Előfizetés

Füttyszó fogadta a fideszes képviselőket Borkai városában

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:13

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A frissen megválasztott polgármesternek csak az autóját látták a városháza előtt, nem jelent meg a képviselők megbízóleveleinek átadásán.
Kellemetlen pillanatokat élhettek át Győr frissen megválasztott fideszes képviselői: a politikusok ugyanis füttyszó közepette vehették át megbízólevelüket hétfőn a városházán. A néhány tüntetőt hamar kitessékelték, ám ők az épület előtti téren tovább folytatták akciójukat, így a ceremónia alatt mindvégig sípszó hallatszódott a nagyteremben. A szex- és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt polgármester autója az esemény idején ott parkolt a városháza bejáratánál, de az átadáson nem jelent meg. (Igaz, volt olyan vélekedés, hogy nem is kaphatja meg a polgármesteri megbízólevelét, mivel az ellenzék a bíróságon megtámadta a helyi választási bizottság döntését.) Később, nem sokkal kilenc óra után a parkolóból eltűnt a polgármesteri Audi A8-as.
- Borkai Zsolt mindenütt ott van és sehol – mondja mosolyogva Anna a Győri városháza előtt, kezében egy narancsszínű, fideszes korrupcióra és a Borkai-féle botrányra emlékeztető táblával. A tüntetők közül csak Anna adja a nevét, mivel – mint elmeséli – ő Ausztriában dolgozik, neki nincs veszíteni valója. Szerinte Győrben ma is minden a botrányos polgármesterről szól, ám az utóbbi hetekben a színét sem látták a városvezetőnek. A megjelentek abban mind egyetértettek: botrányos, hogy Borkai Zsoltot újraválasztották és ma is polgármester lehet.
Borkai Zsolt - mint arról lapunk beszámolt - a hozzá köthető botrány kirobbanása óta bujdokol a sajtó elől, munkatársai pedig titkolják, hogy milyen programokon vesz majd részt a polgármester.
Litresits András, a győri ellenzék ügyvédje az Indexszel és lapunkkal is azt közölte, hogy minden jel szerint újraszámolja a bíróság a győri polgármesterre leadott szavazatokat. Az ügyvéd ugyanis felidézte, hogy még múlt csütörtökön adta be a felülvizsgálati kérelmüket a Győri Ítélőtáblának, amellyel megtámadta a területi választási bizottság (tvb) korábbi döntését. A tvb újraszámolta a város szavazókörzeteiben a polgármesteri választás eredményét és továbbra is Borkai Zsolt maradt a választás győztese. Az ellenzék szerint viszont a választás során olyan szabálytalanságok történtek, amelyek kérdőjelessé teszik Borkai elsőbbségét. A 24.hu például megtudta: hiába zárta le a választási bizottság a szavazatszámlálást nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, hogy pontosan ugyanannyi polgármesteri szavazólapot szállítottak-e ki az egyes választókörzetekbe, mint amennyi onnan visszakerült. Az üres szavazólapok átvételi listája a kiszállításhoz használt dobozok oldalára volt felragasztva, a dobozok viszont – egyetlen szavazókör kivételével – eltűntek.)
Litresits András lapunknak elmondta: az ítélőtáblának a beadványt követően három napon belül kellett volna elbírálni a beadványukat. Kivéve, ha a szavazatok újraszámolása mellett döntenek, ilyenkor hat nap a határidő, ami így csütörtökön járhat le. Mivel az ellenzék hétfőig nem kapott értesítést a bíróságtól így ebből az következik, hogy az ítélőtábla a szavazatok újraszámlálása mellett döntött. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szavazatok mely körét – az érvényes vagy az érvénytelen, illetve a Glázer Tímeára vagy a Borkaira leadott szavazatokat - vizsgálják újra.

Soroksáron inog egy ellenzéki képviselői hely

Újraszámolják az összes szavazatot Soroksár 6. egyéni választókörzetében, amelyet az ellenzéki összefogás közös jelöltje, Bereczki Miklós három szavazat különbséggel nyert meg. Fideszes ellenfele, Assenbrenner Ferenc fellebbezését a fővárosi választási bizottság elutasította, ezt követően a jelölt október 24-én a szavazatok újraszámolását kérte a Fővárosi Ítélőtáblától, amely elrendelte az összes voks újraszámolását. Bereczki Miklós a Népszavának elmondta: hiába érdeklődött az ítélőtáblánál, hogy hol, mikor és kik végzik a szavazatszámlálást, erre nem kapott választ.
Korábban megírtuk: több helyen zavart okozott, hogy az újraszámolást végző területi választási bizottságokban (tvb) már nem ülnek ott a pártok delegáltjai, hiszen mandátumuk megszűnt, ezért a szavazatok újraszámolásakor már nem gyakorolhatnak kontrollt. Az általunk megkérdezett választási szakértők szerint a területi választási bizottságoknak egészen addig a pártok delegáltjaival kiegészülve kellene működniük, amíg az utolsó vitás ügy nem zárul, ha ez nem gy van szabályozva a törvényben, akkor egyértelmű a joghézag. (D.J.)

Még több esőfelhőt hoz keddre az északias szél

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 17:03
Illusztráció
Fotó: LANSARD Gilles / Hemis.fr
Frontálzóna határozza meg a Kárpát-medence időjárását, hamarosan már a déli tájakon is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.
Jobbára erősen felhős vagy borult marad kedden is az ég, csupán az északkeleti határvidéken lehet átmenetileg vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, ennek csak az északkeleti tájakon kisebb az esélye. Elsősorban a keleti, északkeleti tájakon többfelé megélénkül az északias szél, kezdetben a Bodrogközben erős lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 12 fok között várható

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünket egy hosszan elnyúló frontálzóna szeli ketté, amely hétfő hajnalban a Kelet-európai-síkságtól az Északi-Kárpátokon át egészen Franciaország nyugati partvidékéig húzódott, felhőzetéből többfelé fordul elő eső. Ettől a fronttól északra hideg, sarkvidéki eredetű levegő halmozódott fel, amely a kialakult erőteljes északi áramlásban dél, délkelet felé halad.
A hideg légtömeg hatására az eső mellett elsősorban Észak-, Északkelet-Európában egyre több helyen havazás is előfordul. A Skandináv-félsziget északi részén zord téli idő köszöntött be: arrafelé a csúcsérték mindössze -7, -10 fok között alakul, éjszaka pedig már néhány helyen -20 fok alá hűlt le a levegő.
A frontrendszertől délre viszont még mindig több helyen süt a nap, ezért a legmelegebb órákban többnyire 18, 25 fokot mérnek, sőt a Balkán-félszigeten és Spanyolországban 26, 28 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását kedd estig a fentebb említett frontálzóna határozza meg. Többfelé várható eső, zápor, és holnapra már a déli tájakon is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Szálló por - veszélyes a levegő Kecskeméten és Szegeden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.28. 14:31
Illusztráció
Fotó: CHASSENET / BSIP
Egészségtelen a levegő további négy városban és kifogásolt a minősége tizenegy településen.
Október közepe óta egyre súlyosabb mértéket ölt a légszennyezettség, amivel kapcsolatban hétfőn ismét aggasztó híreket tett közzé közösségi oldalán veszélyes a a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írják, a szálló por miatt egészségtelen a levegő
  • Debrecenben;
  • Egerben;
  • Miskolcon és
  • Szolnokon.
Kecskeméten és Szegeden pedig kifejezetten veszélyes a levegő.

További tizenegy településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon - kifogásolt a levegő minősége a levegőhigiénés index alapján.
Azt írták: a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért nem javasolja, hogy veszélyes, illetve egészségtelen levegőminőségű helyeken hosszabban a szabadban tartózkodjanak, nem ajánlja a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást. A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével kedden várható javulás a levegő minőségében.
A kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az EU-ban jelenleg a légszennyezettség az elsőszámú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat.