Előfizetés

Andy Vajna síremlékén egy oroszlán fekszik, de még nincs teljesen kész

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 15:24
Andy Vajna sírhelye
Fotó: Twitter
A néhai producer, filmügyi kormánybiztos özvegye az Instagramon mutatta meg Pap Lajos kőszobrász alkotását.
Vajna Tímea szerint decemberre nyeri el végső formáját, de a képek alapján már majdnem késznek tűnik az oroszlánnal díszített síremlék. Andy Vajna neve egyébként a kevésbé közismert születéskori formájában jelenik meg rajta: Vajna András György. "Ha valaki ki szeretne jönni a férjem sírjához, a Fiumei sírkert 19-es parcellájában találja " - tudatta az özvegy.

Óriási béremeléssel kecsegteti a szakképzésben tanító pedagógusokat az államtitkár

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.02. 11:24

Fotó: Népszava
Ja, csak közben elvesztik közalkalmazotti státuszukat.
Akár a százezer forintot is meghaladhatja a szakmai tárgyakat tanító pedagógusok keresetnövekedése a következő tanévtől - mondta a Magyar Nemzetnek Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az új szakképzési törvény kedden benyújtott tervezete kapcsán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára a lapnak rámutatott, hogy a 2020. július elsején életbe lépő, minden korábbinál jelentősebb béremelés lehetővé teszi a legjobb szakemberek megtartását és újak bevonását a szakképzésbe óraadóként a piaci szférából. A jövőben az oktatók egyéni béralkut köthetnek a munkáltatóval a számukra legkedvezőbb feltételekkel. A túlságosan merev bértáblával járó közalkalmazotti törvény hatálya alól való kikerülés így a szakmai érdekképviseletek által is régóta várt teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer megteremtését eredményezi. Mint mondta, a több mint 32 ezer pedagógust érintő fizetésemelés mértéke országos átlagban harminc százalékos lehet. A béremeléshez a költségvetés évi 35 milliárd forint többletforrást biztosít. A törvénytervezet szerint megújuló továbbképzési rendszer biztosítja majd, hogy a tanároknak a technológiai és a gazdasági fejlődéssel lépést tartó, naprakész tudásuk legyen: a szakképzésben oktatóknak négyévente kell továbbképzéseken részt venniük. Az igazgatók háromévente értékelik is a tanárokat a szakképző intézményre szabott módszertan szerint. Jól járnak a szakképzést választó diákok is, hiszen míg ma csak a hiányszakmákban tanulók kapnak ösztöndíjat, a jövőben mindenki fog, amelynek mértéke a tanulmányi eredményektől függ. Új elem a törvényben az akár több százezer forintos egyszeri pályakezdési juttatás, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez. Évente kétezer diák - hátrányos helyzetére és jó tanulmányi eredményére tekintettel - Apáczai-ösztöndíjra is pályázhat.

Egy 150 fős zalai faluba 82 választási migráns települt be - újra választanak

Pion István
Publikálás dátuma
2019.11.02. 11:18
Várfölde központja a falu kőkeresztjével és polgármesteri hivatalával
Fotó: Google Maps
Várföldén új választás lesz, a két polgármesterjelölt egymásra mutogat, valószínűleg egyikük sem véletlenül.
Az idei, május 29-iki EP-választáskor 154 szavazásra jogosult lakója volt a Zala megyei Várfölde településnek, ez a szám az októberi önkormányzati választásokra 239-re nőtt - írja a 24.hu. A lap a helyszínen próbált utánajárni a történteknek, miután a Pécsi Ítélőtábla elrendelte, hogy november 10-én meg kell ismételni az önkormányzati választást a faluban, éppen a szavazópolgárok számának hirtelen és nagy mértékű megemelkedése miatt. A cikk szerint a polgármesteri posztért ketten versenyeztek (és továbbra is versenyeznek), mindketten függetlenek: Szörcsökné Horváth Mária a regnáló (főállású) polgármester, ő a harmadik ciklusát kezdhetné meg a mostani, mindössze hét szavazatos győzelmével (114:107 volt a javára az eredmény). Az alulmaradt Tóth Árpád pedig előtte vezette három cikluson át (1998 és 2010 között) a zalai zsákfalut. Kettejük harca annyira megmozgatta a falut, hogy az eredeti lakosokat és a 82 választási migránst is beleértve is 93,31 százalék voksolt október közepén, de ezt első körben hiába tették, miután a vesztes Tóth Árpád új választás kiírását kérte, bár ez sem ment zökkenőmentesen. Mindenesetre a két jelölt továbbra is egymásra mutogat, azonban valahogy egyikőjüknek sem sikerül a másik nyakába varrni mind a 82 választási migránst. Ami a logika szabályai mentén csak egyetlen egy dolgot jelenthet, de a megfejtést önökre bízzuk.