Előfizetés

A magánegészségügyi szolgáltatók és a fogorvosok is feltöltik a betegadatokat a nagy közös egészségügyi adatbázisba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:57
Betegkarton egy orvosi rendelőben FOTÓ: NÉPSZAVA
Tovább bővül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisa: jövő január 1-jéig kaptak határidőt az érintettek.
2020. január 1-jéig minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisához, és június 1-jétől adatot is kell rögzítenie a felhőbe - közölte az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón, írja az MTI. Kásler szerint ezzel a lépéssel elérik az országos lefedettséget, és a csatlakozott egészségügyi ellátást nyújtók száma 25 ezerre nő. A miniszter felidézte: az EESZT 2017. november 1-jei indulásakor több mint tízezer egészségügyi szolgáltató - közfinanszírozott kórházak, járóbetegellátók, háziorvosok és házi gyermekorvosok - csatlakozott; 26 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertár lépett a rendszerbe, amelyben 200 ezer betegadatot, ellátást rögzítenek naponta és 800 ezer e-receptet kezelnek. Az informatikai felhőalkalmazáshoz 2018. novemberében csatlakozott azon magánellátók köre, amelyeknek a különböző implantátum-regiszterekbe jelentési kötelezettségük van. A bővítés célja, hogy a magán és az állami szolgáltatók között azonnali információcsere valósuljon meg, láthatóak legyenek a különböző ellátóknál keletkezett betegadatok, amelyek később a diagnosztikához és a terápiához is elengedhetetlenek.

Lemond képviselői mandátumáról Tóbiás József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:44
Tóbiás József és Tóth Bertalan
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A politikus szerdán azt közölte Tóth Bertalannal, hogy gyermeke teljes gyógyulásának érdekében további időt kell külföldön tölteniük.
November elsejével lemond a képviselői mandátumáról Tóbiás József – közölte a Facebook-oldalán Tóth Bertalan. „Képviselőtársam ma arról tájékoztatott, hogy gyermeke teljes gyógyulásának érdekében további időt kell külföldön tölteniük, és mivel számára kisfia egészsége mindennél fontosabb, így november elsejével lemond a képviselői mandátumáról” – írta az MSZP elnöke.
Tóbiás Józsefről a Blikk július végén írta meg, hogy Tenerifére költözött a családjával, onnan ingázik. Később Tóbiás azt mondta, ő nem költözött ki az egzotikus szigetre. Az MSZP-frakció ezt követően kérte, hogy „záros határidőn belül tisztáznia kell a helyzetet, de addig is részt kell vennie az Országgyűlés plenáris ülésein és a képviselői feladatait, ha korlátozottan is de el kell látnia.” Az MSZP szerint Tóbiás eleget tett ezeknek, ugyanakkor az őszi ülésszakig egyértelművé kell tennie, hogy kitölti-e a képviselői mandátumát vagy visszaadja azt.

Átveszi polgármesteri mandátumát Csorbai Ferenc Mohácson

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.10.16. 14:41

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Pár napon belül megtartja alakuló ülését a mohácsi közgyűlés.
Átveszi polgármesteri mandátumát az esélyesebb vetélytársa halála miatt Mohácson nyerni tudó Csorbai Ferenc. A szocialista városvezető lát esélyt az együttműködésre a kormánypárti többséggel. Pár napon belül megtartja alakuló ülését a mohácsi közgyűlés. A testületbe 8 kormánypárti, két szocialista és egy DK Jobbik-Momentum támogatással induló jelölt jutott be. Ismert, hogy szeptember 25-én a Mohácsot 21 éven át vezető fideszes politikus, Szekó József elhunyt, így a szocialista Csorbai Ferenc ellenfél nélkül győzött. Szekó korábban mindig hatalmas fölénnyel nyert, úgy tűnik, így lett volna ez most is: Csorbai a voksok 31 százalékával szerezte meg posztját, míg a szavazólapok 69 százaléka üresen maradt (így érvénytelen lett), ami arra utal, hogy a választáson résztvevők túlnyomó többsége Szekó Józsefet akarta. Csorbai a választás előtt – kérdésünkre válaszolva – azt ígérte, hogy ha kevés szavazatot kap, akkor lemond, ám, hogy mit érezne kevésnek, azt nem árulta el. Szerdán újra beszéltünk a 47 esztendős vállalkozóval, s megkérdeztük, elegendőnek érzi-e a 31 százalékos felhatalmazást? Csorbai Ferenc azt felelte, elfoglalja hivatalát, a kevés szavazatot pedig azzal magyarázta, hogy nem szólalhatott meg a helyi médiában, nem mondhatta el elképzeléseit, szórólapjait ellopták, a facebookról pedig egy álnok csellel napokra letiltották. Csorbai hozzátette, hogy az elmúlt öt évben képviselőként jól együtt tudott dolgozni a fideszes többségű képviselőtestülettel, lát rá esélyt, hogy ez most is így lesz. Szeretné megismertetni a közgyűléssel és a város lakóival a programját, erre polgármesterként lehetősége lesz végre. Ha ezt a város elfogadja, akkor folytatni szeretné a munkát.
Csorbai Ferenc
A Fidesz helyi szervezete viszont azt várja Csorbaitól, hogy ne foglalja el posztját. Ha Csorbai engedelmeskedne, akkor jogértelmezésük szerint 75 nap múlva lehetne időközi polgármesterválasztást tartani. Amennyiben Csorbai marad, akkor a testület önfeloszlatással kényszeríthet ki új választást, ám ez csak fél év múlva történhet meg. Pávkovics Gábor, a Fidesz város elnöke szerint, ha Csorbai tisztelné a választók döntését, akkor azonnal távozna, és ezzel megteremtené a feltételeit annak, hogy Mohács gyorsan essen át a választáson. Ugyanakkor Pávkovics elismerte: ha Csorbai valóban a városért tevékenykedik, akkor abban frakciója támogatja őt. A 17 ezer lelkes Mohácson sokan azt prognosztizálják, hogy amint az első közgyűlésen Csorbai átveszi mandátumát, az ülés botrányossá lesz. Csorbai Ferenc viszont azt reméli, ünnepi hangulatú lesz az első közgyűlés, amit azzal is szeretne emelkedetté tenni, hogy javasolja: Szekó József legyen a város díszpolgára.