Előfizetés

A káosz még nem múlt el, de a Takarékbank szerint minden működik

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2019.11.07. 17:48

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Javult a helyzet a Takarékbank informatikai rendszerénél csütörtökre, a szerdai totális káoszhoz képest. "A Takarékbank netbankja normálisan működik, folyamatosan elérhető a szolgáltatás, a Takarékbankhoz ezzel kapcsolatban nem érkeznek panaszok - írta a pénzintézet. Folyamatosan segítjük a volt Takarék Kereskedelmi Banktól hozzánk átkerült ügyfeleinket, hogy a számukra új felület használatát elsajátítsák. A felületre való bejelentkezés az EU irányelveknek megfelelően már kétszintű azonosítással történik, amiről szintén található videó a weboldalon.  Ettől függetlenül egyéb egyedi problémák felléphetnek, amelyeket kivizsgálunk és orvosolunk."   A jegybank felügyeleti szóvivőjétől, Binder Istvántól a Népszava viszont megtudta, hogy "a jegybank az informatikai szolgáltatás megkezdését követő incidensről is folyamatosan azonnali tájékoztatást kér és kap a hitelintézettől. A hitelintézet mai jelzései szerint a hibákat döntően sikerült elhárítani. Amennyiben bármilyen fogyasztóvédelmi jogsértés gyanúja merülne fel a probléma kapcsán, az MNB fogyasztóvédelmi felügyelési tevékenységének keretében kivizsgálná azt." Az ügyfelek nagy tömege még csütörtökön a nap folyamán sem tudott internetes kapcsolatot teremteni a Takarékbankkal, bár egyeseknek a netbankjuk megjelent, de a kért műveletekre csak hibaüzenet volt a válasz. Felsorolni szinte lehetetlen a káosz valamennyi megjelenési formáját. Az Index-nél jelentkezett olyan ügyfél is, akinek a nevéhez tartozó számlájához automatikusan hozzácsatoltak még egy idegen számlát és a hitel alszámlája - amihez hitelkártya tartozik - "nem létezik". Utalni sem tud a számláin belül, pedig betéti számlája is van. Saját számlákon belüli átvezetés szintén nem működik - panaszkodott. A portállal ugyanakkor a Takarékbank azt közölte: minden a legnagyobb rendben van. Érintette mindez annak a mintegy 28 ezer postás alkalmazottnak azt a részét is, akik a Takarékbanknál vezetik a számlájukat. (Annak idején érdekeltté tették kedvező számlacsomaggal a dolgozókat, hogy az FHB ügyfelei legyenek. Ez a pénzintézet fuzionált a Takarékbankkal.) Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke ugyanakkor a Népszavának elmondta, hogy a Magyar Posta Zrt. számított a Takarékbank informatikai átállása során felmerülő gondokra, az eredetileg október 31. és november 5. közötti időszakra bejelentett banküzemi szünet okozta kellemetlenségekre. Erre több alkalommal is felhívták a munkavállalók figyelmét, és azoknál, akik erre jogosultak, kérésükre előleget fizettek. Ugyancsak mód volt arra, hogy előzetes igénylés nyomán készpénzben fizessék ki a dolgozók járandóságát. 

Hatmilliárdért épít iskolát Biatorbágyon a Mészáros-gyerekek cége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 17:47

Fotó: Shutterstock
Ebből az összegből egy 16 tantermes általános iskolát húzhat fel a Fejér-Bál Zrt.
A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. még júniusban indított közbeszerzési eljárást a biatorbágyi iskolaépítésre.  A nyílt eljárás eredménye csütörtökön jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, mely szerint a nettó 6,7 milliárd forintra becsült munkákat ennél jóval olcsóbban sikerül majd elvégezni, köszönhetően Mészáros Lőrinc gyermekei cégének, mivel ők lettek a szerencsés vállalkozók.
A hirdetmény szerint a BMSK a Fejér-B.Á.L. Zrt. nettó 5,999 milliárd forintos ajánlatát találta megfelelőnek, így október 14-én velük írták alá a kivitelezésre irányuló szerződés – írja a dokumentumot elsőként kiszúró mfor.hu. A feladat egy 16 tantermes általános iskola építése lesz, melyben helyet kap még • 3 szaktanterem, • 7 csoportszoba, • 1 zene-tanterem, • 1 rajz-tanterem, • 1 tankonyha, • 1 technika műhely, • 1 kerámia-tanítási terem, • 1 nyelvi szoba • és 1 tornaterem, ezen kívül pedig még egy futókörrel is rendelkező multifunkcionális sportpályát is ki kell alakítani – teszi hozzá a pénzügyi portál. 
Az iskola kivitelezési munkáiba alvállalkozót is bevonnak Mészáros gyerekei, a mobil illemhelyek bérlésében, őrzési-védelmi munkákban, síkalapozásban, vasbeton munkában, kőműves munkákban a dabasi székhelyű Építő Munkaerő Kft. lesz a segítségükre. A 2014-ben alapított társaság tavaly mindössze 980 ezer forintos árbevételt realizált, és jelenleg két magánszemély tulajdonában van, egyikük Heli András. Az Átlátszó korábbi cikke szerint Heli András a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén zajló, Mészáros Lőrinc cége által lebonyolított építkezés műszaki ellenőre, neve pedig többek közt a Swietelsky Magyarország Zrt. adatainál tűnik fel, a cégben a 2004 és 2007 között "más munkavállalóként" volt cégjegyzésre jogosult. A munkára a Fejér-B.Á.L mellett még 2 cég pályázott, • a veszprémi VEMÉV-SZER Építő és Szerelőipari Kft, mely nettó 7,1 milliárdért végezte volna el a munkát, • illetve a Laterex Építő Zrt., ám ajánlata érvenytelen lett, milyen határidőig nem tett eleget a hiánypótlási kötelezettségnek.

Leépíti a pótvámokat Kína és az Egyesült Államok

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 12:46
Kao Feng
Fotó: Jin Liangkuai / AFP/Xinhua
A felek megállapodása szerint a tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan törlik el a megemelt vámokat.
Az Egyesült Államok és Kína megállapodott abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások előrehaladásával párhuzamosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön. Kao Feng Pekingben tartott szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a felek megállapodása szerint a tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan törlik el a megemelt vámokat. A várakozások szerint a kidolgozás alatt álló és pár héten belül aláírandó első részmegállapodásban az Egyesült Államok vállalja, hogy december 15-én mégsem vezeti be a 156 milliárd dollár értékű kínai importcikkekre, köztük mobiltelefonokra, laptopokra és játékokra, megígért 10 százalékos pótvámot. A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a pótvámok megszüntetése fontos feltétele bármilyen megállapodás megkötésének.
„A kereskedelmi háború vámok bevezetésével kezdődött, és vámok eltörlésével kell befejeződnie”

– fogalmazott Kao Feng.

Hozzátette, hogy a várt részmegállapodás megkötéséhez a két országnak egymással párhuzamosan azonos mértékű vámcsökkentést kell végrehajtania, utána pedig lehet tárgyalni a további lépésekről.
„Az utóbbi két hétben a felek kereskedelmi főtárgyalói komoly és konstruktív megbeszéléseket tartottak, hogy megfelelő megoldást találjanak több kulcsfontosságú aggodalomra. A két fél megállapodott abban, hogy különböző szakaszokban törlik a pótvámokat a tárgyalások előrehaladásától függően”

– mondta a szóvivő, aki azonban ennél konkrétabb menet- és időrendet nem vázolt fel az újságírók előtt.

A Reuters hírügynökség korábbi értesülése szerint a kínai tárgyalók azt akarják elérni, hogy az Egyesült Államok vonja vissza az évi 125 milliárd dollár értékű kínai termékre szeptember 1-jén bevezetett 15 százalékos pótvámot, emellett enyhítést akarnak a nagyjából 250 milliárd dollár értékű terméket - a gépektől kezdve a félvezetőkön át a bútorokig terjedő számtalan árut - terhelő, korábban elrendelt 25 százalékos pótvám esetében is. A kínai tárgyalási álláspontot jól ismerő forrásból a Reuters úgy tudja, Peking arra próbálja Washingtont rávenni, hogy
„a lehető leggyorsabban vezessen ki minden pótvámot”.

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus enyhítését szolgáló részmegállapodást a korábbi tervek szerint az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatta volna alá Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök. Ám Chile belpolitikai okok miatt lemondta a csúcsértekezlet megtartását, és azóta is keresik a megfelelő helyszínt, illetve időpontot. Az egyik lehetséges helyszín London lehetne a két elnök találkozójára. A NATO Londonba tervezett december 3-4. csúcstalálkozója után találkozhatna a Donald Trump és Hszi Csin-ping. A kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy hol és mikor találkozhatna az amerikai és a kínai elnök.