Előfizetés

Felfüggesztik a józsefvárosi kilakoltatásokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 13:29
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Pikó András polgármester hétfőn állítja meg az önkormányzati lakások kiürítéséről szóló eljárásokat.
Nagyon megkönnyebbültem – írta Józsefváros frissen megválasztott polgármestere, Pikó András annak kapcsán, hogy sikerült leállítania az önkormányzat által indított korábbi kilakoltatásokat (bejelentését a Mérce szúrta ki.)  Pikó András már pénteken megígérte, hogy első polgármesteri döntéseként leállítja a folyamatot, ekkor azonban még úgy tűnt, hogy ezt csak bizottsági döntés birtokában teheti meg, amire november 7. előtt nem kerülhetett volna sor. Szombati Facebook-bejegyzésében Pikó viszont arról számolt be, hogy megkapta a távozó 8. kerületi jegyző levelét:
megoldották a jogi problémát, hétfőn reggel már csak alá kell írnia az utasítást "a bérlakások kiürítésére vonatkozó eljárások felfüggesztéséről".

Pikó előzőleg is hangsúlyozta, hogy minden eset más és más – a kilakoltatások leállítása nem azt jelenti, hogy többmilliós adóssággal, bárki bármeddig lakhat az önkormányzati bérlakásban – de október végén már senkit sem akartak az utcára küldeni elhelyezés nélkül; a problémás ügyeket pedig ígérete szerint felülvizsgálják, és igyekeznek emberséges, igazságos megoldást találni rájuk.

Lackner Csaba nem adja vissza a mandátumát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 12:16
Lackner Csaba
Fotó: Lackner Csaba Facebook oldala
Ezt ügyvédjén keresztül üzente meg a politikus.
Lackner Csaba nem adja vissza a kispesti képviselői mandátumát – írja a Magyar Nemzet. A kormányközeli lapnak Lackner ügyvédje azt írta, 
„Lackner Csaba a választók által október 13-án ráruházott képviselői mandátumot nem kívánja visszaadni. Tiszteletben tartja a választók akaratát. A képviselői mandátumával a kerületi lakosság érde­keit kívánja szolgálni a továbbiakban is.”

Mint megírtuk, Tóth  Bertalan, az MSZP elnöke – mivel Lackner nem adta vissza mandátumát a kiszabott határidőig – pénteken kezdeményezte a politikus kizárását a pártból. A szocialisták etikai és fegyelmi tanácsa nyolc napon belül dönt. A párt elnöke szerint Lackner Csabának meg kell adni a lehetőséget, hogy megvédje magát, „de azt éreznie kellene, hogy a vele szemben megfogalmazott vádak a közösségünkre nézve is súlyos terhet jelentenek, ezért tudnia kellene, mi a kötelessége.” „Teljes összhangban van Tóth Bertalan véleménye a kispesti MSZP hétfői döntésével. Mi is arra kértük Lackner Csabát, mondjon le képviselői mandátumáról, hogy a nevével összeköthető üggyel ne terhelje tovább a baloldali közösség sikeres munkáját” – nyilatkozta pénteken lapunknak Gajda Péter. A kispesti polgármester többször beszélt személyesen is Lackner Csabával, aki „nagyon szeretné bizonyítani az igazát”. Gajda szerint, amikor megalakul a kispesti képviselő-testület, Lackner már nem lesz az MSZP tagja. Ennek megfelelően hiába kérik majd a mandátuma visszaadására Lackner Csabát semmi sem kötelezi a politikust arra, hogy ennek eleget tegyen. A polgármester példaként Demeter Mártát említette, aki miután kilépett az MSZP-ből, nem adta vissza parlamenti helyét és függetlenként, majd LMP-sként folytatta. 
Az ügy előzménye, hogy az önkormányzati választási kampányban a kormánysajtóban megjelent egy videó, amelyen állítólag Lackner Csaba látható és hallható. A férfi fehér port tart a kezében és korrupciós vádak hangzanak el a XIX. kerületi önkormányzattal és az azóta újraválasztott polgármesterrel, Gajda Péterrel kapcsolatban is. A polgármester korábban azt mondta, feljelentést tett rágalmazásért és becsületsértésért, szerinte ugyanis a kormánypárti sajtó állításai hazugságok. Lacknerről pedig lapunknak kijelentette: „Amennyiben bizonyíthatóan ő van a felvételeken és még kokaint is fogyasztott, akkor felszólítom, hogy adja vissza a mandátumát és távozzon a közéletből.” Gajdán kívül Lacknert is újraválasztották a kerületben, utóbbi pedig – bár a felvételeket manipulatívnak minősítette – bejelentette: felfüggeszti MSZP-s tagságát. Kerestük Lackner Csabát is, de cikkünk megjelenéséig nem reagált hívásainkra.

Ezentúl nem kell elővenni a laptopokat az ellenőrzésnél Ferihegyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.26. 10:24
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök október 24-étől a csomagban maradhatnak az átvilágítás során.
Mostantól nem kell kivenni a laptopokat és tableteket a ferihegyi repülőtéren az utasbiztonsági ellenőrzésnél – közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője az airportal.hu-val. A Budapest Airport tájékoztatása szerint október 24-étől
a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök – például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók – is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során.

Az új szabályok bevezetését egy öt hónapos tesztelés előzte meg, és a Budapest Airport felmérése szerint az újítás minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül, hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni. Az eljárás teljesen újnak számít az európai repülőterek között, csupán néhány helyen vezették be eddig. Az újítás a kézipoggyászban szállított folyadékokra egyelőre nem vonatkozik, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni.