Előfizetés

Ma 10 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál, óriási melegrekordok dőltek meg

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.20. 20:07
Képünk Illusztráció
Fotó: HARALD TITTEL / AFP
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon posztolta az eredményeket.
2019. október 20-án, vasárnap a legkevésbé Balatonlellén süllyedt le a hőmérséklet, itt volt a leghidegebb az országban, 15,9 Celsius-fok. Ez új rekord, az első helyet több mint hatvan éven át őrizte a badacsonytomaji 15,3 Celsius-fok, amit 1953-ban mértek. De megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is. Az előzetes adatok alapján egytized Celsius-fokkal Adonyban megdőlt a mai napra vonatkozó legmagasabb hőmérséklet rekordja, 26,9 fokot regisztráltak. Az előző rekord 26,8 fok volt, amelyet 2012 óta Körösszakál tartott. A fővárosban, Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet, ez héttizeddel haladja meg a 2014-ben mért 24,4 fokot. Országos átlagban 24 fok körül volt a hőmérséklet a legmelegebb órákban, ez tíz Celsius-fokkal haladja meg az ilyenkor szokásost.

Orbán-beszéd túl a kipcsakokon

B. A.
Publikálás dátuma
2019.10.20. 19:39

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Rendkívül veszélyes az, hogy a miniszterelnök a leendő uniós biztos nevében ígérgetett – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István.
Nem csak az volt meghökkentő, amit a „kipcsak vérű magyarokról” mondott Orbán Viktor kormányfő az azerbajdzsáni látogatásakor – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a miniszterelnök bakui nyilatkozatainak eddig kevéssé ismert részleteire. Orbán a Türk Tanács csúcstalálkozóján azt is mondta: ha Magyarország az új Európai Bizottságban megszerzi a bővítés- és szomszédságpolitikai portfóliót, „akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal”. Világossá tette: ez esetben „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.” Ujhelyi szerint rendkívül veszélyes az, hogy Orbán a leendő uniós biztos nevében ígérgetett. Az Európai Bizottság tagjainak ugyanis – tette hozzá a politikus – kinevezésük után megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat. A képviselő idézte az EU működéséről szóló szerződés vonatkozó részét: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.” Vagyis Ujhelyi szerint Orbán átverte türkmén „vértestvéreit” vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy – most úgy tűnik: Várhelyi Olivér – nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog állni.

444.hu: bezárják a Ripostot, megszűnik a Lokál, a megyei lapok csak néhány fővel dolgoznak majd

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.20. 19:07
A vidéki lapok többségét megvásárló Mediaworks esetében a Médiatanácsnak nem voltak kifogásai FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Fidesz tovább központosítja az általa uralt médiát.
A KESMA és a Mediaworks történeti áttekintését adja hosszan a 444.hu, az írásban három fontos és új információ olvasható a fideszes médiabirodalommal kapcsolatban:
  • a Ripost kiadója beolvad hamarosan a Mediaworksbe, bezárják Ómolnár lapját;
  • hasonló sors várhat az ingyenesen terjesztett Lokál napilapra, amely korábban Habony Árpád és a Modern Media Group kiadója gondozásában jelent meg;
  • a regionális közéleti kiadványok, a 100 százalékban kormányközeli tulajdonban álló megyei napilapok szerkesztőségeinek létszámát néhány főre csökkentenék, és mind több tartalmat állítanak majd elő a Mediaworks központi, budapesti szerkesztőségében.