Hosszú Katinka egy arannyal is elégedett lenne az olimpián

Publikálás dátuma
2019.10.16. 11:50

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
„Nagyon magasra tettem saját magamnak a lécet Rióban a három arannyal és az egy ezüsttel, de az egy kivételes és különleges teljesítmény volt, amit nem veszek alapul” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok.
Hosszú Katinka a jövő évi olimpiai programjával kapcsolatban abban biztos, hogy a két vegyesúszó versenyszámban indul, céljait illetően pedig elmondta: egy aranyéremmel is elégedett lenne Tokióban. Az úszó kedden este az M4 Sport Sporthíradó című műsorában úgy fogalmazott, hogy év közben nagyon sokat gondolkodik az ötkarikás versenyprogramon, és az ötödik olimpiájára készülve tökéletesen tisztában van a lehetőségeivel.
„A két vegyes szám adott, de ezek mellett is még szeretnék úszni. Csak nem vagyok százszázalékosan biztos abban, hogy mit. És abban sem, hogy tényleg akarok-e további versenyszámot vállalni”

– mondta Hosszú.

Hozzátette: nagy dolognak tartja, ha egy úszó egy olimpián mindkét vegyes számot bevállalja, az meg különösen nagy tett, ha mindkettőben aranyérmes lesz. Hosszú a riói olimpián a 200 méter és 400 m vegyes mellett 100 m háton diadalmaskodott, míg 200 m háton másodikként zárt.
„Nagyon magasra tettem saját magamnak a lécet Rióban a három arannyal és az egy ezüsttel, de az egy kivételes és különleges teljesítmény volt, amit nem veszek alapul. Ha Tokióban egy aranyat sikerül nyernem, én már annak is nagyon örülnék”

– árulta el.

Kiemelte: a világversenyek közül azért szereti nagyon éppen az olimpiát, mert ott van a legnagyobb nyomás a versenyzőkön, és az mindenkiből mást hoz ki. A női vegyes számok egyeduralkodója közölte: leginkább azért nem szereti számolni az aranyérmeit és a győzelmi sorozatait, hogy ne kényelmesedjen el és ne dőljön hátra a biztos siker tudatában.
„Minden évben ugyanolyan keményen fel kell készülni, beletenni a munkát, gyűjteni a kilométereket, hogy év végén összejöjjön a győzelem. Azért jó néha kicsit elfelejteni, hogy ez már hányszor sikerült korábban, mert akkor ott marad ugyanaz a tűz, az akarat”

– nyilatkozta.

Hozzátette: az úszás mellett sok feladatot vállal, és számára az a legnehezebb, hogy ezek között megtalálja az egyensúlyt.
„Még mindig csak tanulgatom, hogy lehet minden helyen és minden fronton úgy helytállnom, ahogyan szeretnék. Ami lényegében szinte lehetetlen, ezért muszáj prioritást felállítanom. Jelenleg az úszás egyértelműen az első, így minden mással annyit tudok foglalkozni, amennyi időm marad. Azért az olimpiai felkészülés sok időt elvesz”

– közölte.

Hosszú Katinka csapata, az Iron Team a hét végén Dallasban, a harmadik versenyen mutatkozik be az idén debütáló International Swimming League-ben (ISL), majd egy hét múlva a következő fordulóban a Duna Arénában küzd a pontokért. Hosszú kiemelte: nagyon izgalmas napok várnak rá és csapatára, valamint a többi úszóra.
„Talán most a legjobb úszónak lenni: annyi lehetőség, újdonság, forradalmi dolog van. Elindult a profi liga az úszásban, mi pedig már tűkön ülünk, hiszen két forduló közben lement a sorozatból”

– mondta.

Úgy folytatta, hogy az alapvetően egyéni sportágban most a csapatok küzdelme kerül előtérbe, ami „teljesen más színt visz az úszásba”. Hozzátette: az Iron Team célja bekerülni a Las Vegas-i döntőbe, ahová a négy európai csapat közül kettő juthat ki.
„Nagy esélyünk van erre, de nem lesz egyszerű, mert a másik három európai csapat is nagyon erős, rengeteg világsztárral. Ritkán látunk Budapesten ennyi klasszist, maximum a világbajnokságon volt ilyen nívós mezőny. Nagy show-val készülünk, olyan hang- és fénytechnikával, ami még nem volt a Duna Arénában”

– nyilatkozta.

Kiemelte: büszke arra, hogy több fronton is részese lehet a profi ligának.
„Könnyebb csak úszóként odamenni egy versenyre, ahol minden remekül meg van szervezve és csak úszni kell. Ezúttal viszont nemcsak versenyző, hanem csapatkapitány, csapattulajdonos, szervező és a liga nagykövete vagyok egyszerre. Biztos nagyon izgalmas lesz számomra is ennyi kihívásnak megfelelni. Mindent beleadok annak érdekében, hogy minden fronton a legjobban sikerüljön, a nézők pedig olyan élményt kapjanak, ami újszerű és izgalmas az úszósportban”

– fogalmazott Hosszú Katinka.

Szerző

Jogsértő, mégis mindennapos a motozás a sportrendezvények előtt

Publikálás dátuma
2019.10.16. 08:55

Fotó: BRUNO FAHY / AFP
Személyiségi jogot sértenek a sportrendezvények előtt a biztonsági emberek a drukkerek ellenőrzése során, amikor megmotozzák őket.
A sporttörvény szerint a sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam gondoskodik a sportrendezvényeken a közbiztonságról, a gyakorlatban e feladatát nagyrészt jogalkotással látja el.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) biztonsági szabályzata szerint a néző sportrendezvény helyszínére akkor léptethető be, ha a ruházata és csomagja átvizsgálásához hozzájárul, amit a biztosítást végző rendőr és a rendező szerv alkalmazottja jogosult elvégezni. Hozzájárulás hiányában a belépni szándékozó néző az adott sportrendezvényt nem tekintheti meg. A néző hozzájárulása a belépőjegy megvásárlásával megtörténik, a jegyen lévő figyelmeztetés utal a pályarendszabályokra.
A csomag és a ruházat átvizsgálását ma a gyakorlatban a rendező szerv személyi-, és vagyonőr jogosultságú alkalmazottai végzik, akik a belépni szándékozó néző ruházatán keresztül a testének felületét is alaposan végigtapogatják.
Dr. Hoós Tibor, nyugalmazott törvényszéki tanácselnök, címzetes táblabíró a Népszava részére elküldött állásfoglalásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a ruházat vizsgálatával együtt a testfelület tapogatása a büntetőeljárási törvény szerint már kényszerintézkedésnek, motozásnak minősül, amit kizárólag ügyészség és nyomozó hatóság rendelhet el olyan személlyel szemben, akiről megalapozottan feltehető, hogy elkobozható dolgot tart magánál. „A sporttörvény a ruházatátvizsgálás kivitelezését nem írja le, hanem a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói tevékenységről szóló törvényre - 2005. évi CXXXIII. törvény - utal, amely meghatározza a beléptetést végző személy- és vagyonőr jogosultságait, szabályozza, hogy miként kell eljárnia. A 26.§ (3) bekezdés alapján rendezvénybiztosítási feladatokat ellátó személy jogosult zárt területen vagy helyen tartott rendezvényre belépő személyt különösen a testi sérülés okozására alkalmas tárgyak bevitelének megakadályozása érdekében csomagja tartalmának bemutatására felszólítani, rajta és csomagján kizárólag fémtárgyak kimutatására alkalmas eszközt alkalmazni, ennek visszautasítása esetén a rendezvényen való részvételét megtiltani. Nem ad tehát ez a törvényi rendelkezés lehetőséget a személyi és vagyonőr beléptetőnek a testfelület végigtapogatására ruházat átvizsgálása címén!” – figyelmeztet a szakember.
A ruházatátvizsgálás módjára sportesemény alkalmával a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara ajánlásokat adott, amely szerint a felsőruházat kigombolásával, a kinyitott ruházat felemelésével (amit nyilvánvalóan felszólításra a belépni szándékozónak magának kellene elvégeznie) vizuálisan meg lehet győződni arról, hogy nincs-e a belépni kívánó személynél tiltott tárgy, de a helyszíni körülményektől függően a felsőruházat levetésével, és a levetett ruházat simításával, gyűrögetésével is végre lehet ezt hajtani. Ez az értelmezés – helyesen – nem tesz említést a testfelület tapogatásának a lehetőségéről, a gyakorlat azonban ettől mégis eltér!
A szakember kiemelte: a felhatalmazás nélküli motozás sérti az Alaptörvényt, amely szerint „AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani”, az emberi méltóság sérthetetlen.
Hasonlóképpen rendelkezik a Polgári Törvénykönyv is, amely előírja, hogy az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. Nem sért ugyan személyiségi jogot az a magatartás, amihez az érintett hozzájárul, a néző azonban a jegy megvásárlásával a ruházata törvényes átvizsgálásához járul hozzá, amit nem lehet összemosni a testfelülete megtapogatásához való hozzájárulással még akkor sem, ha a beléptetők ezt általánossá teszik, mert úgy ítélik meg, hogy ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módozata az átvizsgálásnak.
„A sportrendezvényre történő beléptetés nemzetközi viszonylatban eltérő, egyes országokban ugyancsak a testfelület végigtapogatásával történik. Kétségkívül a jó megoldást terrorcselekmények, illetve azok veszélye is nehezítik, a magyar viszonyokat azonban a hatályos magyar jogi szabályozás keretei között kell elemezni!” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a beléptetés törvényes és kulturált formája beléptető kapuk létesítése, az egyedi műszeres ellenőrzés, kamerarendszer lenne, a ruházatátvizsgálást végzők rendelkezzenek kellő szakmai tapasztalatokkal a törvény által megengedett forma végrehajtásakor. A stadionon belüli rendfenntartás nem a beléptetés témaköre!  
Hoós Tibor szerint a leírtak alapján indokolt lenne a megszégyenítő, megalázó, a testfelület végigtapogatásával járó – jogszabállyal alá nem támasztott - ruházatátvizsgálási gyakorlat felülvizsgálata! A jövő évben Budapest Európa-bajnoki mérkőzéseket rendez. Mutassa meg Magyarország Európának a beléptetés biztonságos, ám kulturált formáját! Az MLSZ a Népszava érdeklődésére úgy reagált, hogy fémdetektoros ellenőrzéssel nem lehet megtalálni a legkülönbözőbb módon elrejtett pirotechnikai eszközöket, ezek használatát viszont rendkívüli szigorral szankcionálja a FIFA és az UEFA. A repülőtereken alkalmazott beléptető kapus ellenőrzés rendkívüli módon lelassítaná a nézők beengedését, ami komoly feszültségeket okozhat. Az MLSZ hangsúlyozta, nehéz jó megoldást találni, amikor ferencvárosi drukkerek megkéselték társukat, azért bírálták a biztonságiakat, mert nem vizsgálták át elég alaposan a lelátóra beengedett szurkolókat.
Témák
labdarúgás

Eb-selejtezők: a 92. percben lőtt góllal jutottak ki a spanyolok

Publikálás dátuma
2019.10.16. 07:12

Fotó: Mikhail Kireev / AFP / Sputnik
A románok nem tudták legyőzni a norvégokat, az írek pedig még pontot sem szereztek Svájcban.
A spanyolok is biztosították a helyüket a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a selejtezősorozat keddi játéknapján 1-1-es döntetlen értek el a svédek vendégeként Solnában. A kezdést követően a spanyol válogatott játszott magabiztosabban és ragadta magához az irányítást, a svédektől villanásokra futotta csupán. Igaz, mindeközben a kapura veszélyesebbek voltak a házigazdák, de Geától bravúrra is szükség volt. Az 50. percben a spanyolok kapusa aztán már hiába védett ismét kétszer óriási helyzetben, a vendégek kapuja nem szabadult fel, Marcus Berg megszerezte a vezetést a svédeknek. A nagy iramú, színvonalas mérkőzésen a házigazdáknak önbizalmat adott az egygólos előny, amit kiváló játékkal őriztek meg a hajráig az egyre idegesebb spanyolokkal szemben. A 92. percben aztán egy szögletet követően nem tudtak felszabadítani a svédek, a visszalőtt labdát pedig a csereként beállt Rodrigo jó érzékkel rúgta be a kapuba. A vendégek így sorozatban már 38 mérkőzésen szereztek gólt. Szintén az F csoportban a románok Bukarestben nem tudták legyőzni a norvégokat, a vendégek ott is a 92. percben szerezték az egyenlítést érő találatukat. Az íreknek az Eb-részvételhez győzni kellett volna Svájcban, viszont még pontot sem szereztek: 2-0-ra maradtak alul.

Eredmények:

D csoport: Svájc-Írország 2-0 (1-0) gól: Seferovic (16.), Duffy (93. - öngól) Gibraltár-Grúzia 2-3 (0-2) gól: Casciaro (66.), Chipolina (74.), illetve Haraisvili (10.), Kankava (21.), Kvilitaia (84.) A csoport állása: 1. Dánia 12 pont/6 mérkőzés (16-5), 2. Írország 12/7 (6-4), 3. Svájc 11/6, 4. Georgia 8/7, 5. Gibraltár 0/6 F csoport: Svédország-Spanyolország 1-1 (0-0) gól: Berg (50.), illetve Rodrigo (92.) Románia-Norvégia 1-1 (0-0) gól: Mitrita (62.), illetve Sörloth (92.) Feröer-szigetek - Málta 1-0 (0-0) gól: Baldvinsson (71.) A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Spanyolország 20 pont, 2. Svédország 15, 3. Románia 14, 4. Norvégia 11, 5. Málta 3 (2-18), 6. Feröer-szigetek 3 (4-23) G csoport: Izrael-Lettország 3-1 (3-1) gól: Dabbur (16., 42.), Zahavi (26.), illetve Kamess (40.) A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Lengyelország 19 pont, 2. Ausztria 16, 3. Szlovénia 11 (13-8), 4. Izrael 11 (15-15), 5. Észak-Macedónia 11 (10-11), 6. Lettország 0 J csoport: Liechtenstein-Olaszország 0-5 (0-1) gól: Bernardeschi (2.), Belotti (70., 92.), Romagnoli (77.), El Shaarawy (82.) Görögország - Bosznia-Hercegovina 2-1 (1-1) gól: Pavlidisz (30.), Kovacevic (88. - öngól), illetve Gojak (35.) Korábban: Finnország-Örményország 3-0 (1-0) gól: Jensen (31.), Pukki (61., 88.) A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Olaszország 24 pont, 2. Finnország 15, 3. Bosznia-Hercegovina 10 (17-14), 3. Örményország 10 (13-15), 5. Görögország 8, 6. Liechtenstein 2

Szerző