Előfizetés

Tíz perc alatt feltölthetővé válhatnak az elektromos autók

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 18:36

Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
Az új lítiumion-akkumulátor gyors töltése után akár 480 kilométert is meg lehet tenni.
Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.
"Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromos gépkocsi feltöltése, amellyel 360-480 kilométer megtételére képes" - idézte az egyetem közleménye Wang Chao-Yang vegyészprofesszort, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatóját. "Ezt 2500 töltési cikluson át fenn tudjuk tartani, ami egyenlő mintegy 800 millió kilométer megtételével" - tette hozzá.
"A gyors töltés a kulcsa annak, hogy széles körűen elterjedhessenek az elektromos gépkocsik"

- mutatott rá Wang.

A lítiumion-akkumulátor élettartama azonban gyengül, ha gyorsan töltik fel 10 Celsius-fok alatt, mert ahelyett, hogy a lítiumionok egyenletesen tapadnának a szénalapú anódhoz, a lítium tüskeszerűen lerakódik az anód felszínén. Ez a lítiumbevonat csökkenti a cella kapacitását és üzemzavart okozhat. Magasabb hőmérsékleten való töltése hatékonyabb lenne, de a magas hőmérséklet hosszú távon szintén rontja a cella kapacitását.
Wang és kutatócsoportja rájött arra, hogy nem alakulnak ki ilyen lítium tüskék, és nem csökken a cellakapacitás, ha az akkumulátort felmelegítik 60 Celsius-fokra tíz percig és majd lehűtik a környezet hőmérsékletére - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. Az akkumulátort elvileg ugyan tilos lenne 60 Celsius-fokra fűteni, mivel ez veszélyt jelent az anyagokra, drasztikusan csökkenti az akkumulátor élettartamát, de a gyors visszahűtéssel ez megelőzhető. Ezt a gépkocsikba tervezett hűtőrendszerrel érik el, de a 60 és a 23 Celsius-fok közötti nagy különbség is segíti a hűtés felgyorsítását - közölte Wang.
Idén a Svéd Tudományos Akadémia a lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért ítélte oda a kémia Nobel-díjat John Goodenough amerikai, Stanley Whittingham brit és Josino Akira japán tudósoknak. A könnyű, újratölthető és tartós lítiumion-akkumulátorokat napjainkban a mobiltelefonoktól a laptopokon át az elektromos autókig használják. Világszerte ezekkel működnek a hordozható elektronikai eszközök, amelyeket a kommunikációhoz, a munkához, a tanuláshoz vagy például a zenehallgatáshoz használnak. Jelentős mennyiségű nap- és szélenergiát tudnak elraktározni, lehetővé téve ezzel a fosszilis energiától mentes társadalmat.

9 "útlevél" nélküli, legyengült tigrist fogad be a poznani állatkert

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.31. 17:55

Fotó: Shutterstock
A nagymacskákat több mint egy hétig, nem megfelelő körülmények között utaztatták. Egy állat el is pusztult, a többieket a szükséges okmányok hiányában szombat óta szűk faládákban várakoztatták. Állatkínzás címén a lengyel ügyészség eljárást indított.
Versenyt futottak az idővel a poznani állatkert illetékesei, hogy még élve biztonságos helyre kerülhessen kilenc, az országon átutazó tigris, amely a lengyel-fehérorosz határon rekedt a szükséges úti okmányok hiányában.
A vészesen legyengült, éhes és szomjas nagymacskák szombat óta rostokoltak szűk faládákban a határon, mert nem rendelkeztek a Fehéroroszországba való belépéshez szükséges állategészségügyi okmányokkal. Az állatkert szóvivője szerdán szörnyűségesnek nevezte a tigrisek helyzetét, amelyek közül egy útközben már elpusztult emésztőrendszeri problémák miatt.
A tigrisszállítmányt október 22-én indították útnak Olaszországból, Róma környékéről, és egy dél-oroszországi, dagesztáni cirkusznak szánták őket. A lengyel sajtó szerint a szállítmány rendeltetése nem tisztázott. A tíz tigrisből álló fuvart a fehérorosz határőrség október 26-án tartóztatta fel hiányos állategészségügyi okmányok miatt. A poznani állatkert szóvivője, Malgorzata Chodyla szerint ellátásuk már útközben sem volt megfelelő, mert csirkével etették őket, ami nem megfelelő táplálék tigriseknek, ezért is pusztulhatott el az egyik állat. A ládák némelyikén külön szellőzőnyílás sem volt.
A belorusz határtól 500 kilométerre fekvő Poznan polgármestere, Jacek Jaskowiak szerda délután a Twitteren jelentette be, hogy a hatóságok engedélyezték a tigrisek Poznanba szállítását. Az állatok - ha élve megérkeznek - addig maradnak az ottani állatkertben, amíg felerősödnek, később egy spanyolországi állatmenhelyre küldik őket.
A lengyel ügyészség állatkínzás címén indított eljárást az ügyben. A lublini kerületi ügyészség szóvivője csütörtökön a PAP hírügynökséggel közölte: őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, a szállítmány szervezőjét, akit kihallgatnak, de az ügyészség már úgy döntött, állatkínzással fogják meggyanúsítani, mert a férfi nem biztosított megfelelő körülményeket a tigrisek szállításához, a ketrecek túl szűkek voltak, az eledel nem volt megfelelő - mondta el a szóvivő.  Jerzy Kwiecinski lengyel pénzügyminiszter csütörtökön a PAP-nak elmondta: a környezetvédelmi és az agrárügyi tárcával együtt kezdeményezi egy állatmenhely létesítését Lengyelország keleti határának közelében.

"A klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra" - Greta Thunberg visszautasított egy kitüntetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.30. 13:42

Fotó: DON MACKINNON / AFP
A svéd klímaaktivista szerint díjak helyett arra van szükségünk, hogy hatalom figyeljen a tudományra.
Greta Thunberg visszautasított egy környezetvédelmi díjat és a vele járó pénzjutalmat, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. A svéd aktivista diáklányt a Nordic Council (Északi Tanács) skandináv szervezet éves környezetvédelmi díjára Svédország és Norvégia is jelölte. A stockholmi díjátadón a 16 éves diáklány helyett egy képviselője jelent meg, aki közölte, hogy Thunberg nem fogadja el a 350 ezer dán koronával (15,5 millió forinttal) járó elismerést – írta a Guardian.
Mint Greta Thunberg az Instagramján írta, bár nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, azért utasítja vissza, mert a klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. "Arra van szükségünk, hogy a politikusaink és a hatalommal rendelkező emberek kezdjenek el figyelni a tudományra." Az északi országokat bírálva azt is írta, klímabarát hírük ellenére nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen.
Greta Thunberg alapította a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel.