Visszautasította az alpolgármesteri felkérést a KDNP-s képviselő Baján

Publikálás dátuma
2019.10.22. 16:15
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A polgármester közölte: a Fidesz ezzel elutasította a feléjük nyújtott békejobbot.
Nyirati Klára, Baja ellenzéki polgármestere felkérte társadalmi megbízatású alpolgármesternek a város ismert KDNP-s képviselőjét, Zöld László Csabánét – közölte a polgármester. Mint írta, a társadalmi megbízatás azt jelenti, hogy Zöld László Csabáné nem főállású lett volna. „A Baján ellenzékbe szorult Fidesz azonban elutasította a feléjük nyújtott békejobbot” – tette hozzá.   „Azért kértem fel Zöldnét, mert szakítani akartam azzal a háborús gondolkodással, ami városunk életét jellemezte az elmúlt 13 évben. Fontosnak tartottam e gesztussal jelezni, hogy a politikai ellenfél az nem ellenség, a Fidesz szavazói pedig ugyanúgy részei városunknak, mint akik az összefogás jelöltjeire voksoltak. Városunkban nincsenek hazaárulók, mindenki a saját legjobb meggyőződése alapján szavazott úgy, ahogy” – fogalmazott a polgármester. Nyirati Klára kiemelte: sajnálja a Fidesz döntését, de tudomásul veszi azt Közleménye szerint a Fidesz elutasító döntése nyomán két főállású alpolgármestere lesz a városnak, Hajdú Miklós, illetve László Károly. Az alakuló ülés október 28-án, hétfőn lesz.
Nyirati Klára átveszi a megbízólevelét
Fotó: Nyirati Klára Facebook oldala
A bajai Fidesz később a Facebook-oldalán reagált a történtekre. Egyebek mellett azt írták:  „A bajai Fidesz nem kíván részt venni a politikai pozíciók nyilvános osztogatásában, a pártpolitikai csatározásokban.” A teljes bejegyzés itt olvasható: 
Szerző
Frissítve: 2019.10.22. 19:47

A győri polgárok döntése, Borkai polgármester nem lép nyilvánosság elé a nemzeti ünnepen

Publikálás dátuma
2019.10.22. 15:27

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Helyette alporgármestere, Radnóti Ákos képviseli a várost az önkormányzati megemlékezésen.
Borkai Zsolt, a Fideszből kiléptetett győri polgármester nélkül emlékezik meg Győr önkormányzata idén 1956. október 23-ról. Az MTI ünnepi programokra vonatkozó előzetesében az Index az alábbi eseményt szúrta ki: Győrben október 23-án délelőtt 10 órakor a Bisinger sétányon található Golgota-emlékműnél szervezik meg az önkormányzat városi koszorúzási ünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve,
itt Radnóti Ákos alpolgármester képviseli a várost, és Borkai Zsolt még csak meg sem jelenik.

Az Index egy kicsit visszanézett a múltba, és 2018-ból sajnos semmi nem került elő semmi, ami közvetve vagy közvetlenül érintene 1956-es önkormányzati eseményt, ellenben 2017-ben Borkai biztosan ünnepelt. A lap próbálta hívni a győri városháza sajtósát, hogy megkérdezzék tőle, miért nem Borkai mond beszédet, de nem értek el.

Titkolják Borkai nyilvános programjait

Elhallgatja a győri városháza, hogy mikor és hol lesz nyilvános programja Borkai Zsolt polgármesternek, lapunk többszöri kérdésére sem közöltek részletek erről. Mint emlékezetes, Borkai a botrány kirobbanása óta kerüli a nyilvánosságot, utoljára akkor volt látható, amikor a győri a városházán biztonsági őrök gyűrűjében jelentette be, hogy kilép a Fideszből, függetlenként irányítja tovább a várost, de kérdésekre akkor sem válaszolt.A Népszava információi szerint alighanem így próbálják megelőzni azt, hogy az újságírók kérdéseket tehessenek fel korrupciógyanús ügyeiről. 

Szerző
Frissítve: 2019.10.22. 15:37

Pert vesztett a Fidesz, a párt marketing- és kampánycéllal jogellenesen is kezel személyes adatokat

Publikálás dátuma
2019.10.22. 14:35
Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Első fokon marasztalta el a Fideszt a bíróság.
Első fokon megnyerte a TASZ ügyfele azt a pert, amelyet azért indított, mert emailen kéretlen kampányanyagokat kapott a Fidesztől úgy, hogy soha nem adta meg a pártnak az elérhetőségeit. A kormánypárt védekezésül két olyan aláírásgyűjtő ívet is bemutatott, amelyeken szerepelt a TASZ ügyfelének neve, ő azonban tagadta, hogy bármelyiket is aláírta volna – az egyiken ráadásul még a neve is hibásan szerepelt. Mivel a Fidesz nem tudta igazolni, hogy az adatok tényleg az érintettől származnak, ezért a teljes adatkezelése jogellenesnek minősült. A bíróság – a mostani, konkrét ügyre vonatkoztatva – kimondta, hogy az aláírásgyűjtő kampány során az aláírók személyes adatai érzékeny, politikai véleményre vonatkozó adatoknak minősülnek. Utólag nem rekonstruálható, hogy egy aláírásgyűjtő íven valóban csak azoknak az adatai szerepelnek-e, akik ehhez ténylegesen hozzájárultak. Ezért már az aláírás felvételekor hatékony intézkedésekkel kell kizárni a visszaéléseket. Ilyen lehetséges adatbiztonsági intézkedés például, hogy aláírásgyűjtések során meg kell győződni az aláírók személyazonosságáról, vagy email-címek esetében jóváhagyó, visszaigazoló levelet kell kérni az érintettektől. A pártok adatbázisaiba nagyon gyakran kerülnek személyes adatok olyan aláírásgyűjtések vagy más adatfelvételek útján, amelyek során nem érvényesülnek megfelelően a biztonsági előírások, ezért azt sem lehet tudni, hogy valóban mindenki önkéntesen került-e ezekbe a nyilvántartásokba. A bizonytalan adatfelvételi gyakorlat miatt nem lehet biztonsággal megelőzni, hogy egy adott párt részére illetéktelenek adják meg mások személyes adatait, mint ahogy azt sem, hogy a párt illegális forrásból gyűjtsön adatokat. Az ítélet szerint bebizonyosodott, hogy a Fidesz politikai marketingcéllal jogellenesen is kezel személyes adatokat. A TASZ ügyfelét ért jogsérelem valószínűleg nem egyedülálló, ezért a TASZ kezdeményezi a Fidesz politikai marketing célú adatkezeléseinek átfogó vizsgálatát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. „A pártok felelőssége, hogy jogszerűen építsék ki a személyes adatokból álló adatbázisaikat. Amíg megfelelő garanciák híján olyanokat is nyilvántarthatnak, akik ehhez ténylegesen nem járultak hozzá, addig lényegében minden ilyen adatbázis jogellenesen működik” – nyilatkozta Remport Ádám, a TASZ Magánszféraprojektjének jogi munkatársa a szervezet közleménye szerint.
Szerző