Volner János új pártot alapít, Pálinkás József szerint új konzervatív középerőre van szükség

Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mégsem olyan biztos, hogy kétpólusúvá válik a magyar politika.
Sokan vonták le azt a konklúziót az önkormányzati választások után, hogy a magyar politika kétpólusúvá fog válni, de úgy tűnik, nem biztos, hogy bejön ez a prognózis. Volner János, volt jobbikos, ma már független országgyűlési képviselő tömeges társadalmi igénynek tartja, hogy létrejöjjön egy harmadik politikai pólus, ezért egy ilyen párt alapításán dolgozik - írja az MTI. A képviselő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta: a Jobbik eredeti célja az volt, hogy harmadik pólusként szerepeljen a magyar közéletben, de ezt a párt felszámolta, amikor összefogott a baloldallal. Volner közölte: százötven értelmiségivel összefogva egy mérsékelt jobbközép politikát folytató párt létrehozásán dolgozik. A folyamat jelenleg a pártalapítás anyagi terheinek vizsgálatánál tart - tette hozzá. A képviselő Vona Gábor Jobbikból való kilépésével kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt értékrendválsággal küszködik, ezért "mindenki igyekszik a nevétől megszabadulni." Pálinkás József egykori miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, később az Innovációs Hivatal vezetője a Válaszonline.hu-nak adott interjút, amiben elmondta, hogy szerinte is új helyzetet eredményezett az önkormányzati választás, és a saját nevében beszélve úgy fogalmazott, hogy "az ország szellemi, erkölcsi és külpolitikai konszolidációjához szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra". Hozzátette: "A választási eredmény utáni illúziók ugyanis nagyon hamar csalódáshoz fognak vezetni és kiderül: ahhoz, hogy normalizálódjon a politika, szükség van egy kiegyensúlyozó erőre." Mint ismert, Pálinkás Felelős Értelmiség nevű társasága most is aktív: a Válaszonline.hu szerint ma délután tartják konferenciájukat a klímaváltozás okairól és hatásairól.
Szerző

Orbán magához emelte Tarlós Istvánt

Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A volt főpolgármester a miniszterelnök "közlekedési megbízottként" folytatja.
Tartotta magát az önkormányzati választások estéjén tett vállalásához a kormányfő. Aki Karácsony Gergely győzelmét úgy kommentálta, hogy Budapest elvesztett egy remek főpolgármestert, ő viszont nyert egy kiváló tanácsadót.    Most Orbán Viktor miniszterelnök országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Tarlós Istvánt. Budapest volt főpolgármestere Magyarország legtapasztaltabb és legsikeresebb önkormányzati szakembere, akinek tudására és javaslataira a miniszterelnök és a kormány is igényt tart - áll a kinevezési közleményben.

Leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja

Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:18

Fotó: Bodajki Ákos / MVM
Dolgoznak a hiba elhárításán, automatikus védelmi működés lépett életbe.
Leállt a 4. reaktorblokk a paksi atomerőműben, a cég közlése szerint csütörtökön 8.16 órakor "automatikus védelmi működés" miatt - írja az MTI. Az atomerőmű honlapján azt is közölte, hogy az eseménynek nincs hatása a nukleáris biztonságra, és a másik három, 100 százalékos teljesítményen üzemelő blokk működését nem befolyásolja. Az eseményt kivizsgálják, a szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán - írták.
Szerző
Frissítve: 2019.10.31. 10:36