Ismét összecsaptak tüntetők és rendőrök Hongkongban

Publikálás dátuma
2019.10.31. 21:27

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
A hatóságok által nem engedélyezett megmozdulást rendőrök könnygázzal oszlatták fe.
Újabb összecsapások törtek ki csütörtökön Hongkong központi kerületében, ahol több száz, maszkot viselő ember tüntettet, kihasználva Halloween ünnepét, hogy megkerülje a helyi kormányzat döntését, amely szerint tilos az arc eltakarása a tiltakozásokon. A hatóságok által nem engedélyezett megmozdulást rendőrök könnygázzal oszlatták fel, ezt követően összecsapások törtek ki, többeket őrizetbe vettek. Ezenkívül a Kowloon-félsziget szárazföldi részén található Mong Kokban százak tiltakoztak egy metróállomásnál. Ezt a megmozdulást is könnygázzal oszlatta fel a rendőrség. Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: a Halloween miatt, amely az egykori brit gyarmaton komoly hagyománnyal bír, könnyen össze lehetett keverni a maszkot viselő tüntetőket azokkal, akik mindössze a szórakozás és az ünneplés miatt öltöttek álarcot. A lehetséges incidenseket megelőzendő a rendőrség már a reggeli óráktól kordonokkal zárta le a központi körzet számos és a város több részét, ami bírálatokat váltott ki amiatt, hogy a biztonsági intézkedések ellehetetlenítették a lakosokat az ünneplésben. Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be. Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre inkább növeli befolyását a városban.
Szerző

Komolyodik a helyzet Washingtonban: a képviselőház jogszerűnek nyilvánította a Trump felmentésére irányuló eljárást

Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:24

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Bár ez még mindig nem az impeachment eljárás megindítása.
Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta az elnök felmentésére irányuló eljárás jogszerűségét kimondó határozatot. A demokrata párti többségű képviselőházban - amely az amerikai kongresszus alsóháza - 232:196 arányban voksoltak a benyújtott határozati javaslatra. A határozat értelmében az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtt szükséges vizsgálatok jogszerűek és ezentúl nyilvánosak is lesznek. A szavazás nem magáról az impeachment eljárás megindításáról szólt, hanem a megindításhoz vezető vizsgálatok jogszerűvé tételéről.  A republikánus törvényhozók ugyanis mindeddig azt kifogásolták, hogy demokrata párti kollégáik úgy kezdték meg a vizsgálódást és a meghallgatásokat, hogy előtte nem szavazott róla a képviselőház.  Trump percekkel a voksolás után a Twitteren reagált. "Az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése" - írta az elnök, aki a voksolás előtt, csütörtökön reggel több Twitter-bejegyzést is közzétett erről.  
Szerző
Témák
USA impeachment
Frissítve: 2019.11.01. 16:43

Betiltják a libamájat New Yorkban is

Publikálás dátuma
2019.10.31. 15:02

Fotó: VIRGINIE/BELGA / AFP
2022-től tilos lesz eladni, felszolgálni és birtokolni is.
Kalifornia, illetve az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Dánia vagy Ausztrália után New York városi tanácsa is úgy döntött, 2022 után tilos lesz libamájat eladni, felszolgálni és birtokolni. A rendelkezés megszegőit 24 óránként 500-tól 2000 dollárig terjedő pénzbírsággal sújthatják – írta az Euronews.
A New York-i tiltás nagy győzelem az állatvédőknek, veszteség a libatenyésztőknek, a kiskereskedőknek és a vendéglátósoknak. Sokan már jelezték is, hogy bírósághoz fordulnak a városi tanács döntése ellen. 
A hizlalt libamájat úgy állítják elő, hogy egy fémcsövön keresztül jóval több gabonaszemet tömnek az állat torkába, mint amennyit magától megenne.  
A hízott libamáj 2013 óta hungarikum.
Szerző
Témák
libamáj New York