Előfizetés

Kerékpáron érkezett Karácsony a Városházára átvenni a hivatalát

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.17. 10:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Valamivel tíz óra előtt kerékpáron érkezett Karácsony Gergely frissen megválasztott ellenzéki főpolgármester a hivatalába. A bejáratnál volt egy kis bizonytalanság, miután Karácsony elsőre rossz irányba indult el a főpolgármesteri iroda felé. Az irodában Tarlós István leköszönő főpolgármester és Sárádi Kálmánné főjegyző fogadta, hogy átadja neki a hivatalt. A régi és az új polgármester kezet fogtak, majd rövid tárgyalásba kezdtek.

A tervezettnél 600 millióval drágábban építhet felüljárót a Mészáros-testvér cége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.17. 10:19
SZékesfehérvár, vasútállomás
Fotó: Google Earth
A Híd-Tám közel 2,5 milliárdért vállalt a munkát, az állami beruházónak így is megfelelt.
Gyakorlatilag versenytárs nélkül futott be Mészáros János (vagyis Mészáros Lőrinc öccsének) építőipari vállalkozása a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) székesfehérvári tenderén. Így ők építhetnek gyalogos felüljárót a helyi vasútállomás területén – derül ki a csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.
Az állami megrendelőnek az sem volt gond, hogy a Híd-Tám Kft. az eredetileg becsült, 1,87 milliárdos ár harmadával többért, 2, 48 millárd forintért vállalta el a munkát.

A Mészáros-érdekeltség így egy 76 méteres hosszúságú, három lábon álló, nyolc vágányt keresztező acél hídszerkezetet építhet, de vágányt bontanak, villamos felső vezetéket is cserélnek a 20 hónaposra tervezett beruházás során. A pályázaton  egy másik cég, a győri Kútház Építőipari Kft. is indult, de ők már az ajánlattételi folyamat során elbuktak, benyújtott ajánlatuk ugyanis nem felelt meg az elvárt formai követelményeknek. A Híd-Támnak lényegében így nem akadt riválisa sem.
Mészáros János korábban  Felcsút korábbi alpolgármestere is volt, vállalkozásai pedig rendre sikeresen szerepelnek az állami közbeszerzéseken: mint a 24.hu észrevette, a Magyar Közút Zrt. két tavalyi közbeszerzési pályázatán is a Mészáros János tulajdonában lévő bicskei Herceghalom Interat Zrt. futott be győztesként., cégeiből pedig tavaly 150 milliós osztalékot vehetett ki.

A Fidesz és a DK erősödött a megyékben

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.10.17. 09:00

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
– A számokból jól látszik, a torta nem lett nagyobb, csak van, aki most nagyobb szeletet kapott belőle, s van, aki kisebbet – mondta a Political Capital elemzője.
Enyhén, de emelkedett a FIDESZ-KDNP-re leadott szavazatok száma a megyei közgyűlési választásokon a 2014-es állapotokhoz képest. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a kormánypárti listákra vasárnap 1 millió 364 ezer szavazat érkezett, 146 ezerrel több, mint az öt évvel korábbi önkormányzati választásokon. Ennek fényében nem meglepő, hogy a 19 megyei közgyűlés mindegyikében a Fidesz győzött. Az ellenzékre megyei szinten összességében kevesebben voksoltak, mint 2014-ben: 908 ezer szavazatot sikerült megszerezniük, 40 ezerrel kevesebbet, mint öt évvel korábban. A legtöbbet az MSZP veszítette: a párt megyei listáira adott szavazatok száma majdnem harmadára csökkent a 2014-es eredményekhez képest (317 ezerről 121 ezerre). A Jobbik is elveszítette szavazóinak felét a megyékben, 265 ezren voksoltak rájuk, míg öt éve 491 ezren. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak ellenben sikerült növelnie táborát, a 240 ezret is meghaladta az önálló listáikra leadott szavazatok száma, 2014-ben a 140 ezret sem sikerült elérniük. Új szereplőként feltűnt a Momentum (206 ezer szavazat) és a Jobbikból kivált Mi hazánk Mozgalom (68 ezer szavazat). – A számokból jól látszik, a torta nem lett nagyobb, csak van, aki most nagyobb szeletet kapott belőle, s van, aki kisebbet – szemléltette a helyzetet a Political Capital (PC) elemzője. Juhász Attila rámutatott: bár az ellenzék szép eredményeket ért el több vidéki nagyvárosban is, a megyei jogú városokban – mivel van önálló közgyűlésük – nem szavaznak megyei listákra, a kisebb településeken pedig továbbra is a kormánypárt dominál. – Minél kisebb egy település, annál több szavazója van a Fidesznek. Ez az összefüggés 2010 óta csak erősödik – mondta. A politológus szerint ennek három oka van. Az egyik nem magyar sajátosság: általános tapasztalat, hogy a vidéki kistelepüléseken élőkhöz mindig a jobboldali, konzervatív ideológia áll közelebb. A második ok már jobban köthető a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez: a kiszolgáltatottság. Minél kisebb egy település, annál könnyebb rövid pórázon tartani mind a foglalkoztatottság, mind az intézmények működtetése tekintetében. A harmadik ok az alternatíva hiánya: az ellenzéki pártok alig vannak jelen a kistelepüléseken, helyi szervezettségük, anyagi és emberi erőforrásaik is eltörpülnek a kormánypártoké mellett. Juhász Attila szerint korábban az MSZP tudott még labdába rúgni, de a szocialisták vidéki jelenléte folyamatosan leépül, a folyamat már 2010 előtt elkezdődött. Ebben generációs problémák is szerepet játszanak: a helyi MSZP-sek kiöregszenek és nincs utánpótlás. Hozzátette: 2009-2010-re a Jobbiknak is sikerült egy jelentős vidéki szavazótábort kiépítenie, de 2014 után a folyamat megtört.