Előfizetés

Vízügyi befektetéseket sürgetnek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.17. 19:14
Szijjartó Péter és Szingh Sekavat indiai vízgazdálkodási miniszter
Fotó: KKM/Kovács Márton / MTI
Vízügyi beruházásokat sürget a Víz Világtalálkozó tegnapi, harmadik, utolsó napján kiadott Budapesti Felhívás. Ma a világon 2,2 milliárd embernek nincs megbízható ivóvize, 1,8 milliárdan pedig csak szennyezetthez jutnak hozzá - hangsúlyozta a konferenciát szervező Külgazdasági és Külügyminisztérium zárónapon felszólaló vezetője. Szijjártó Péter, aki tárgyalt India, Laosz, Kuvait és Észak-Macedónia szakminiszterével, az elvándorlás megelőzése végett helyi segítséget sürgetett. A konferencia fővédnöke, Áder János köztársasági elnök díjakat adott át a gyerekek fenntarthatósági szemléletét erősítő SDG for kids győzteseinek, előző nap pedig megtekintette a magyar szakipari fejlesztések kapcsolódó kiállítását. A Ghánában szennyvíztisztítót építő Pureco Kft. például százezer euró értékű környezeti oktatási programot indít az afrikai országban. A Hungarian Water Technology Corp. pedig tengersótalanítót helyezett üzembe Tunéziában. Az állami MFB Invest a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelőn keresztül ötmilliárdos kezdőtőkével szakcégekbe befektető „európai vízalapot” indított Water Impact Fund néven – jelentette be Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.

2,3 tonna növényvédőt foglalt le Szabolcsban a Nébih

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.17. 18:39

Fotó: Nébih
Két napig tartott, mire ezt a mennyiséget átvizsgálták a szakemberek, milliós lehet végül a bírság.
2277 kilogramm összmennyiségű, számos szempontból problémás növényvédő szert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzletben, írja honlapján a Nébih. Még szeptemberben tartottak ellenőrzést a növényvédő szereket is forgalmazó üzletben, mely során az ellenőrök 248 problémás tételt találtak. Ezek között volt
  • lejárt felhasználhatósági idejű;
  • sérült, bontott csomagolású;
  • hiányos jelölésű;
  • nem nyomon követhető;
  • engedéllyel nem rendelkező (visszavont);
  • engedélytől eltérő címkéjű; valamint
  • idegen nyelvű címkével ellátott növényvédő is.
A mennyiség nagyságát jól érzékelteti, hogy annak – hatósági zár alá helyezés melletti – tételes átvizsgálása két napon át tartott a szakembereknek. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédő szereket, melyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározásra vonatkozó előírásoknak.
A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát. A céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van. Az ügyben akár több millió Ft-os növényvédelmi bírság is várható.

2000 embert rúg ki a Brose autóipari beszállító, Magyarországon is van üzemük

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.17. 18:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Brose Magyarországon a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítójaként tevékenykedik, 2011-ben megnyitott üzemükben ajtókhoz készítenek elektronikai rendszereket.
Leépítéseket kezd a Brose német autóipari beszállító, a Magyarországon is tevékenykedő társaság csütörtöki közleménye szerint 2000 munkahelyet szüntet meg Németországban. A Brose közleménye szerint
a globális verseny arra kényszeríti a céget, hogy bizonyos feladatokat áttelepítsen "alacsony bérköltségű országokba".

Mint írták, egy több százmillió eurós költségcsökkentési programot indítanak, amelynek révén fokozatosan, 2022-ig szűnnek meg a felszámolandó állások. Így például a 200 embernek munkát adó wuppertali üzemükből áthelyezik az ajtózáró rendszerek gyártását, de babmergi, hallstadti, würzburgi és berlini, valamint a 100 éve működő coburgi gyárukban is lesznek leépítések.
A munkahelyek megszüntetése mellett átszervezik a vállalat működését és a digitalizációra összpontosítanak. Az eddiginél több szoftverfejlesztőt és más informatikai szakembert alkalmaznak majd, és reményeik szerint az alkatrészekre, szenzorokra és szoftverekre építve olyan "intelligens termékeket" fejlesztenek, amelyek révén a Brose "a jövőben is vonzó partner lesz az ügyfelek számára".
Az 1908-ban alapított vállalat szakterülete a mechatronika, a többi között ajtó-, fedél- és ülésmozgató rendszereket készít autógyártóknak. Az egyik legnagyobb családi tulajdonban lévő autóipari beszállító, 23 országban több mint 26 ezer embert foglalkoztat, értékesítési árbevétele tavaly 6,263 milliárd euró (2098 milliárd forint) volt, várakozása szerint az idén 6,195 milliárd euró lehet. A Brose Magyarországon a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítójaként tevékenykedik, 2011-ben megnyitott üzemükben ajtókhoz készítenek elektronikai rendszereket.