Előfizetés

Putyin és Erdogan méltóságát is óvja a TEK

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.11.07. 06:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
A szakértő szerint viszont kérdéses, hogy mi számít – ahogy a vonatkozó egyezmény fogalmaz – a védett személy méltósága ellen irányuló támadásnak.
„A Terrorelhárítási Központ a saját, a bevont és az együttműködő erők feladatait hangolja össze annak érdekében, hogy az általa védett személy életét, testi épségét, méltóságának megőrzését biztosítsa.” Ezzel, tehát a méltóság védelmével indokolta a Népszava kérdésére a Terrorelhárítási Központ (TEK), miért akadályozta meg a múlt héten egy civil ruhás rendőr, hogy egy férfi középső ujja felmutatásával fejezze ki véleményét, amikor közeledett felé a Budapestre látogató orosz elnök Vlagyimir Putyin konvoja. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint nemzetközi egyezmények valóban kimondják, hogy a kiemelten védett külföldi személyiségek védelme kiterjed méltóságuk megőrzésére is. Fontosnak tartotta azonban pontosítani, hogy azt ebben az esetben nem a politikusok személyét, hanem az általuk betöltött pozíció, hivatal méltóságát kell megvédeni. Ráadásul kérdéses, hogy mi számít – ahogy a vonatkozó egyezmény fogalmaz – a védett személy méltósága ellen irányuló támadásnak. Hegyi Szabolcs úgy vélte, a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja, mit gondol Putyinról vagy éppen Erdogan török elnökről, megtapsolhatja őket vagy beinthet nekik. Szerinte ezt addig teheti, amíg nem okoz kárt, nem erőszakos és nem sérti mások szabadságjogait. – Egy-egy kézmozdulat önmagában nem biztonsági kockázat, de például egy kifeszített zászló már az lehet, hiszen kitakarja a védett útvonal egy részét – tette hozzá. Ilyenkor a helyszínen tartózkodó rendőr megkérheti a zászlót tartókat, hogy lépjenek hátra, de ezt csak azután teheti, hogy igazolta magát és elmondta, milyen minőségben és milyen intézkedést hajt végre. Egészen más a helyzet, ha valaki hirtelen előrelép az út menti tömegből, netán előhúz valamit, ami akár fegyver is lehet – ilyenkor nincs idő az igazolásra, azonnal intézkedni kell. A kérdésre, hogy mit tehet az állampolgár, ha ilyen helyzetekbe kerül, Hegyi Szabolcs azt felelte, a rendőri felszólításnak engedelmeskedni kell, a rendőrök ilyenkor „nem nyitottak” jogi kérdések eldöntésére. A TASZ szakértője szerint a gyakorlat az, hogy ellenkezés esetén a rendvédelmi szervek munkatársai testi erőt alkalmaznak, s hogy aztán kinek lesz igaza az eljárás végén, az más kérdés. A jogász szerint épp ezért jobb, ha nem egyedi akciókkal akarja valaki kifejezni a véleményét, hanem másokkal együtt tüntetést, megmozdulást szervez, mert ilyenkor a jog is a véleményt nyilvánító csoportot védi. 

Tüntetésekkel várják a török elnököt

Több demonstrációt is hirdettek Recep Tayyip Erdogan elleni tiltakozásul csütörtökre. Több mint négyezren jelentkeztek be tegnap estig a Budapest Blokádja Erdogan látogatása ellen címmel meghirdetett megmozdulásra, amelyet az európai baloldal hírportálja, a Mi időnk szervezett. A demonstráció délután két órakor az Oktogonon kezdődik, a tüntetők onnan vonulnak a Széll Kálmán térre majd a Várba. Az Amnesty International Magyarország néma tüntetésre hív délután ötre az Id. Antall József rakpartra: a Lánchídtól a Margit mécsessel emlékeznek a török katonai offenzíva civil áldozataira. Gyertyagyújtással emlékeznek a kurd áldozatokra a Not in my name! csoport szervezésében a török nagykövetségnél délután hat órakor.

Még több terhet ró a kórházakra Kásler ajándéka

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.11.07. 06:00

Fotó: Bartos Gyula / kormany.hu
Totális kontrollt és egyebek mellett a casco önrészét is vállalniuk kell az e-autóhoz állami segítséggel hozzájutó kórházaknak – tudta meg a Népszava.
Alig egy hete számoltunk be arról, hogy meglepetésként kaptak a kórházak több száz elektromos autót, ám még meg sem érkeztek, máris kiderült, fizetniük kell azokért. Bár az autók megvásárlását bejelentő miniszteri sajtóeseményen arról beszéltek, hogy a kormány 3 milliárd forintos támogatásából vásárolták meg a 249 elektromos Volkswagen Golfot, a kórházak mégis arról kaptak levelet, hogy havi mintegy nettó 54 ezer forintos használati díjat kell fizetniük a gépkocsikért. Az összeget negyedévente a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) számlájára kell utalniuk, és még e pénzügyi tranzakció költsége is az intézményeket terheli. A használati díjért cserébe a KEF gépjármű felelősség- és Casco biztosítást köt, és vállalja a káresemények ügyintézést, a szezonális gumicserét, valamint az abroncsok tárolását is. Intézik továbbá a karbantartást, a javítást, a szervizt, valamint asszisztencia szolgáltatást is biztosítanak. Az e-autókat a kórházaknak határozott időre, 60 hónapra és szigorú feltételekkel adták oda. A kocsit csak külön kiállított „állami gépkocsi vezetési engedély” birtokában vezetheti bárki, ezért az intézményvezetőknek meg kellett nevezniük azokat a munkatársaikat, akik használhatják az autót. Az okmányirodai vagy bírsággal kapcsolatos ügyintézésért a KEF 5 ezer forint plusz áfát számít fel. És a kórházat terheli a gépkocsi „birtoklásával” kapcsolatos valamennyi költség, ideértve a töltést, az autópálya, parkolás, behajtás, tárolási, illetve a gépjármű takarítás díját. A menetlevelet az autóba szerelt „elektronikus menetíró” személyre szólóan állítja ki. Minden sofőr egyedi kódot kap, amint beül a volán mögé, be kell írnia ezt az azonosítóját a műszerfalon található billentyűzeten. Az elektronikus menetíró berendezés a kóddal azonosítja a vezetőt, és kiállítja az útnyilvántartást az illető nevére. A potenciális sofőröknek e napokban kellett aláírniuk egy úgynevezett felelősségvállalási nyilatkozatot is, miszerint a saját hibás károkért, szabálysértésekért és egyéb bírságok megfizetését magukra vállalják. 

Csütörtökre is van némi jó hír, már ami az időjárást illeti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 22:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Még lesznek ugyan felhők, de az esőtől elköszönhetünk.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta időjárás-előrejelzését az ország területére csütörtök estig. Szerda estétől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső. Csütörtökön azonban ismét fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, a legtöbb napsütés az ország déli felében valószínű. A csapadékzóna eközben északkelet felé vonul tovább, és késő délutánra, estére már mindenhol megszűnik az eső. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A szerdáról csütörtökre forduló legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 10 és 18 fok között várható, a tartósabban felhős tájakon lesz hűvösebb az idő.