Előfizetés

Belgrádnak üzent Washington

G.M.
Publikálás dátuma
2019.11.03. 15:23
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aggódik Washington amiatt, hogy Szerbia fegyvereket és haditechnikát vásárol Oroszországtól, és annak sem örül, hogy a legmodernebb orosz haditechnikát vonultatják fel a balkáni ország területén.
Matthew Palmer, az amerikai külügyminisztérium nyugat-balkáni különleges megbízottja az észak-macedóniai ELSAT televíziónak adott interjújában beszélt pénteken este az amerikai fenntartásokról. Az AFP hírügynökség által szemlézett interjúban az amerikai diplomata arra reagált, hogy október 24-én a Szláv Pajzs-2019 elnevezésű orosz-fehérorosz-szerb hadgyakorlaton, Szerbia területén megjelentek az S-400-as orosz légvédelmi ütegek és a Pancir-S típusú önjáró légvédelmi harci járművek is, amelyeket első alkalommal dobott be Moszkva külföldi hadgyakorlaton. Szerbia S-400-st nem vásárolt, de a Pancírokat már megrendelte Oroszországtól, ezt maga Aleksandar Vucic államfő is megerősítette a hadgyakorlat kapcsán újságíróknak. Vucic arról is beszélt, hogy országának nincs anyagi lehetősége ilyen rendszerek beszerzésére, egyetlen lehetőség az lenne, ha Oroszország használatba adná. Az amerikai különleges megbízott azonban a Szerbia elleni szankciók felújítását is kilátásba helyezte, amennyiben Belgrád nem lesz eléggé „körültekintő és óvatos” az orosz haditechnika kérdésében. Az amerikai különleges megbízott szombaton Koszovóba látogatott. Pristinában egyetemi hallgatóknak tartott előadásában arról beszélt, hogy Szerbia soha nem fog bejutni az Európai Unióba Koszovó elismerése nélkül. A szerb médiában kiemelt figyelmet kaptak szavai, mindenekelőtt azért, mert az Európai Unió soha nem szabta hivatalosan Szerbia csatlakozási feltételéül Koszovó elismerését, öt EU-tagállam (Spanyolország, Románia, Szlovákia, Görögország, Ciprus) pedig mindmáig nem ismerte el Koszovót. (Tény, hogy kimondatlanul ez mindig ott lebegett Szerbia feje fölött, tavaly februárban így nyilatkozott Pristinában Sigmar Gabriel akkori német külügyminiszter is.) Előadásában Matthew Palmer azt is hangsúlyozta, hogy Koszovó kérdését nem lehet kihagyni a balkáni helyzet hatékony és tartós megoldásából és hangsúlyozta, hogy “Koszovó és Szerbia viszonya” továbbra is stratégiai szempontból prioritást jelent az Egyesült Államok számára. Palmer ugyanakkor tárgyalásos megoldásra buzdított. „Koszovó megérdemli a NATO, az EU és az ENSZ tagságot is. Ez a jövőkép azonban csak a párbeszéd útján és után alakulhat ilyenné… ”, emelte ki Palmer. Hozzátette, Szerbiának is fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy lépten-nyomon Koszovó nemzetközi szervezetekben való felvétele ellen kampányol. Palmer ezen a héten Belgrádba is ellátogat.

Késes férfi támadt hongkongi tüntetőkre, leharapta egy tanácsos fülét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.03. 15:12

Fotó: VIVEK PRAKASH / AFP
Legalább négyen megsérültek, mire a Peking-párti késelőt leteperték a demonstrálók. A tömeget ezután feloszlatta a rendőrség.
Legalább négy ember megsérült, mikor egy Peking-párti férfi konyhakéssel támadt a hongkongi demokráciáért tüntető emberekre vasárnap, írja a BBC. A demonstráció helyszíne ezúttal a város egy bevásárlóközpontja volt, itt történt az incidens. A beszámolók szerint a támadó előbb - mandarin nyelven, a kínai rezsimet védelmébe véve - vitázni kezdett egy nővel, annak férjével és nővérével, majd kést rántott. Mindhármukat megsebesítette, továbbá a sérültek között van Andrew Chiu Ka-yin helyi tanácsos is, aki fülének egy darabját leharapta a férfi. A fényképek alapján négynél több sérült lehet.
A támadót a feldühödött tüntetők végül leteperték és összeverték - majd pedig nekik rontott a rendőrség. A Reuters azt írja, könnygázzal oszlatták fel a plázában békés élőláncnak indult demonstrációt.
Hongkongban öt hónapja folyamatosak a demonstrációk. A tüntetők több célja teljesült már, de eddig sem a Pekinghez lojális Carrie Lam kormányzó leváltását nem érték el, sem a kirívóan brutális rendőri fellépés kivizsgálása nem indult el, de a rendőrség által több alkalommal is tombolni hagyott, tüntetőket súlyosan bántalmazó fehér ruhás ismeretlenek kilétét sem igyekeznek felderíteni a hatóságok.

Kettős rendőrgyilkosság Moszkvában

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 13:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Öccsével együtt agyonlőtték Moszkvában Ibragim Eldzsarkijevet, aki az orosz belügyminisztérium szélsőséges csoportok elleni fellépésért felelős területi részlegének vezetője volt Ingusföldön.
A kettős rendőrgyilkosság szombat este történt. Egy ismeretlen támadó legkevesebb tíz pisztolylövést adott le az Eldzsarkijev fivérekre, miután azok kiszálltak egy gépkocsiból. Az autójukban ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A támadást az utcai biztonsági videokamera rögzítette. A kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) vasárnap sajtójelentések szerint kilenc személy lehetséges bűnrészességét vizsgálta, három ellen pedig körözést rendelt el. A nyomozók által legvalószínűbbnek tartott lehetőség az, hogy bérgyilkosság történt és hogy a bűncselekménynek köze van a rendőr szakmai tevékenységéhez. Nem ez volt az első merénylet Ibragim Eldzsarkijev ellen. A rendőrtiszt szolgálati gépkocsijára január 12-én lövéseket adtak le egy másik autóból, amikor éppen Csecsenföldről Ingusföldre hajtott. Eldzsarkijev a támadást épségben megúszta, de három kísérője is megsebesült. Az elkövetőknek sikerül elmenekülniük a helyszínről. A merénylet után Eldzsarkijev állami védelmet kapott. Moszkvában azonban magánügyben járt, testőrök nem voltak vele.