Előfizetés

Hetvenmilliárdra nőtt a költségvetési intézmények kifizetetlen adóssága

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.10.24. 07:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Miközben az államháztartás húsz éve nem látott alacsony hiányt produkál, addig a költségvetési intézmények adóssága újra átlépte a 70 milliárd forintot szeptemberben.
A Pénzügyminisztérium részletes adatai szerint szeptember végén az államháztartás hiánya 303,6 milliárd forintra csökkent az előző havi 510 milliárd forintról, miután a kilencedik hónapban 207,2 milliárd forintos többlet keletkezett a büdzsében. A költségvetés alapfolyamatai szerint nőtt volna a hiány, ám szeptemberben 464 milliárd forintnyi uniós támogatást küldött Brüsszel, ennek köszönhetően lett többletes az egyenleg. Az év végéig még további százmilliárdok várhatóak az Európai Bizottságtól, így idén akár hiány nélkül is zárhatna a büdzsé, ám a kormány nagy valószínűséggel az év végén jelentős pénzszórásra készül. A költségvetési intézmények viszont úgy tűnik alulfinanszírozottak. Legalábbis erre utal a folyamatosan újratermelődő és növekvő  adósságuk. Kifizetetlen tartozásuk szeptember végén meghaladta a 70 milliárd forintot - olvasható ki az Államkincstár adataiból. A lejárt adósság növekedése valamelyest lassult, az előző hónaphoz mérten csak 1,7 milliárd forinttal emelkedett. Továbbra is a legkritikusabb a helyzet az egészségügyben: a kórházak adóssága 58 milliárd forint volt szeptember végén – ez 4,7 milliárddal magasabb az augusztusi állománynál. Ami igazán aggasztó, hogy ennek túlnyomó része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás. Volt olyan intézmény – a Honvédkórház -, amely egyetlen hónap alatt egymilliárddal növelte adósságát, így az elérte a 4,6 milliárdot – de négy milliárdot közelítő adósságot görget maga előtt a Péterfy Sándor utcai kórház is.  A nem egészségügyi intézményeken kívül augusztus végén még jelentős, 3,5 milliárd forintos adóssággal rendelkezett a központi fenntartású sportintézmények kezelését végző Nemzeti Sportközpontok is. Ám szeptember folyamán az intézmény majd' 2,5 milliárd forintos forráshoz jutott, amivel csökkentette tartozását. Ilyen pénzinjekcióról viszont a kórházak, klinikák és az ezeket működtető egyetemek csak álmodhatnak.

Nyugatiak szállítják Paks 2 vezérlőjét

M. I.
Publikálás dátuma
2019.10.23. 19:19

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A francia Framatome és a német Siemens kettőse szállíthatja a Paks 2-es fejlesztés egyik legfontosabb elemét, az úgynevezett blokkvezérlőt – derül ki a tervezett nukleáris erőművet építtető orosz állami Roszatom közleményéből. A Moszkvában kedden a Roszatom szakcége, a Rasu és a nyertesek között aláírt szerződés értelmében az elemet utóbbiak gyártják, szállítják és helyezik üzembe, megszerezve annak engedélyeit is. A közös munka arra irányul, hogy megfeleljünk az európai vevők magas elvárásainak – idézi a közlemény Andrej Butkot, a Rasu-vezérigazgatóját. A legalább 3-4 ezermilliárdos nukleáris bővítés több mint százmilliárdos elemét eredetileg az oroszok szerették volna leszállítani – írta az ügyről korábban a Direkt36. Ám az Orbán-kormány jelezte, hogy nyugati cégeket látna szívesen az irányítástechnika szállítóiként, már csak az informatikai támadások elleni hatékonyabb védelem végett is. A portál szerint az éles vita után a magyarok kerekedtek felül. Így a júniusi kiírásra tisztán oroszok már nem is jelentkeztek. (Egy brit cég orosz hátterű társsal pályázott, de őket kizárták.) A francia-német páros végül egy dél-koreai szövetséget előzött le. Az irányítástechnika kapcsolódó elemei még pályázhatók - jegyzi meg a lap. Kérdés, mikor kerül sor a szállításokra, miután a magyar állami megrendelő még az új egységek létesítési engedélykérelmével sem készült el.

Gyengült a forint

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.23. 09:54

Fotó: Shutterstock
Kedd estéhez képest gyengült a forint jegyzése a főbb devizákhoz viszonyítva szerda reggel.
Fél kilenc körül az euró 329,29 forintra erősödött a kedd esti 328,98 forintról. A svájci frank árfolyama 298,69 forintról 299,27 forintra, a dolláré pedig 295,31 forintról 296,02 forintra emelkedett. Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben, kedd este 1,1141 dollárt, szerda reggel 1,1122 dollárt ér.