39 halottat találtak Angliában egy teherautóban (videó a helyszínről)

Publikálás dátuma
2019.10.23. 11:02

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A 38 felnőtt és egy fiatal teste egy Bulgáriából származó kamion rakterében volt, a 25 éves észak-ír sofőrt gyilkosság gyanújával tartóztatták le.
39 halottat találtak az angliai Essexben, egy teherautó rakterében, írja szerdán a BBC. A rendőrséget helyi idő szerint hajnali 1 óra 40-kor a mentősök értesítették, miután felfedezték a holttesteket a London-közeli Waterglade ipari parkban. A jármű vasárnap érkezett Nagy-Britanniába, hajón.
A 38 felnőtt és egy fiatal teste egy Bulgáriából származó teherautó rakterében volt, az azt vezető 25 éves észak-ír férfit gyilkosság gyanújával tartóztatták le. A hatóságok megkezdték az áldozatok azonosítását, de hosszadalmas folyamatra számítanak.
"Ez egy tragikus eset, ahol nagy számú ember vesztette életét" - nyilatkozta Andrew Mariner főfelügyelő az eset kapcsán, megerősítve az eddigi értesüléseket. Jelenleg a történtek rekonstruálásán dolgoznak, ehhez pedig az egész ipari parkot lezárták. A fennakadásokért elnézést kért a helyi vállalkozásoktól. Mariner részvétét fejezte ki az áldozatok szerettei felé.
Ugyan a hatóságok ezt nem erősítették meg, de nem kizárt, hogy - a magyarországi "halálkamion" esetéhez hasonlóan - itt is csempészett menekültek és bevándorlók az áldozatok. Erre utal nyilatkozatában a helyi, Thurrock-i parlamenti képviselő, Jackie Doyle-Price is. Ő így fogalmazott a történtek kapcsán: "az embercsempészet gyalázatos és veszélyes üzlet".
Egyelőre nem ismert a 39 áldozat nemzetisége - mondta szerdán Priti Patel, brit belügyminiszter. Patel, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a vizsgálatról, megerősítette azt a korábbi rendőrségi közlést, hogy a kamion az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be Nagy-Britanniába még szombaton. Mint az MTI írja, a bűnügy vizsgálatába bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement) - és várhatóan a bolgár rendőrséget is felkérik majd a nyomozásban való részvételre.

Bolgár miniszterelnök: Bulgáriának nincs köze a tragédiához

Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit szerdán Nagy-Britanniában holtan találtak a bolgár rendszámú jármű rakterében, mert a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta - közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök. A kormányfő a BTV bolgár magántelevízióban nyilatkozva elmondta, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában. "A kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután a jármű elhagyta az országot, és azóta nem lépett be. Ezért bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel, azonkívül, hogy a kamionnak bolgár rendszámtáblája van" - mondta Boriszov. A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában.

Szerző
Frissítve: 2019.10.23. 18:36

15 év börtönre ítéltek egy donyecki újságírót a rendőrség "vizuális felderítéséért"

Publikálás dátuma
2019.10.23. 10:27
Képünk illusztráció
Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP
Az ukrán sajtóban publikáló, de Donyeckben élő Sztanyiszlav Aszejev már két éve fogságban van, kémkedéssel vádolták meg.
A kelet-ukrajnai, orosz támogatással harcoló szakadárok által kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) "legfelsőbb bírósága" 15 év börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával Sztanyiszlav Aszejev ukrán újságírót és bloggert - közölte kedden a Hromadszke ukrán hírportál, a DAN donyecki szakadár hírügynökség nyomán. Mellékbüntetésként két és fél évre eltiltották Aszejevet az újságírás gyakorlásától is.
A vád szerint Aszejev 2015 márciusától 2017 májusáig a DNR rendőreinek telephelyeit derítette fel "vizuálisan", majd a szerzett információkat átadta az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). Az ügyirat szerint ezen felül az újságíró közösségi oldalakon keresztül toborzott ukrán nemzeti érzelmű felhasználókat, hogy katonai és egyéb célú információkat gyűjtsenek és továbbítsanak.
Sztanyiszlav Aszejev
Aszejev különböző adatok szerint 2017 májusa vagy júniusa óta van börtönben. Előbb két hétig eltűntként volt nyilvántartva, majd a szakadárok elismerték, hogy a fogságukban van, és megvádolták kémkedéssel. A férfi Donyeckben élt a város 2014-es szakadár megszállása óta, és onnan írt az ukrán sajtónak Sztanyiszlav Vaszin álnév alatt. Egyebek mellett dolgozott a Dzerkalo Tizsnya (Zerkalo Nyegyeli) című hetilapnak és az ukrán Szabadság Rádiónak is.
A Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport 2017-ben felszólította a szakadárokat az újságíró szabadon engedésére. Aszejev azonban nem került azok közé, akiket még abban az évben, december 27-én az eddigi legnagyobb szabású fogolycsere során a szakadárok elengedtek. 2017 december 27-én a Donyec-medencei szakadár területeken fogva tartott ukránok közül 73-an nyerték vissza a szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.

Chilei tüntetések: 15 haláleset és sok ezer letartóztatás után jóléti intézkedésekkel békülne az elnök

Publikálás dátuma
2019.10.23. 09:27

Fotó: PEDRO UGARTE / AFP
Sebastián Pinera nyugdíj- és béremelést ígér, rezsicsökkentést és egészségügyi támogatást, miután hat napra lángba borult miatta az ország.
Véget akar vetni a hatodik napja tartó zavargásoknak, ezért tárgyalóasztalhoz ül a kormánytagokkal és az ellenzéki vezetőkkel a chilei elnök, írja az Euronews. Sebastián Pinera eleinte bűnözőknek nevezte a tüntetőket és szó szerint háborút hirdetett ellenük, ám 15 haláleset és legalább 2600 sebesülés, továbbá 5000 letartóztatás után revideálta elképzeléseit, és újabban úgy fogalmazott: "társadalmi egyezségre" törekszik.
Az elnök egyértelmű üzenetnek nevezte azt, amit a chileiektől kapott, írja a BBC. A megbékélés kedvéért 20 százalékos nyugdíjemelést ígért, valamint azt, hogy a drágább egészségügyi beavatkozások költségeit ezentúl támogatja az állam. Meg nem határozott mértékű emelését ígérte a minimálbérnek is, az adózási szabályokon is változtatna, illetve lejjebb szállítaná a villanyárat. Nagyvonalúan a metrójegyek árának - átszámítva 12 forint körüli - emeléséről is lemondott, aminek apropóján múlt pénteken tüntetéshullámmá lett az emberek egyre komolyabb elégedetlensége.
Sebastián Pinera
Fotó: AFP
Chile gazdasága ugyan jól teljesít, az ország maga gazdagnak is mondható, de a lakosság nagy része már nem: az OECD országok közül itt a legmélyebb a társadalmi egyenlőtlenség, mint arról korábban szintén a BBC számolt be. 2006-ban még a lakosság 30 százaléka szegénységben élt, azaz problémát okozott neki, hogy például minden nap ételhez jusson. A szegénységben élők aránya 2017-ben még mindig 10 százalék körüli volt. A lakosság leggazdagabb illetve legszegényebb 20 százalékának fizetései közt mért szakadék sem sokat csökkent tíz év alatt: az 10-szeres volt, helyette 8,9-szeres lett. A szegénységben élők helyzetét a magas megélhetési költségek csak tovább rontják - ezeket pedig olyan szabad piaci kapitalista megoldások tartják magasan, mint például az ivóvízhálózat 1998-as teljes mértékű privatizálása.
Szerző
Témák
Chile tüntetés