Előfizetés

Nem zavarja a kormányt, hogy mulasztásos alkotmánysértésben van fél éve a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 12:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tízezrek várják, hogy visszakapják az egy tollvonással elvett vagy megkurtított juttatásukat.
Két ügyben is mulasztásos alkotmánysértésben van a törvényhozás - mondta el Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes, aki a helyzet megoldására szólította fel a kormányoldalt. Elmondta: a rokkantnyugdíjas-ellátás 2012-es újraszabályozásának átírására idén március 31-ig, a választási eljárásról szóló törvény esetében ez év végéig adott időt az Alkotmánybíróság a jogalkotásra. Tízezrek várják, hogy visszakapják az egy tollvonással elvett vagy megkurtított juttatásukat - mondta a képviselő az első téma kapcsán, utóbbiról pedig emlékeztetett, az önkormányzati választási kampány is azt mutatja, hogy egyes önkormányzatok "aljas módon élnek vissza" azzal, hogy beleegyezésük kell a közterületi plakátozáshoz.    Szomorú módon nyoma sincsen annak, hogy a kormány, illetve a Fidesz-frakció ezzel a két alkotmánysértéssel bármit is kezdeni akarna - rótta fel Harangozó Tamás.
Harangozó Tamás
Fotó: Népszava

Orbán egy Budapest-minisztert ültethet Karácsony nyakába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.22. 11:14

Fotó: Népszava
A tárca nélküli miniszter dolga vélhetően a sportcsarnoképítések és a Városliget beépítésének biztosítása lenne, melyek leállítását ígérte kampányában Karácsony.
Egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel Karácsony Gergely győzelme után - mondták az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források. Az ellenzék sikerei miatt nem biztos ugyanis, hogy ahhoz, hogy a kormány keresztülvigye terveit, elég lesz egy Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség keretein belül. Márpedig terveik vannak, írja a híroldal. Forrásaik szerint
"kezelni kell", hogy október 13-án elveszítették Budapestet.

A budapestiek egyszerű büntetését nem érzik célravezetőnek, mivel könnyen elveszthetik miatta a fővárosi szavazókat 2022-re, a parlamenti választásokra. Ezért erre a célra az egyébként is erőltetett gigaberuházásokat használnák, a "fejlesztések" továbbvitelét. Vélhetően tehát a stadion- és sportcsarnok-építések, illetve a Városliget beépítésének biztosítása lenne a Budapest-miniszter dolga, melyek leállítását ígérte kampányában Karácsony.

Két melegrekord is megdőlt az éjjel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 11:06

Fotó: DOMINGO LEIVA / AFP
Sem országosan, sem a fővárosban nem mértek még ilyen magas minimumhőmérsékletet, mint a mostani október 22-én. A meleg marad: kedden akár 27 fok is lehet.
A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt keddre virradóra - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Mint írták:
az országos rekord mostanáig 15,1 fok volt, amelyet 1981-ben Makón mérek. Most ennél több mint 1 fokkal melegebb volt Pécs Árpádtetőn, ahol mindössze 16,4 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet a leghidegebb órákban.

A fővárosban is 1981-ben volt a legenyhébb mostanáig az október 22-i hajnal, akkor 13,9 fokot regisztráltak. Most viszont a János-hegyen csupán 14,4 fokig csökkent a hőmérséklet.
Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt. Az előrejelzés szerint marad az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb idő. Kedden akár 27 fok is lehet. A hétvégére mérséklődik pár fokot a meleg.