Az új bajai polgármester hagyja tovább dolgozni a helyi lap munkatársait, a főszerkesztő bocsánatot kért

Publikálás dátuma
2019.10.20. 14:33

A Bácskai Naplón torzította az ellenzéki jelöltek fotóit.
Sokszor kérték számon a kiegyensúlyozottságot a lap szerkesztőségén - írta főszerkesztői jegyzetében a Bácskai Napló hasábjain Géczy Zsolt. Egyúttal a szerkesztőség nevében bocsánatot kért az olvasóktól. Ahogy azt korábban a Népszava is megírta, a Bácskai Naplóban, még a választások előtt torzítva jelentek meg az ellenzéki képviselőkről készült fényképek. Így: 
A friss, választások utáni főszerkesztői jegyzet azonban elárulja, hogy az új bajai polgármester, Nyirati Klára a sajtószabadság és az objektív újságírás híve, "ennek szellemében" a Bácskai Napló szerkesztősége változatlan felállásban dolgozhat tovább. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.20. 14:52

Tovább romlott a helyzet: Székesfehérváron már veszélyes a levegő minősége

Publikálás dátuma
2019.10.20. 13:36

Fotó: Népszava
Nyíregyházán egészségtelen, Debrecenben és Salgótarjánban pedig kifogásolt a levegőminőség a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.
Több településen tovább romlott a levegő minősége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Facebook-oldalán. Mint írják, szombaton a Levegőhigiénés Index alapján
  • Székesfehérváron veszélyes,
  • Nyíregyházán egészségtelen,
  • Debrecenben és Salgótarjánban pedig kifogásolt volt a levegőminőség.
A kedvezőtlen levegőminőség alakulásában fontos szerep jut a légszennyező források mellett a helyi időjárási viszonyoknak is. A fűtési időszakban jellemző az a jelenség, amikor a légszennyezők egy alacsony légrétegen belül tartózkodnak, légköri keveredésük gátolt, így koncentrációjuk emelkedik. A bejegyzésben hangsúlyozták, hogy veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor célszerű kevesebb időt tölteni a szabadban és óvni a környezetet a további légszennyezéstől.
Szerző
Frissítve: 2019.10.20. 13:55

Gyurcsány levélben fordult Kövérhez az újságírók jogainak korlátozása miatt

Publikálás dátuma
2019.10.20. 11:47

Fotó: Népszava
„Követeljük, hogy a sajtó munkatársait megillessék mindazok a jogok, amik a demokratikus berendezkedésű országokban kijárnak kollégáiknak” – hangsúlyozta a DK.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnök-frakcióvezetője levélben fordult Kövér László házelnökhöz az újságírók jogainak korlátozása miatt – közölte a párt. „Követeljük, hogy a sajtó munkatársait megillessék mindazok a jogok, amik a demokratikus berendezkedésű országokban kijárnak kollégáiknak. Lehet, hogy a fideszes országgyűlési képviselőknek van okuk bujkálni az újságírói kérdések elől, mi, európai magyarok viszont úgy gondoljuk, hogy a sajtó munkatársainak joguk van kérdéseket feltenni, akkor is, ha azok bizonyos politikusoknak esetleg kínosak” – olvasható a DK közleményében. A héten mi is beszámoltunk arról, hogy az őszi parlamenti ülésszak kezdetétől módosulnak az országgyűlési tudósítás rendjének szabályai. Az Országgyűlés Sajtóirodája tájékoztatásából kiderült: az újságírók a plenáris ülés napján az Országház főemeletének a kupolacsarnoktól délre eső területén csak a sajtóiroda külön engedélyével tartózkodhatnak. A sajtó számára biztosított üléstermi páholyt pedig csak az erre kijelölt útvonalon közelíthetik meg az Országház félemeletén nemrég kialakított sajtóterem felől. A sajtótudósítással kapcsolatos új szabályok kimondják azt is, hogy a felvételkészítés nem zavarhatja és nem akadályozhatja a képviselői vagy a hivatali munkát. Nem készíthető felvétel a plenáris üléstermet övező folyosón, az éttermekben és büfékben, ott, ahol biztonsági berendezések vannak és a hivatali szervezet számára fenntartott területeken sem. A felvétel magába foglalja a hang- és képrögzítés minden formáját. 
Szerző