Hiába fenyegetőzött Tarlós, nem engednek a Lánchíd felújításának árából

Publikálás dátuma
2019.10.15. 13:37

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az ajánlattevő cégek hallgatnak, csak a Strabag-csoport egyik tagja jelezte, hogy még nem változtatnak árajánlatukon.
A Lánchíd és a Váralagút felújításához költségbecslést készítő mérnököket hívta raportra a Tarlós-féle városvezetés a tenderre érkezett magas ajánlati árak miatt. De azóta is hiába folyik az alkudozás, a vállalatok egyelőre nem engedtek az ajánlati árból – értesült az Mfor.
Így hiába fenyegetőzött a tenderbontás után Tarlós István ex-főpolgármester azzal, hogy visszadobja a túlárazott Lánchíd tendereket, ahogy kétszer is tette azt a 3-as metró infrastruktúra pályázataival. (Azt nem tette hozzá, hogy harmadszorra már elfogadta az eredetileg becsült áraknál jóval magasabb összegeket is.) Ráadásul most már alkalma se lesz bármit is visszadobni.
A Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. a cég esetleges vállalási árcsökkentési hajlandóságára vonatkozó kérdésre a lapnak azt válaszolta:
a társaság a Lánchíd és a Váralagút rekonstrukciós tenderén is indult.  Mivel a határidőn belül beadott érvényes pályázatunk elbírálása folyamatban van, egyelőre várjuk a hivatalos és jogszerű bírálatot, eredményhirdetést. További lépésekről csupán annak ismeretében döntünk.

Van idő a gondolkodásra, hiszen az úgynevezett borítékbontást hatvan napos értékelési időszak követi, majd pedig két hét áll a kiíró rendelkezésére, hogy a lehetséges nyertesektől bekérje a szükséges igazolásokat. A fenti határidők még nem teltek le és a cég egyelőre nem kapott a pályázat eredményességére netán eredménytelenségére vonatkozó értesítést. Így kivárnak, mint ahogy vélhetőleg ezt teszi a többi tenderre jelentkező cég is. Az Mfor valamennyit megkereste, de máshonnan nem kapott választ. A híd felújítását már 2002-ben tervbe vette a városvezetés. Az átkelőt ugyanis utoljára 1986 és 1988 között javították, de átfogó rekonstrukció nem történt.  A terveket hosszas vívódás után hat évvel ezelőtt rendelte meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), de eltartott egy darabig, amíg összejött a pénz a munka megrendeléséhez. Az első kivitelezői tendert tavaly októberben írták ki, ám ezt később visszavonta a BKK, mivel kiderült, hogy a járdák szélesítéséhez jelentősen meg kellene erősíteni a híd láncait, ami nagyon megdrágította volna a munkát. A kormány erre lecsípett egymilliárdot a hídfelújításra adott 7 milliárdos támogatásból, később pedig visszaadta a pesti hídfő körüli terek fejlesztésére - emlékeztet a portál.
Szerző

Tarlós István teljesen visszavonul, fővárosi képviselő sem lesz

Publikálás dátuma
2019.10.15. 12:41
Orbán Viktor és a leköszönő főpolgármester
Fotó: Isza Ferenc / AFP
Rövid közleményben jelentette be, hogy nem veszi át mandátumát.
Tarlós István a listavezetésből származó fővárosi képviselői mandátumát nem kívánja átvenni - közölte igen röviden a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóság a főváros hivatalos honlapján, a budapest.hu-n.   Nem teljesen meglepő, hogy a kilenc évnyi főpolgármesterség után a mostani választást elvesztő Tarlós nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe képviselőnek. Már a választás előtt is az a hír járta, hogy indulni sem akar, de a Fidesz nem talált helyette alkalmas jelöltet, így nem tehetett mást. A vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP hat kompenzációs mandátumot szerzett, így a lista első hat – főpolgármesterré illetve polgármesterré nem választott tagja – szerzett mandátumot. A listáról - amit Tarlós István vezetett - a Fővárosi Közgyűlés tagja lett Bagdy Gábor, Hassay Zsófia, Láng Zsolt, Sára Botond és Wintermantel Zsolt.
Szerző

Mindig van lejjebb: Szijjártó szerint magyar nemzeti érdek a törökök véres offenzívája

Publikálás dátuma
2019.10.15. 12:39
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Bakuban 2019. október 15-én
Fotó: KKM/Burger Zsolt / MTI
A külügyminiszter bevándorlási ügyként jellemezte, hogy a török haderő egy másik ország területén százszámra öli a kurdokat.
Morálisan már nem süllyed, hanem szabadonesésben zuhan a kormány, ha a török vérontásra adott válaszaikat tekintjük. Miután egyedüli uniós kormányként próbálták blokkolni, hogy az EU egységesen elítélje a kurdok szisztematikus legyilkolását, Szijjártó Péter kedden meg is magyarázta, miért támogatják a török offenzívát. Mint az MTI írja, a külügyminiszter Azerbajdzsánban tárgyalt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, majd az egyeztetés után azt mondta:
a magyar kormánynak egyetlen dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket. A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja -, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.

Szijjártó szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök világosan jelezte, ha nem tudja visszatelepíteni Szíriába az onnan érkezett bevándorlókat – akikre eddig állítólag 40 milliárd dollárt költött a török állam - akkor Európa irányába kell megnyitnia a kapukat. Ebben a felállásban pedig egyértelmű, hogy mi a magyarok érdeke - hangoztatta a miniszter.

Éppen ebből lehet újabb menekültválság

A külügyminiszter csak arról nem beszélt, hogy éppen a török haderő szíriai offenzívája az, ami újabb menekültválságot gerjeszt 
Eddig 250 ezer ember menekült el több száz kurd civil és katona, és becslések szerint több mint száz török katona halálával járó hadművelet elől, amit egy NATO-tagállam indított Szíria területén.

A magát keresztényinek és polgári érzelműnek mondó kormány ezzel a hozzáállással a törökbarát iszlamista arab milíciák vérontására is igent mondott, akiknek az sem gond, ha az út szélén kell agyonlőni egy fegyvertelen kurd politikusnőt. A török offenzíva első áldozata egy keresztény család lehetett a szír-török határ menti Kamishli városában - a jelek szerint ez sem különösebben hatotta meg az üldözött keresztények megsegítésével naponta elbüszkélkedő politikusokat.
Szerző