Előfizetés

Karácsony Gergely: visszatért a köztársaság

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 17:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Budapestet visszaadtuk lakóinak. Egy zöldebb, emberségesebb várost akarunk, ami mindenkié, azoké is, akik nem a változásra szavaztak - mondta a főpolgármester.
18:39: óriási üdvrivalgás fogadja a színpadra lépő Karácsony Gergelyt, "Hajrá, Geri" - kiabálnak be neki. „Ma nem azért vagyunk itt, hogy tüntessünk valami ellen, hanem hogy a szabadságot és a köztársaság 30. születésnapját ünnepeljük” - mondta Karácsony.

Zöld, szabadabb, emberségesebb várost ígér a főpolgármester

Emlékeztetett rá, hogy a köztársaság szó nyolc éve eltűnt hazánk nevéből, és mindennapjainkból is - tíz nappal ezelőtt azonban újjászületett. Budapest azonban nem lehet önző,  hiszen ez nem csak az itt élők, hanem a nemzet fővárosa - azoké is, akik nem a változásra szavaznak. Az ő bizalmukat is meg kell nyerni. Mint mondta, Október 23. 1956-ban és 1989-ben is a közösséggé válás pillanata volt, amikor megmutattuk a jobbik énünket, amikor különböző értékrendű embereket kötött össze a haza és a szabadság szeretete . Az igazság, a köztelevízió és rádió, a nemzeti és a lyukas zászló sem lehet kizárólag egyik vagy a másik oldalé, hiszen  ezt a közös értéket jelenti a köztársaság.
Az igazság, a köztelevízió és rádió, a nemzeti és a lyukas zászló sem lehet kizárólag egyik vagy a másik oldalé, hiszen ezt a közös értéket jelenti a köztársaság.

Október 13-án visszavettük a várost, de nem magunknak szánjuk, hanem nektek budapestieknek adjuk át - folytatta a főpolgármester, aki egy zöldebb, szabadabb fővárost ígér. Itt tervei szerint stadionok helyett ct-ket adnak át, a látványberuházások helyett a zöldfelületek gyarapodnak, az oligarchák mutyijainak pedig nem marad tér. Karácsony  emberségesebb városvezetést ígért, így többek a kilakoltatások leállítását is megemlítette.
Mint mondta, később talán megpróbálják szembe fordítani a vidéket a fővárossal, de ezt meg kell akadályozni. Semmit rólunk, nélkülünk - hangsúlyozta Karácsony Gergely, aki azt is kiemelte, hogy a város fejlesztési projektreiről már nem dönthet önhatalmúan a kormány. Felhatalmazást kérünk arra is, hogy teljesítsük, amit Budapest akar - tette hozzá.
Karácsony Gergely bejelentette, hogy megnyitják a Városháza előtti parkolót, ami közpark lesz a későbbiekben.

Tegyük Budapestet a következő öt évben olyanná, amilyennek az '56-os hősök és a '89-es rendszerváltók is szerették volna: menőnek, zöldnek szabadnak, és összetartozónak - tegyük olyanná, amilyen egyszer Magyarország egésze is lehet - mondta beszéde végén Karácsony Gergely, aki arra kért mindenkit, hogy a későbbiekben is maradjanak együtt, ne engedjék el egymás kezét a fővárosiak.
18:33Az mondd meg, nékem, hol lesz majd lakóhelyünk?" - kérdi Cseh Tamás dalát énekelve Henri Gonzo, a Fran Palermo frontembere a színpadon. 
18:25 Milyen jó, míg 1956. október 23-án lőni és menekülni kellett a szabadságért, pár nappal ezelőtt elég volt a szabadság eléréséhez, hogy szavazzunk - mondta Hajós András. A zenész-humorista megjegyezte, teljesen feleslegesnek tűnik a nyakkendős szakértők és politológusok munkája, akik egy nappal Karácsony Gergely győzelme előtt is a jelölt alkalmatlanságáról és esélytelenségéről értekeztek. Most egy pár olyan év következik, amikor jó dolgokat tehetünk - mondta Hajós, hangsúlyozva, hogy
Budapest nem selyemzsinór Magyarország miniszterelnökének, és nem létra, amin a következő miniszterelnök juthat fel a csúcsra, csak egy élhető, jó város.

18:20 Tisztelet Bibó Istvánnak, tisztelet Göncz Árpádnak- mondta Nagy Zsolt, aki Göncz Bibóról írt megemlékezését is felolvasta. Mindez jelzés értékű lehet, hiszen nemrég Kövér László fideszes házelnök morfondírozott közönség előtt azon, hogy Göncz Árpádot talán rossz ötlet volt köztársasági elnökké választani.
18:00 Gerendás Péter zeneszerző lépett a színpadra, és gitárkísérettel játszotta-énekelte a Repülj madár, repülj című népdal feldolgozását. Őt a szintén nagy tapssal fogadott Hernádi Judit váltotta, aki maradva a madaras témánál, saját, „Mint egy madár fönn a dróton”- című  dalát adta elő. A rendezvény moderátoraként verset szavalt Nagy Zsolt, majd Szalontay Tünde is.  
17:37  Tudósítónk jelentése szerint áramlik a tömeg a Városház utcába, a Főpolgármesteri Hivatal előtti parkoló - ahol Karácsony Gergely mond beszédet, és több előadó is fellép - már gyakorlatilag megtelt, de százak állnak a parkoló előtt felállított óriás kivetítő előtt is, a helyszínen így már több ezren is lehetnek.
17:30 Bár a program hivatalosan csak fél hatkor kezdődik, délután öt körül már százak gyűltek össze a Városház utcában, a Főpolgármesteri Hivatal közönség előtt megnyitott parkolójában, ahol háromnegyed héttől várhatóan beszédet mond Karácsony Gergely főpolgármester – jelentette a helyszínről lapunk tudósítója. A Hol szabad vagy, otthon vagy - Budapest Mindenkié! című program szervezői komoly tömegre számítanak – az esemény Facebook-oldalán közel háromezren jelezték, hogy részt vesznek a programon, és több mint kilencezren érdeklődnek iránta – így kivetítőt szereltek fel a parkoló területén kívül, hogy a kint rekedtek is követni tudják az eseményeket.
A Népszava munkatársa szerint a programot viszonylag kevés szervező és rendőr biztosítja, ami furcsának hat az utóbbi évek állami-kormányzati ünnepségeinek ismeretében: nincsenek száz számra kirendelt szekuritisok, busszal helyszínre szállított szimpatizánsok és az ilyenkor megszokott kordonrengeteg is hiányzik.
A programon több neves színész és hazai előadó is fellép a tervek szerint: ott lesz   Nagy Zsolt színművész  Gerendás Péter zeneszerző, előadóművész Hernádi Judit színésznő Szalontay Tünde színésznő Szinetár Dóra színésznő Hajós András énekes, humorista Henri Gonzo, a Fran Palermo frontembere Eeste héttől pedig ingyenes koncertet tart a Quimby is.

Hidegfront érkezik, újra előkerülnek a kabátok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 17:10

Fotó: Shutterstock
Míg csütörtökön napközben akár 28 fokra is számíthatunk, jövő héttől drasztikus lehűlés és valódi őszi idő várható.
Jövő hétfőn drasztikus hidegfront érkezik, amely keddre lehűlést és várhatóan országos csapadékot is hoz, de a héten még szokatlanul meleg marad az időjárás;  következő napokban a szálló por koncentrációja is várhatóan magas lesz - mondta M1 időjárásjelentésében szerda délután Fejős Ádám meteorológus.
Csütörtökre virradó éjszaka kialakulhatnak pára- és ködfoltok, általában 10 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.
A ködfoltok feloszlása után mindenhol kisüt a nap, számottevő csapadék nem valószínű. A Dunántúlon 23-26, az Alföldön akár 27-28 fok is lehet.

 Ezután mérséklődik a nappali felmelegedés. Szombaton és vasárnap már lesznek helyek, ahol ősziesebb lesz az idő, 20 fok alatt alakulnak a maximumok.   Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint hétfőn a minimumok 3 és 10, a maximumok 10 és 20 fok között alakulnak majd. Kedden a leghidegebb órákban 3-9 fok lesz, s napközben is csak 8-13 fokig emelkedik a hőmérséklet, írja az MTI.

Félszáz neonáci masírozott végig Budapesten, az Aurórát is megtámadták

Fogl Márton nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 15:30

Fotó: Mónus Márton / MTI
Letéptek és felgyújtottak egy zászlót, összefirkálták a falakat - az aurórások feljelentést tesznek.
Október 23-án is szélsőjobboldali provokáció célpontja lett a budapesti Auróra, azt neonácik támadták meg - mondta el Schönberger Ádám, az Auróra munkatársa és az azt működtető egyesület tagja a Népszavának. A radikálisok 50-60 fős csoportja feltehetően a közeli Corvin közben megszervezett erődemonstrációnak tetsző megemlékezésre tarthatott, mikor útba ejtették a számos civil szervezetet is befogadó épületet. Schönberger szerint 3-4 ember volt bent, akiknek éppen sikerült magukra zárni az ajtót, amikor odaértek a Légió Hungária feliratú egyenpulóvert viselő szélsőségesek.
Miután az épületbe nem tudtak bemenni, arról letépték a Pride-zászlót, amit az utcán felgyújtottak, majd feliratokkal összefestették az Auróra falait.

Az aurórások a hatóságokhoz fordultak, akik már kiértek a helyszínre. Mint Schönberger elmondta, a történtek miatt rendőrségi feljelentést tesznek.
Szemtanúk szerint a támadás előtt jó ideje járta már a várost a neonáci társaság, de a rendőrség nem kísérte vagy tartóztatta fel őket. A Légió Hungária egy közösségi oldalára képeket is feltöltött a támadásról, majd röviddel délután három előtt arról is, amint egyenruhás tagjaikat rendőrök veszik körbe egy kocsmában. "Lobogjon a láng" címen egy további felvonulást is meghirdettek szerda késő délutánra, amit október során Molotov-koktélt hajigáló jelmezes emberekről készült videóval népszerűsítettek.
A történtekre Facebook-oldalán reagált Pikó András, Józsefváros új polgármestere. "Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük. Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ottlévőknek" - írta a kerületi vezető.

Nyomoz a rendőrség a zászlóégetés miatt

Gyorsan reagált a bejelentésre a BRFK, az Aurórát érő támadás után garázdaság miatt indítottak nyomozást – egyelőre ismeretlen tettes ellen.