Vörös riasztás Kaliforniában: szélvihar változtathatja lángtengerré a bozóttüzeket

Publikálás dátuma
2019.10.30. 21:51

Fotó: MARK RALSTON / AFP
Los Angeles, Ventura és San Bernardino van a legnagyobb veszélyben, tömegesen evakuálják az embereket.
Vörös riasztást adtak ki Dél-Kaliforniában a tomboló tűzvész miatt, írja az Euronews. Nemsokára rendkívül erős szélviharok változtathatják ugyanis egybefüggő lángtengerré a hetek óta tomboló bozóttüzeket, az Egyesült Államok nyugati államának három megyéjében:
a már most is óránként 100 kilométeres széllökéseket hurrikánerejűvé fokozhatják a Nevada-sivatag felől, csütörtök hajnaltájt érkező Santa Ana szélvihar.

Los Angeles, Ventura és San Bernardino van a legnagyobb veszélyben. A közeli Getty múzeumról elnevezett tűzvész már csaknem 800 hektárnyi területet perzselt fel az államban. A mintegy 5 ezer tűzoltó, légi járműveket is bevetve próbálja megfékezni a lángokat. A régióban tömegesen evakuálják az embereket, áram pedig - elővigyázatosságból - mintegy kétmillió háztartásban nincsen.
Szerző

Vegyi anyag szivárgott egy forgalmas londoni utcán, egy ember kórházba került

Publikálás dátuma
2019.10.30. 20:08
A kép illusztráció
Fotó: STEPHANE FRANCES / ONLYWORLD.NET / ONLY FRANCE
Nem merült fel terrorcselekmény gyanúja.
Vegyi anyag szivárgott az utcára London egy forgalmas bevásárlóutcáján, emiatt egy ember kórházba került - írja a Reuters. A szerdai incidenssel kapcsolatban a rendőrség szerint nem merült fel terrorcselekmény gyanúja.
A Brompton Road lezárását helyi idő szerint délután 5-re feloldották a MyLondon híroldal szerint. A hatóságokat nagyjából három órával korábban hívták a helyszínre.
Szerző

Szijjártó elsiette a vétót

Publikálás dátuma
2019.10.30. 18:56

Fotó: PAVEL BOGOLEPOV / Népszava
Magyarország nem a NATO-Ukrajna Bizottság (NUB) nyilatkozatát vétózta meg, hanem annak a tervezetét.
“A NATO-Ukrajna Bizottság hivatalos nyilatkozatát csütörtökön vitatják meg a résztvevők Kijevben” — mondta a Népszava érdeklődésére az észak-atlanti szövetség egyik illetékese. Lapunk információi szerint a szöveg nem végleges, és könnyen elképzelhető, hogy tagállami javaslatra sikerül úgy módosítani, hogy az kielégítse a magyar és egyben az ukrán elvárásokat. A nagyköveti szintű tanácskozást csütörtök délelőtt Kijevben tartják, és Ukrajnát Volodimir Zelenszkij elnök fogja képviselni. A Financial Times  brit lap szerint az ukrán államfő meghívásával a NATO-nak sikerült némiképp kijátszania a magyarok tiltakozását a nagykövetinél magasabb szintű kétoldalú találkozók megrendezése ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter egy szerdai budapesti rendezvényen jelentette be a vétót. Arra hivatkozott, hogy a NUB nyilatkozata nem tartalmazott olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségektől elvett jogok visszaadására. Értesülésünk szerint a hivatkozás azért nem került bele a szövegtervezetbe, mert az ukrán fél úgy vélte, hogy egy NATO dokumentumnak nem ezzel a kérdéssel kell foglalkoznia. Forrásaink ugyanakkor nem zárták ki, hogy a felek végül megtalálják a kompromisszumot, és az ülés közös nyilatkozat elfogadásával ér véget. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár többször hangsúlyozta, hogy a magyar-ukrán vitát párbeszéd útján kell rendezni.
Frissítve: 2019.10.30. 19:28