Előfizetés

Tarlós Istvánt és Demszky Gábort is díszpolgárnak javasolja Karácsony Gergely

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.17. 12:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A vártnál jóval hosszabban, egy órán át tárgyalt négyszemközt Tarlós István leköszönő és Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester a polgármesteri hivatalban.
Karácsony Gergely Tarlós Istvánnal folytatott megbeszélése után lapunknak annyit mondott: ez egy baráti beszélgetés volt, "így méltányolható, ha nem osztja meg a nyilvánossággal." Ugyanakkor annyit megpendített, hogy Tarlós István sorra a figyelmébe ajánlotta, hogy a városházán kik azok a munkatársak, akikre mindenképpen érdemes számítania. Karácsony ennek kapcsán megismételte: nem lesz boszorkányüldözés a városházán, fél éves türelmi időt kap mindenki. A Tarlós Istvánnal folytatott beszélgetésről Karácsony Gergely a sajtónak elmondta: örül, hogy nem haraggal, hanem barátsággal találkoztak. "Annak is örülök, hogy Tarlós István ígéretet tett, ha bármiben a segítségre szorulok, akkor ő nyitott arra, hogy segítse munkámat, hogy visszahozzuk a politikát a normális politika szabályai közé" - mondta. „Felelősségünk van, abban, hogy a háborgó lelkeket megnyugtassuk” - fogalmazott Karácsony, aki első feladatának nevezte az alakuló közgyűlés előkészítését. Karácsony Gergely elmondta: jövőre lesz harminc éves az önkormányzatiság, ebből az alkalomból javasolni fogja, hogy Demszky Gábor és Tarlós István is díszpolgárok legyenek. Egyikőjük sem volt hibátlan, mindegyik követett el hibát, ahogy én is fogok. Azonban mindkét városvezető nagyon szerette Budapestet - magyarázta a kezdeményezését. Megkérdeztük Karácsony Gergelyt arról, támogatná-e, hogy a Pesti Hírlap lehessen a közterületen osztogatható ingyenes lap. (Szerdán több sajtóorgánumnak, így lapunknak is elmondta: a BKK-nál kezdeményezni fogja, hogy szüntesse meg a Lokál osztogatását.) Az új főpolgármester kérdésünkre úgy fogalmazott: csak a sajtóból ismeri a tőle független kezdeményezés helyzetét. Ám ha ez a lap egy nyitott, objektív sajtótermék lesz, partner lehet terjesztésében a főváros  – mondta a főpolgármester.  

Kerékpáron érkezett Karácsony a Városházára átvenni a hivatalát

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.17. 10:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Valamivel tíz óra előtt kerékpáron érkezett Karácsony Gergely frissen megválasztott ellenzéki főpolgármester a hivatalába. A bejáratnál volt egy kis bizonytalanság, miután Karácsony elsőre rossz irányba indult el a főpolgármesteri iroda felé. Az irodában Tarlós István leköszönő főpolgármester és Sárádi Kálmánné főjegyző fogadta, hogy átadja neki a hivatalt. A régi és az új polgármester kezet fogtak, majd rövid tárgyalásba kezdtek.

A tervezettnél 600 millióval drágábban építhet felüljárót a Mészáros-testvér cége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.17. 10:19
SZékesfehérvár, vasútállomás
Fotó: Google Earth
A Híd-Tám közel 2,5 milliárdért vállalt a munkát, az állami beruházónak így is megfelelt.
Gyakorlatilag versenytárs nélkül futott be Mészáros János (vagyis Mészáros Lőrinc öccsének) építőipari vállalkozása a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) székesfehérvári tenderén. Így ők építhetnek gyalogos felüljárót a helyi vasútállomás területén – derül ki a csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
Az állami megrendelőnek az sem volt gond, hogy a Híd-Tám Kft. az eredetileg becsült, 1,87 milliárdos ár harmadával többért, 2, 48 millárd forintért vállalta el a munkát.

A Mészáros-érdekeltség így egy 76 méteres hosszúságú, három lábon álló, nyolc vágányt keresztező acél hídszerkezetet építhet, de vágányt bontanak, villamos felső vezetéket is cserélnek a 20 hónaposra tervezett beruházás során. A pályázaton  egy másik cég, a győri Kútház Építőipari Kft. is indult, de ők már az ajánlattételi folyamat során elbuktak, benyújtott ajánlatuk ugyanis nem felelt meg az elvárt formai követelményeknek. A Híd-Támnak lényegében így nem akadt riválisa sem.
Mészáros János korábban  Felcsút korábbi alpolgármestere is volt, vállalkozásai pedig rendre sikeresen szerepelnek az állami közbeszerzéseken: mint a 24.hu észrevette, a Magyar Közút Zrt. két tavalyi közbeszerzési pályázatán is a Mészáros János tulajdonában lévő bicskei Herceghalom Interat Zrt. futott be győztesként., cégeiből pedig tavaly 150 milliós osztalékot vehetett ki.