Előfizetés

Erdogan kedvéért a kisföldalatti is megállt, a házakból sem lehetett az utcára kilépni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:00

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Aki Budapesten él, csütörtökön jóra nem számíthat.
Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt rendkívül komoly forgalmi akadályokkal kell számolnia csütörtökön mindenkinek, aki Budapesten mozogni szeretne. Tíz óra után például egy utca mélységben lezárták a várost a török elnök teljes útvonala mellett, így változtatva panoptikummá Budapestet. Bevásárló szatyrokkal ácsorgó emberek kérik a rendőröket, hogy a kordon túloldalán had tegyenek meg pár lépést házuk kapujáig, de hiába. A belvárosról korábban az Index azt írta, hogy tucatszám álltak a rendőrök az Oktogonon és az Andrássy úton egész délelőtt.
10 óra környékétől aztán lezárták a Nagykörutat és az Andrássy utat is, több mint egy óráig még a gyalogosok sem mehettek át. Sőt: a lezárás idején a házakból sem engedtek ki senkit. „Ez bűnügyi felügyelet mellett lesz biztosítva” – közölte egy tiszt a Kodály köröndön.

A Hősök terénél szintén leállították az autós és a gyalogos forgalmat is, 10:30-tól. Ami a tömegközlekedést illeti, a BKK szerint
  • 9 órától nem közlekedett az M1-es metró;
  • 10 órától estig a 4-6-os villamos közlekedésében, a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között többszöri korlátozásra kell számítani;
  • reggel 9 óra és este fél 9 között nem jár a 16-os autóbusz;
  • fél 11-től és este 7-től is egy-egy órára számos trolibusz menetrendjében is változás várható.
A prognózis: Budapest megbénul egy egész napra. Azt, hogy a fentieken kívül még milyen széles körű forgalmirend-változásoknak teszik ki a fővárosiakat az Orbán-Erdogan találkozó miatt, ebben a nagyon hosszú listában gyűjtötte össze a Népszava, a rendőrség közleménye alapján. A BKK Infón továbbá az alábbi, nem kicsit zsúfolt térkép interaktív verziója is elérhető:

Érik a fordulat Komlón

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.11.07. 08:15

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Vasárnap újra voksolni kell a település egyik szavazókörében. Nemcsak a körzet képviselője változhat, hanem az is, hogy ki lesz a város polgármestere.
Az elmúlt 9 évben fideszes irányítású Komlón az ellenzéki összefogás hét, a kormánypártok öt jelöltet juttattak be a városi képviselő-testületbe az októberi önkormányzati választáson. Az eredmény változhat, mert az egyik szavazókörben vasárnap újból voksolni kell. Az ellenzéki pártokat integráló Komló Összeköt Egyesület beadványának hatására a bíróság megismételteti a választást a város kenderföldi szavazókörében. Ott – mint arról már írtunk – a kormánypártoknak dolgozó aktivisták 200-250 helybélit szervezetten bekísértek a szavazóhelyiség fülkéjébe, és gyakran megmondták, kit kell beikszelni. A körzetben többnyire kevés pénzből élő családok laknak, akik a választás előtt élelmiszercsomagokat kaptak a Fekete Láng Egyesülettől. Ennek a roma szervezetnek a vezetője Orsós Ferenc, aki a körzetben a kormánypártok jelöltjeként a legtöbb voksot gyűjtve legyőzte az ellenzéki Hidegkuti Szabolcsot és a független Hegedüs Norbertet. Nemcsak a körzet képviselője változhat a megismételt szavazás következtében, hanem az is, hogy ki lesz a város polgármestere. A kormánypárti Polics József, Komló első embere 118 szavazattal győzte le ellenzéki kihívóját, Ferenczy Tamás, vállalkozót. A két jelölt szoros versenyben volt, s a kenderföldi kör nélkül Ferenczy nyert volna 27 voks különbséggel. Kenderföldön viszont Polics nagy fölénnyel győzött, s ez fordította javára az eredményt. Kérdés, hogy a kenderföldiek elmennek-e szavazni és kire szavaznak azok után, hogy lelepleződött a „voksot élelmiszerért” manőver. A Fekete Láng eddig úgy osztotta a csomagokat, mintha azt neki és a Fidesznek kellene megköszönni. Az Átlátszó cikke szerint ezeket az adományokat az Élelmiszerbank Egyesület gyűjtötte – a különböző üzletláncoktól, s a csomagok szétosztását a családsegítő szolgálat – védhetetlen módon - rábízta a már említett cigány szervezetre, amely vezetője érdekében „jótékonykodott”. Erről az Élelmiszerbank értesült, és a Fekete Láng most már nem kap az egyesülettől adományokat, ami gyengítheti Orsós és Polics esélyeit. A bírósági verdikt hatására attól aligha kell tartani, hogy a kormánypárti aktivisták újra a függöny mögé kísérik a szavazókat. A kormánypárti voksok számát csökkentheti az is, hogy a rászoruló kenderföldiek mostantól inkább az ellenzéki pártszövetségtől remélhetnek segítséget, hisz a Komló Összeköt a vasárnapi eredménytől függetlenül már mindenképp megnyerte a választást. Az ellenzék aktivistái házról házra járva igyekeznek meggyőzni a kenderföldieket, hogy álljanak mögéjük. A kormánypárti aktivisták elkedvetlenedtek, így – információink szerint - kevésbé aktívak. Igaz, Polics József nem adta fel, és sokat beszélget szavazóival. Ugyanakkor kedden visszalépett a körzet független jelöltje, és arra kérte támogatóit, hogy a polgármesterjelöltek közül Ferenczyre szavazzanak. Emiatt elképzelhető, hogy vasárnaptól a polgármester is ellenzéki lesz, ami azt jelentené, hogy a Komló Összeköt kétharmados győzelmet arat a városban.

Sára Botond nem veszi át képviselői mandátumát, de "része marad" a józsefvárosi közéletnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 07:36
Sára Botond
Fotó: Facebook / Sára Botond
Kompenzációs listán jutott be a testületbe, miután nem csak polgármesterként, de képviselőjelöltként sem kértek belőle a szavazók. Ám új feladatot kap, ami miatt mégsem él a lehetőséggel.
A fideszes Sára Botond volt Józsefváros polgármestere, ám októberben kétszeresen is választási vereség érte: egyszer polgármesterként buktatták meg a kerület lakói - Pikó András nyert -, továbbá önkormányzati képviselőjelöltként sem kértek belőle, pedig így is elindult - körzetében Szarvas Koppány Bendegúz ellenzéki jelölttel szemben maradt alul.
A kétszeres vereség ellenére, kompenzációs listán mégis bejutott Sára a képviselői testületbe. Ám mandátumát nem veszi át.

Hogy nem tudná "a teljes embert igénylő képviselői megbízatását lelkiismeretesen és tisztességesen elvégezni", azt szerda este közösségi oldalán tudatta a fideszes politikus. Azt írta: olyan feladat előtt áll, ami nem teszi ezt lehetővé. "Továbbra is részese maradok a kerületi közéletnek" - teszi hozzá, de nem fejti ki, hogy új feladata miben áll majd.
Az új józsefvárosi képviselő-testület csütörtökön tartja alakulóülését.