Előfizetés

Visszatáncolt Horváth Csaba, még nem szavaznak a zuglói parkolásról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 22:03
Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A polgármester korábban szükségesnek, és szakmainak jónak tartotta a Kupper András cégével tervezett szerződést.
Egyelőre mégsem szavaz Zugló képviselő-testülete arról a parkolásról szóló előterjesztésről, ami alapján újabb négy évre kötne szerződést az önkormányzat a gyanús üzletekben érintett Kupper András cégével – tudta meg a 24.hu. A portál értesülését Horváth Csaba, a frissen megválasztott MSZP-s polgármester is megerősítette, aki eredetileg benyújtotta a szerződéskötésről szóló előterjesztést, és a kritikák ellenére is kitartott mellette – szükségesnek és szakmainak jónak nevezte azt. 
 A polgármester elmondta, csak arról szavaznak csütörtökön, hogy Zugló elsőként csatlakozzon-e az egységes fővárosi parkolási rendszerhez, illetve, hogy a parkoló automaták be legyenek-e kötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe.
Mint mondta, a parkolási szerződésről egyelőre nem szavaznak, az ügyben lakossági konzultációt kezdeményez.

A Demokratikus Koalíció előre jelezte, hogy várhatóan nem fogja megszavazni a kezdeményezést, mert álláspontjuk szerint ebben a kérdésben csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelős és körültekintő döntést hozni. A lap szerint a tervezetet a Momentum se szavazta volna meg.
A parkolási szerződés miatt azért tört ki a botrány, mert a megállapodást egy olyan társasággal kötötték volna meg, amelyben résztulajdonos, a 80 ezer rendbeli csalás miatt elítélt Kupper András, a Centrum Kft. egykori tulajdonosa, a fővárosi parkolás megkerülhetetlen figurája.  Horváth Csaba zuglói polgármestersége nem indul zökkenőmentesen. Első kezdeményezése szintén nagy port vert fel, ugyanis az Átlátszó korábbi cikke szerint rögtön átláthatatlanabbá tette volna a XIV. került gazdálkodását. Horváth tagadta ezt, aztán hazugságokat emlegetve visszavonta a módosító javaslatot.

Orosz szurkolók törték át a rendőrsorfalat a Fradi-meccs előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 21:44
Képünk illusztráció
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
150 vendég ultra indított rohamot, lovasrendőrök is kergették őket.
Miközben az Erdogan-látogatás miatt Budapest jókora részének közlekedése lebénult, a Ferencváros stadionjánál az FTC-CSZKA Moszkva Európa Liga-meccs miatt vannak lezárások, és a balhék sem maradtak el – írja a hvg.hu.
Egy, a meccsre tartó szemtanú azt mondta: nagyjából 150 orosz szurkoló a Nagyvárad térnél áttört a rendőrsorfalon. A lap helyszínen lévő munkatársa arról számolt be, hogy óriási a rendőri készültség, az oroszokat onnan próbálják beterelni a stadionba. Más azt látta, hogy a lovasrendőrök az autók között üldözték a szurkolókat.
Később a Hungária körút túloldalára terelték az oroszokat a lovasrendőrök, így tudták beengedni a magyarokat a stadionba. A police.hu beszámolója szerint „konfliktus alakult ki a hazai és az orosz szurkolók között, a Készenléti Rendőrség munkatársai  viszont azonnal közbeléptek és intézkedtek, garázdaság miatt több személyt állítottak elő. „Személyi sérülés nem történt. A környéken a rend helyreállt.”  

A TEK szerint mindenki türelmesen, megértően várta Erdogan érkezését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 21:21
Rendőrök és kordonok százai biztosították, hogy Erdogan zavartalanul suhanhasson Budapest utcáin
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
A terrorelhárításnak fel sem tűntek a villamosról leszállított, otthonuk előtt feltartóztatott emberek, úgy látták, hogy minden gördülékenyen ment.
Az MTI Országos sajtószolgálatán keresztül köszönte meg a TEK a budapesti közlekedők türelmét és együttműködését „ami lehetővé tette, hogy a védett személy akadálytalanul és biztonságosan haladhasson a programhelyszínek között.” Nos, nehéz nem együttműködni, ha az embert rendőrök tartóztatják fel akár saját házának kapujában, vagy szedik le a villamosról, csak hogy Erdogan török elnök konvoja gond nélkül suhanhasson. A terrorelhárítás szerint a védett személy akadálytalanul és biztonságosan haladt a programhelyszínek között, de ez csütörtökön csak neki sikerült Budapesten.  Az útvonal túlbiztosítása ugyanis azzal járt, hogy a főváros közlekedése egész napra elesett:
  • nem járt a Kisföldalatti,
  • lezárták az Andrássy utat és a Margit körutat,
  • az Erdogan-ellenes tüntetés egy időre megbénította a Teréz körutat is
  • a rendőrök blokád alá vonták a Nagymező utca színházait
  • Ideiglenesen leállt a közlekedés az M3-as metró vonalán
  • Lezárták az M2-es metrü Batthyányi téri kijáratát, az utasok az aluljáróban maradtak
A kialakult közlekedési káoszt Karácsony Gergely főpolgármester is elfogadhatatlannak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a BKK és BKV illetékesei hasonló esetben már csak főpolgármesteri engedély birtokában egyeztethetnek a rendőrséggel.