy egyre inkább elhalványul a kollektív és az egyéni emlékezetben.
Ugyanakkor azért elmondható, hogy 
az önkormányzati választáson szavazók 62 százaléka szerint a Fidesz rosszul kezelte a Borkai-ügyet.

Érdekes módon még a kormánypártot támogatók relatív többsége, 34 százaléka is ezen a véleményen van, és feltűnő, hogy 19 százalékuk nem kívánt, 22 százalékuk nem tudott válaszolni erre a kényelmetlen kérdésre. A települési lejtőn felfelé haladva egyébként növekszik azok aránya, akik szerint a Fidesz nem kezelte jól a Borkai-botrányt. 
A Fidesz polgármestereit támogatók leginkább a jelöltalkalmasságot (38 százalék), illetve a jelölt orbánista következetességét (20 százalék) emelték ki döntő szempontként. Mivel a települések jelentős többségének élén fideszes városvezetők álltak, nem meglepő, hogy az október 13-án a kormánypártra szavazóknak csak 3 százaléka jelölte meg legfontosabb támpontnak az alkalmatlan ellenzéki jelölt leváltását. A Fidesz-KDNP szavazói a kormánypárt jelöltjének alkalmasságát jelölték meg legnagyobb arányban (28 százalék, majd a jelölt programjára hivatkoztak (24 százalék) második válaszukban - derül ki a további részleteket is tartalmazó felmérésből.
Szerző

Visszaüt a migránspropaganda: Ferencvárosban az Erdogan-féle magániskolától féltik a lányokat

Publikálás dátuma
2019.11.08. 10:18

Fotó: Google Street View
A helyiek attól félnek, hogy meg fogják erőszakolni a lányokat az amúgy terrorszervezetekhez köthető alapítványi iskola diákjai.
Az emberekben nyomott hagyott a migránsok elleni propaganda, és már Erdogan magániskolájával kapcsolatban is olyan félelmek jelennek meg a helyiek körében, hogy lányokat fognak megerőszakolni - mondta az ATV-ben Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.   A kerületben a török elnök lobbiszervezete, a Maarif Alapítvány nyitna iskolát. A szervezet egyik egyik fő célja - Erdogan politikájának népszerűsítése mellett –, hogy fokról fokra visszaszerezhesse a Fetullah Gülen alapítványaihoz tartozó nemzetközi iskolahálózat tagjait.  A Maarif azonban több szálon kötődik különböző iszlamista terrorszervezetekhez, jelenlegi alelnöke, Osman Nuri Kabatepe pedig alapítója volt az IHH-nak, annak az állítólagos segélyszervezetnek, amely majdnem minden komolyabb iszlamista terrorszervezethez ezer szállal kötődik, és amit a CIA már 1996-ban radikális szervezetnek minősített. Baranyi Krisztina levélben fordult az iskola miatt Pintér Sándorhoz, azt tudakolva, hogy elvégezték-e az ilyenkor szükséges biztonsági ellenőrzéseket, készült-e megfelelő alaposságú kockázatelemzés, valamint készült-e átfogó jelentés a biztonsági kockázatokat feltáró ellenőrzésekről. Választ eddig nem kapott.
Szerző
Frissítve: 2019.11.08. 10:20

Erdogan feleségével pózolt, majd a kinevezte Lackner Csabát a kispesti polgármester

Publikálás dátuma
2019.11.08. 09:55

Fotó: Ruzsa István / Gajda Péter Facebook oldala
Tüntetés kísérte a kispesti önkormányzat alakulóülését, amin Gajda Péter bizottsági alelnökké nevezte ki a korrupciógyanúba keveredett képviselőt.
Ahogy az várható volt, a Kispesti Önkormányzat csütörtöki alakuló ülése leginkább a kokain és korrupciógyanúba keveredett Lackner Csabáról szólt – írja az eseményről beszámoló Index. Az önkormányzat üléstermében többen táblákkal tiltakoztak az időközben az MSZP-ből is kizárt képviselő ellen, aki végül hangos anyázás és fütyülés közben vette át megbízólevelét. A tüntetők kokaincsászárnak nevezték, és szólt az 
„Add vissza, Csabi!”

is, de Lackner a megbízólevelét és mandátumát sem adja vissza. Ezt korábban a Facebookon-oldalán kiadott közleményben is egyértelművé tette, az alakuló ülésen pedig csupán annyit mondott, hogy a kiadott közleménynél többet nem kíván elmondani.

Gajdának jár az egymillió és a költségtérítés

Havi 1 023 000 forintos havi illetményt plusz 153 500 ezer forintos költségtérítést állapított meg a kispesti önkormányzat Gajda Péter polgármesternek a mai alakuló ülésen- jegyzi meg a lap. Megszavazták a három alpolgármestert is, ők − akárcsak az előző ciklusban – Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila lettek, akik havi 800 500 forintért és 120 100 forintos költségtérítésért látják majd el feladatukat. Csökkentették a képviselők tiszteletdíját, a tanácsnoki és bizottsági elnökök díjai viszont nem változnak a következő ciklusban. 
Paróczai Anikót választották meg az egyenjogúsági és átláthatósági tanácsnoknak, és döntöttek a bizottsági elnökök, alelnökök névsoráról. Lackner Csaba a jövőben a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöke lesz, ami több képviselő szerint aggályos.  Dódity Gabriella fideszes képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy Lacknert a polgármester feladattal bízza meg. Gajda erre csak úgy reagált, hogy
ameddig valaki képviselő, addig dolgozzon!

Emine Erdogan és Gajda Péter a török first lady látogatásán
Fotó: Getto Márton / Gajda Péter Facebook oldala
A két és fél órás alakuló ülés vége egyre inkább szólt a botrányt érintő kérdésekről és egymás sértegetéséről, mint a napirendi pontokról, de az ülés végén Gajda is kapott kérdést a török-magyar barátságról. A kispesti polgármester csütörök délelőtt ugyanis Erdoğan feleségét fogadta a Kispesti Szivárvány óvodában.  Emine Erdoğan tízmillió forintot adományozott a budapesti intézménynek, a török first lady-t pedig virágcsokorral fogadták az óvodások. Emine Erdoğan érkezéséről csupán két nappal korábban értesültek az önkormányzatnál, mondta Gajda. Azért nem esett nehezemre ez a találkozó, mert ez egy majdnem tíz éves kapcsolat. Sokat dolgoztunk azért, hogy a gyerekek megismerkedhessen más néppel, kultúrával Két éve indult a program, amely nem egy politikai program, hanem egy kulturális program, amelyben a gyerekek önkéntesek vesznek részt. Úgy gondoltam, hogy nem sértek meg senkit, hogy nem megyek el, én ezt a kispestiek érdekében mentem el és ezt vállalom - tette hozzá a polgármester.
Szerző
Frissítve: 2019.11.08. 11:01