Új választást írnak ki az egyik budafoki egyéni körzetben

Publikálás dátuma
2019.10.30. 17:01

Fotó: Népszava
Először kettő szavazattal nyert a DK-s jelölt, de az újraszámlálás után egyenlő lett az állás.
Új választást írnak ki az egyik budafoki egyéni körzetben a Fővárosi Ítélőtáblának a 24.hu-hoz eljutott határozata szerint. Itt a Fideszes Csiszár Zsuzsanna kettő szavazattal kapott ki az ellenzék közös jelöltjeként induló, de egyébként DK-s Nádor Iván Lászlótól.
Mivel 79 érvénytelen szavazat volt, három szavazókört is újraszámoltak, az újraszámolt eredmény pedig döntetlen.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 120 napon belül új választást kel kiírni, a képviselőtestület pedig egyel kevesebb képviselővel alakul meg addig. A kerületben egyébként érdekes eredmény született, mert a polgármester fideszes maradt, a közgyűlés többsége viszont ellenzéki lett. Ezen az új választás sem változtathat: a Fidesz csak öt képviselői helyet szerzett a 17-ből. Bejutott még egy kormánypárthoz húzó civil jelölt is.
A fideszes jelölt, Csiszár Zsuzsanna neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki egy nyilvános eseményen megpróbálta kitépni a telefont egy tudósító újságíró kezéből. Csiszár itt mint az önkormányzat szociális bizottságának elnöke volt jelen, és a kormánypárti társaival együtt megoldotta, hogy az ülésen ne kerülhessen szóba egy idős ember kilakoltatásának ügye, ami a jogszerűtlenséget is felvetette.
Szerző

Éjszaka már fagyni fog, felhős marad a csütörtök is

Publikálás dátuma
2019.10.30. 16:12

Fotó: Shutterstock
Csütörtök estig hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára.
Nyugat felől esősáv vonul szerdán kelet, délkelet felé, és míg a Dunántúlon lassanként megszűnik a csapadék, máshol még késő estig további eső várható. Éjszaka csökken a felhőzet, de a Dunántúlon és a déli, délkeleti részeken így is sok marad belőlük.
Csütörtökön kissé és közepesen felhős lesz az ég, az északi megyékben lesz a legtöbb napsütés. Csak a Tiszántúlon és a délnyugati határszélen lehet elvétve kisebb eső. Az északi, északkeleti szelet szerdán nagy területen, csütörtökön az Észak-Alföldön kísérik élénk vagy erős közeli lökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1, +5 fok között alakul, de északkeleten a völgyekben néhol -5 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 13 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger felett van annak az anticiklonnak a középpontja, amely Dél-Skandinávia, a Brit-szigetek, Lengyelország és Észak-Németország időjárását is meghatározza. Ezeken a területeken kevés a felhő, csapadék csak elvétve fordul elő, a csúcshőmérséklet pedig többnyire 10 fok közelében alakul, északabbra van csak hűvösebb. Ettől a magasnyomástól északra a tartós nyugati áramlásban több helyen alakul ki csapadék, nagyobb mennyiség a Skandináv-hegységben. Ott már nem ritka a havazás sem. Ugyancsak több helyen van csapadék a Kelet-európai-síkság területén, de jelentős mennyiség csak néhol fordul elő. Zömmel eső esik, de a 60. szélességtől északra nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, úgyhogy ott a havazás a jellemző.
Hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik a Kaszpi-tengertől a Fekete-tengeren és a Kárpát-medencén át a La Manche csatornáig, sőt, azon túl is. E mentén szintén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, a hegyekben havazik. Különösen a hegyekben fordul elő jelentősebb, 20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Ez a frontzóna választja el a tőle északra lévő hideg és a délre lévő meleg légtömeget. Előbbiben 6, 11 fokig melegszik fel a levegő, utóbbiban többnyire 17, 23 fokot mérnek, de a Pireneusi-félsziget legdélibb részén 26 fok is előfordul. Csütörtök estig ez a hullámzó frontzóna alakítja a Kárpát-medence időjárását, és fokozatosan átkerülünk ennek hideg oldalára.
Témák
időjárás

Putyin megérkezett Budapestre (fotók)

Publikálás dátuma
2019.10.30. 15:44

Fotó: Markoszov Szergej
Hivatalosan a paksi bővítés, az orosz gázszerződés és a keresztényüldözés lesznek a főbb napirendi pontok.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Magyarországra érkeztekor szerda délután, a Liszt Ferenc-repülőtéren. Putyin immáron sokadik alkalommal látogatott az országba. A korábbi nyilatkozatok szerint a főbb napirendi pontok között szerepelhet a paksi bővítés, az orosz gázszerződés, valamint a keresztényüldözés. A Reuters értesülései szerint mostani budapesti látogatása során írják alá a megállapodást a szennyezett olaj ügyében is.
Az ellenzék már jóval az orosz elnök érkezése előtt demonstrációkat tartott, a Párbeszéd például Putyint, az egy hét múlva érkező Recep Tayyip Erdogan török elnököt és Orbán Viktort ábrázoló, "diktátorok" feliratú molinót tett a budai Váralagút bejárata fölé. Az MSZP elnökhelyettese, Szakács László pedig arról nyilatkozott az MTI-nek: nagyon úgy tűnik, hogy az orosz elnök "mint tulajdonos, mint gazda" jött el megnézni a magyarországi befektetéseiket - például Paks 2-t vagy a Nemzetközi Befektetési Bankot -, hogy "elszámoltassa" a magyar kormányt, hogyan állnak ezek a projektek.
A delegáció érkezése miatt a főváros jelentős részén már hétfő este óta tilos megállni, szerdán pedig - ahogy vonul az orosz konvoj - gyakorlatilag a fél fővárost szakaszosan lezárják majd.
Szerző
Frissítve: 2019.10.30. 15:49