Előfizetés

Lemondásra kérte minisztereit a chilei elnök, miután több mint egymillióan vonultak utcára Santiagóban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 18:59

Fotó: PEDRO LOPEZ / AFP
Sebastián Pinera bejelentette a rendkívüli állapot feloldását is vasárnaptól, ha azt „a körülmények lehetővé teszik”.
Jelentős kormányátalakítást jelentett be Sebastián Pinera chilei elnök szombaton, azt követően, hogy történelmi jelentőségű tiltakozást tartottak a dél-amerikai országban a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben – írja az MTI.
„Megkértem az összes miniszteremet, mondjon le annak érdekében, hogy új kormányt alakíthassunk, és képesek legyünk felelni ezekre a kérésekre”

– mondta az államfő a nemzethez intézett üzenetében.

Pinera ezenkívül bejelentette a rendkívüli állapot feloldását is vasárnaptól, ha azt „a körülmények lehetővé teszik”, hogy – mint fogalmazott – hozzájárulhassanak a normalizációhoz, amelyet „oly sok chilei akar és kíván”. Pinera bejelentését megelőzően az EFE spanyol hírügynökség szerint 1,2 millióan vonultak helyi idő szerint pénteken a főváros, Santiago utcáira, hogy az ország gazdasági modelljének reformjait követeljék. A megmozdulás a korábbiakkal ellentétben békésen zajlott.
A dél-amerikai országban egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták eddig. A Reuters hírügynökség szerint több mint 7000 embert vettek őrizetbe, és több mint 1,4 milliárd dollárnyi (több mint 415 milliárd forint) kár ért chilei üzleteket.   A megmozdulások a metrójegyek árának emelése miatt kezdődtek, amit később visszavontak. Ám a tüntetők nem csak emiatt tiltakoznak. Követelik többek között az oktatás és az egészségügy színvonalának javítását, valamint a bérek emelését is. Felemelték szavukat amiatt is, hogy a kormány jelenlegi intézkedési nem biztosítanak stabil nyugdíjrendszert. Hat nappal a zavargások kezdete után az államfő megígérte az alapnyugdíjak húsz százalékos emelését és a drága orvosi ellátások állami ártámogatását. Sebastián Pinera kilátásba helyezte a minimálbér emelésére, az áramár csökkentését, illetve a legmagasabb jövedelmek nagyobb arányú adóztatását. Úgy fogalmazott, most lehetőséget lát arra, hogy országa „behozza a lemaradást, fokozza a tempót és konkrét és sürgős lépéseket tegyen”. Csakhogy közben a demonstrálók már az ő lemondását is követelik. A chilei elnök a héten rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban. A lépés felháborodást váltott ki számos chileiben, akik szerint az elnök szavai és tettei az Augusto Pinochet néhai diktátor uralma alatt fennálló katonai uralomra emlékeztettek. A chilei hadsereg szombati közleményében tudatta, hogy helyi idő szerint aznap este feloldja a kijárási tilalmat.

Eltűnt magyar testvérpárt keresnek a spanyol hatóságok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 18:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A harmincéves nőt és öccsét azután kezdték keresni, hogy Mallorcán két embert elsodort egy óriási hullám.
Özönvízszerű esőzések miatt több ember sem találnak Spanyolországban, köztük a 30 éves nőt és a 18 éves testvérét. Napok óta hatalmas viharok és árvizek pusztítanak Spanyolországban, a halálos áldozatok száma már nyolcra nőtt.
A hatóságok több embert még keresnek, köztük egy magyar testvérpárt, írja a Daily Mail cikkét idéző hvg.hu. Az egyik mallorcai hotelben megszálló 30 éves nőt és 18 éves öccsét azután kezdték keresni, hogy egy szemtanú azt állította, látta, ahogyan egy hullám két embert a vízbe sodort a Mallorca keleti részén lévő Cala d'Or üdülőhelyen.  

Kiutasították az USA-ból a kémkedésért elítélt orosz nőt

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.26. 16:19

Fotó: Vitaliy Belousov / AFP / Sputnik
Marija Butyina szombaton tért vissza Moszkvába.
Az oroszellenesség áldozatának nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a szombaton Moszkvába visszatért Marija Butyinát, akit az Egyesült Államokban ítéltek el kémkedésért, majd miután letöltötte 18 hónapos börtönbüntetésének nagy részét, kiutasították az országból.
„Arról van szó, amit sajnálatosan még az előző amerikai kormány kezdett el, megpróbálva lerombolni a kétoldalú kapcsolatokat”

– jelentette ki Zaharova a moszkvai Seremetyjevó repülőtéren, ahol Butyinát fogadta.

Megérkezése után Butyina köszönetét és háláját fejezte ki egyebek közt az orosz külügyminisztériumnak, illetve azoknak az orosz állampolgároknak, akik börtönbüntetése idején együttérzésükről biztosították, és pénzzel támogatták bírósági védelmét.
„Az oroszok sosem adják fel”

– tette hozzá Butyina, aki a repülőn a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában az ártatlanságát hangoztatta.

Zaharova újságíróknak szintén azt mondta, Butyina „nem ártott senkinek”.
A nőt 2018 nyarán vették őrizetbe, nem sokkal Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök Helsinkiben tartott csúcstalálkozója előtt. Letartóztatását követően dokumentumokkal alátámasztva részletesen feltárta, hogy részese volt annak az orosz kampánynak, amely Oroszország és befolyásos amerikai republikánus személyiségek közötti kapcsolatok kiépítését szorgalmazta. Az ügyészek eleinte csupán úgy jellemezték őt, mint aki szexuális kapcsolatok révén megpróbált beférkőzni befolyásos amerikai konzervatív körökbe. Szoros kapcsolatokat épített ki többek között a befolyásos Országos Lőfegyverszövetség (NRA) tagjaival. Később a per folyamán kiderült: Butyina nem saját elhatározásából férkőzött be az amerikai konzervatív körökbe, hanem orosz kapcsolattartója, Alekszandr Torsin utasítására cselekedett. Torsin a Vlagyimir Putyin orosz elnök pártjának magas beosztású tagjaként ismert, aki szerepel a nyugat-európai szankciós listákon is, mint egy pénzmosással foglalkozó bűnszervezet feltételezett tagja. Butyina ugyan beismerte, hogy részese volt a Torsin irányította összeesküvésnek, de tavaly decemberben visszavonta a vallomását. Akkor az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban hangoztatta, hogy vallomását „kényszer hatására” tette, és egyébként is olyan bűnökért ítélték el, amelyeket „valószínűleg el sem követett”. Butyina szabadlábra helyezését, valamint kiutasítását az Egyesült Államokból Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet csütörtökön jelentette be.