Előfizetés

Márki-Zay ingyenes tömegközlekedést és múzeumokat ígér Hódmezővásárhelynek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 17:13

Fotó: Népszava
Az ingyenessé váló közszolgáltatásoknak jellemzően fix költségei vannak, így a fenntartásuk nem kerülne többe, ráadásul a jegybevételek is elenyészőek a polgármester szerint.
A vasárnap újraválasztott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester már a választási győzelem éjszakáján arról beszélt, hogy első lépéseként ingyenessé teszi a helyi tömegközlekedést. A polgármester a G7-nek nyilatkozott a város kilenc buszjáratának jövőjéről.
A Volánbusz által üzemeltetett rendszer költsége évi 110 millió forint. Ennek viszont kevesebb mint tizede, 10 millió forint folyik be a jegyeladásokból, ez pedig "nem olyan összeg, amelynek kiesése nagy kockázat lenne"

- mondta Márki-Zay a portálnak. A fennmaradó 100 millió forint eddig felerészben állami árkiegészítő támogatásból származott, felerészben pedig a hódmezővásárhelyi önkormányzattól.
Márki-Zay szerint a döntésnek szociális okai vannak. Egy ismerőse példáját hozta fel, aki biciklivel jár az otthonától három kilométerre lévő templomba, és "csak az tartja vissza a tömegközlekedéstől, hogy a jegy drága neki". A buszok eközben üresen állnak, folytatta a polgármester, hangsúlyozva, hogy eközben a hétköznap reggeleket, illetve az iskola és a munka végét követő időszakot leszámítva szerinte teljesen kihasználatlan a rendszer: "hétvégente egy-két ember utazik egy buszon, és ez szó szerint értendő".
A tömegközlekedés mellett a múzeumok is ingyenesek lesznek, a strandra pedig kedvezményesen juthatnak be a hódmezővásárhelyiek

- mondta még el Márki-Zay. Szerinte ezeknek a közszolgáltatásoknak jellemzően fix költségei vannak, így a fenntartásuk nem fog többe kerülni a magasabb kihasználtságtól. A múzeumokba egyébként is olyan kevesen járnak, hogy elenyésző lesz a bevételkiesés.
A szolgáltatások használata egy - várhatóan jelképes árú - városkártya megvásárlásával lesz lehetséges. A jegy- és bérletárak hivatalosan megmaradnak, ezek képezik ugyanis a tömegközlekedés állami támogatásának alapját. Márki-Zay szerint ideális esetben elektronikus lesz a rendszer, de a részleteken még dolgoznak. Az új rendszer indulásának időpontját sem tudta megmondani, szerinte sok tényezőtől függ a bevezetés, de "amint lehetséges", elindítják.
Márki-Zay szerint az ingyenes tömegközlekedésnek akkor lenne jelentősebb hatása az autóforgalom csökkentésére, ha a helyközi járatokra is kiterjedne.

Budaörsön is vannak ingyenes járatok

Budaörsön már hosszú ideje működik ingyenes buszjárat, amit az önkormányzat tart fent. A szolgáltatás 2002-ben egy vonalon indult el a város megrendelésére, 2010 óta pedig két buszjárat is díjmentesen közlekedik a város belső részein.

Orbán Viktor Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.18. 16:45

Fotó: Novák Katalin Twitter
Az eszmecserére az EPP székházában került sor, ez volt a második találkozó a magyar kormányfő és a néppárti értékelő bizottság között.
Orbán Viktor pénteken Brüsszelben találkozott az Európai Néppárt (EPP) által kinevezett „bölcsek tanácsával”, amely a Fidesz tavaly márciusi felfüggesztése óta azt vizsgálja, hogy a magyar tagpárt politikája megfelel-e a kereszténydemokrata pártcsalád által vallott elveknek és értékeknek. Az eszmecserére az EPP székházában került sor. Ez volt a második találkozó a magyar kormányfő és a néppárti értékelő bizottság között. A megbeszélés tényét megerősítette a pártcsalád által a Twitteren közzétett bejelentés is. Az EPP nem kívánt részleteket elárulni a tárgyalásról.
A kormányfő legutóbb június 21-ikén szintén Brüsszelben tárgyalt Herman van Rompuy-jel, a testület vezetőjével és két tagjával, Hans-Gert Pötteringgel és Wolfgang Schüssellel. Értesüléseink szerint ezen a megbeszélésen döntötték el, hogy munkacsoportokban folytatják a Fidesz tevékenységének az átvilágítását. A munkát az aktív politizálástól visszavonult három politikus korábbi kabinetfőnökei, illetve közeli munkatársai irányítják, akik egyeztetnek a Fidesz erre kijelölt tisztségviselőivel is. A „bölcsek” egy jelentésben fogják összefoglalni ajánlásaikat az EPP irányító testületeinek, amelyek dönteni hivatottak a magyar párt tagságáról. Mint megírtuk, a beszámoló még nem készült el, és a Fidesz felfüggesztésének témája nem szerepel az Európai Néppárt novemberi zágrábi kongresszusának napirendjén.
Kapcsolódó
Nem sietős a néppárti bölcseknek

Karácsony felfüggeszti az összes kilakoltatást, amit Budapest kezdeményezett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 15:23

Fotó: Népszava
A hosszútávú cél egy védőháló kialakítása a fővárosban, ami megakadályozza az emberek hajléktalanná válását.
"Sokszor láttuk, hogy a Fidesz által vezetett önkormányzatok gyakran igazságtalanul és indokolatlanul, esetenként jogszerűtlenül tettek embereket utcára" - írta közösségi oldalán péntek délután Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester. Majd azt is hozzátette:
"erre tekintettel intézkedtem az összes Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kilakoltatási eljárás felfüggesztéséről és felülvizsgálatáról".

A hosszútávú cél az, részletezi, hogy a kerületi önkormányzatokkal közösen kialakítson a főváros egy olyan védőhálót, amely "végre eleget tesz annak az erkölcsi alapvetésnek, hogy egy tisztességes városban nem hagyjuk egymást hajléktalanná válni". Karácsony arra is emlékeztet, hogy ez szerepelt a kampánya során meghirdetett "Budapest Alkotmányban", valamint az is, hogy a városnak mindent meg kell tennie a mindenki számára elérhető, megfizethető lakhatás érdekében.
A főpolgármester sajtósa arról nyilatkozott a 444.hu-nak, hogy még át kell nézniük mindent, mielőtt meg tudnák mondani, pontosan hány ilyen eljárás van. Idén az év első felében, vagyis a kilakoltatási moratórium lejárta utáni három hónapban 1476 kilakoltatást regisztráltak az országban.