Újabb kilenc évig Polt Péter a legfőbb ügyész, alkotmánybíró lett Handó Tünde

Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Papírforma szerint zajlott az Országgyűlés szavazása, a kétharmad pozícióba juttatta embereit.
134 igen szavazattal, 27 nem szavazat és 3 érvénytelen voks mellett újraválasztotta legfőbb ügyésznek Polt Pétert hétfőn a Országgyűlés fideszes többsége. A kinevezésről titkos szavazás során döntöttek, de egyértelmű, hogy a kormánypárti kétharmad bízta meg újabb kilenc évre a feladattal az egykori fideszes Poltot. Szintén titkos szavazás során, 134 igen, 27 nem szavazat mellett és 3 érvénytelen vokssal választották az Alkotmánybíróság új tagjává az Országos Bírói Hivatal éléről átkerülő – egyes vélemények szerint „felbuktatott” - Handó Tündét is.
Az Országgyűlés emellett 153 igen szavazattal választotta meg Sándor Erzsébetet az alapvető jogok biztosának helyettesi pozíciójába. Bár az ellenzék egy része a jelek szerint részt vett a szavazáson, az új kinevezettek eskütételét már nem várták meg, a ceremónia idejére üresen maradtak padsoraik
Szerző
Frissítve: 2019.11.04. 21:25

„Bicskázni is érdemes” az EU-s pénzekért

Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:47

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az egyes tagállamok jogállamiságának állapotát vizsgáló jövőbeni mechanizmus volt az egyik legfőbb kérdése az Országgyűlés Külügyi Bizottságában Markku Virri finn nagykövet és Varga Judit igazságügyi miniszter meghallgatásának. Finnország látja el az év második felében az EU soros elnöki tisztét és a finn elnökség egyik bevallott prioritása a jogállamiság-vizsgálatok intézményrendszerének kialakítása. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke, valamint Mesterházy Attila MSZP-s alelnök és Varga Judit egyaránt arra volt kíváncsi, milyen konkrét kritériumok alapján vizsgálnák az egyes tagállamok demokráciáját, megvannak-e már erre a világos szabályok. A nagykövet erre nem tudott határozott választ adni, csak annyit mondott, továbbra is folyik ezek kidolgozása az Európai Bizottsággal és az Európai Tanáccsal közösen. Varga Judit szerint a kormány nem zárkózik el egy ilyentől, de csak akkor, ha annak tisztán jogi megközelítése van. Varga Judit, Mesterházy Attila és Németh Zsolt szintén egyetértett abban, hogy nagyon nagy hiba volt nem megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Az új hét éves uniós költségvetéssel kapcsolatban a magyar megszólalók szintén közösen hangoztatták, hogy elfogadhatatlan a keleti tagállamoknak jutó támogatások drasztikus csökkentése. Varga Judit ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott (hangsúlyozva, hogy „szlengről” van szó), hogy a kormány álláspontja szerint „Brüsszelben még bicskázni is érdemes a magyar kifizetésekért.
Témák
Európai Unió

Csütörtökön újra ruhában láthatjuk Borkai Zsoltot

Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:03

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Közgyűlést tart a győri önkormányzat, az eseményen megtekinthető lesz Győr újraválasztott, már nem fideszes polgármestere is.
Hosszas bujkálás után október 31-én a nyilvánosság elé lépett Borkai Zsolt, Győr szexbotránya ellenére is újraválasztott polgármestere, mikor átvette megbízólevelét – a jelek szerint pedig visszatérhetett önbizalma, hiszen a héten újabb közszereplést vállal.
November 7-én, csütörtök lesz ugyanis a győri önkormányzat első, választás utáni közgyűlése, ahol a tervek szerint Borkai is ott lesz; az exfideszes polgármester és képviselők ünnepélyes esküt tesznek, megválasztják az alpolgármestereket, és többek között döntenek Borkai Zsolt illetményéről is. 
Az eseményre invitáló meghívó fényképét Pollreisz Balázs, győri MSZP-s politikus tette ki Facebook-oldalára, „Találkozzunk a Városházán!” - üzenettel. A bejegyzést a hvg.hu szúrta ki először.
Szerző