Foglalkozni fog Borkai ügyével a MOB

Publikálás dátuma
2019.10.11. 12:29
A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2019. május 24-én
Fotó: Mónus Márton / MTI
Mihelyt létrejön újonnan felálló etikai bizottságuk.
A Magyar Olimpiai Bizottság újonnan felálló etikai bizottsága foglalkozni fog Borkai Zsolt ügyével – tudta meg a szervezettől a hvg.hu. Borkai Zsolt a MOB elnöke volt, 2017 májusában nyert ellene Kulcsár Krisztián. Azóta a MOB közgyűlésének tagja a tornászszövetség delegáltjaként. A portállal most a MOB közölte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság legutóbbi közgyűlése elfogadta a MOB 2028-ig szóló szervezeti stratégiáját, amely így fogalmaz: „a Magyar Olimpiai Bizottság tíz év múlva egy olyan, nemek arányát tekintve kiegyensúlyozott szervezet képét mutatja, amely a hagyományaiban rejlő értékei mellett modern megközelítésével és korszerű működésével képes vonzó lenni a társadalom széles rétegei számára, és sikerrel juttatja el olimpizmusról, sportról szóló üzenetét minden korosztálynak, miközben morális iránytűként mutatja az utat a magyar sporttársadalom egészének.” Ennek a víziónak megfelelően döntött október 2-án a MOB elnöksége arról, hogy létrehoz egy önálló Etikai Bizottságot, amely többek között a tagságot érintő etikai kérdéseket is tárgyalja majd.
„Mihelyt ez a bizottságunk feláll, foglalkozni fog majd az üggyel”

– fogalmaztak.

Felbontaná a győri ellenzék A Rákosfalvyval kötött szerződéseket

Az Azonnali eközben arról ír, hogy a győri ellenzéki pártok rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik. A portálnak küldött közleményükben kiemelték: Rákosfalvy Zoltán ügyvéd neve a napokban több aggasztó, korrupciós vád kapcsán felmerült a Borkai Zsolt polgármestert érintő botrányban. Tudatták, hogy
miután Rákosfalvy Zoltánnak jelenleg több érvényben lévő szerződése is van a várossal, illetve a város cégeivel, ezért a győri ellenzék szeretné, ha egy rendkívüli testületi ülésen felmondanák ezeket a szerződéseket.

Hozzátették:
„mi, az ellenzék pártjai, képviselői és jelöltjei nem engedhetjük, hogy a városunkat behálózó korrupciós botrányok lejárassák Győr jó hírnevét.”

A közleményt a DK-s Glázer Tímea polgármesterjelöltön és pártján kívül a Momentum, MSZP, LMP és a Jobbik is jegyzi. Utóbbi párt már csak azért is figyelemreméltó, mert a napokban léptek ki politikusaik a helyi ellenzéki együttműködésből pont a Borkai-ügy miatt. A Jobbik országos vezetése emiatt rögtön fel is függesztette a győri szervezetüket.
Szerző
Témák
Borkai Zsolt MOB

Nagyágyúk támogatta exnagykövet a Fidesz-verő ellen

Publikálás dátuma
2019.10.11. 12:03

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Vissza akarja venni Siófokot a Fidesz-KDNP, mely hatalmas pofont kapott öt éve az egykori rendőrkapitánytól, Lengyel Róberttől. A kampányban miniszterek és a teljes somogyi sajtó felsorakozott a kormánypárti jelölt mögött.
– A rendszerváltás idején el nem tudtam volna képzelni, hogy ilyen mélységekbe süllyedhet az ország, s pláne nem, hogy ilyen nívón zajlik majd egy önkormányzati kampány – jellemezte az elmúlt hetek siófoki mindennapjait Lengyel Róbert, a balatoni város polgármestere. Pedig neki aztán volt tapasztalata a mocskos kampányról, hiszen öt éve, amikor a voksok 62 százalékát begyűjtve legyőzte a települést két évtizede irányító fideszes Balázs Árpádot, kapott hideget-meleget a kormánypártiktól. És igazából azóta is, hiszen hiába vehette át a város irányítását a független, ám ellenzéki pártok által támogatott polgármester, a közgyűlésben maradt a Fidesz-KDNP-s többség, mely a helyi sajtót is uralva permanens kampányban töltötte az elmúlt öt évet. Mely azonban így sem volt elég, hogy felépítsenek egy fajsúlyos jelöltet az egykori rendőrkapitány ellen, így többször is megszondáztatták a helyi közvéleményt, kinek lenne esélye Lengyel ellen. Felmerült Szalai István neve, akit a Mészáros-lapbirodalomhoz tartozó Somogyi Hírlap gyorsan – és komoly meglepetést keltve még Siófokon is – az Év emberének választott, de képbe került Szajcz Adrián frakcióvezető és Szamosi Lóránt, a szakképzési centrum kancellárja, sőt, még a siófoki kézilabdacsapat tulajdonosa, Fodor János is. 
Végül azonban Gruber Attila, a korábbi országgyűlési képviselő mellett döntöttek a kormánypártok, aki viszont a jelenlegi ciklus nagy részét ausztráliai nagykövetként a világ másik végén töltötte. Ami persze előnyeként is felhozható volt, hiszen kimaradt a folyamatos harcból, azaz, mint Siófokra békét hozó jelöltet lehetett bemutatni. A kampánya azonban mást mutatott, igazodott a fősodorhoz, még a saját maga által felvetett polgármesteri vitából – melynek ötletéről a Népszava már korábban beszámolt - is kihátrált. Helyette igencsak komoly nehéztüzérséget vetett be: hogy a Fidesz-KDNP számára mennyire fontos a balatoni város – már csak az öt évvel ezelőtti hatalmas presztízsveszteséget jelentő Balázs-vereség miatt is –, jól mutatta, hogy Gruber kampányát a helyszínen segítette Palkovics László innovációs miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Varga Mihály pénzügyminiszter videóüzenetben állt ki mellette, s Gruber Orbán Viktorral is fotózkodhatott. Emellett felsorakozott mögötte a teljes helyi média és a Somogy TV – benne a Sajtóklubban a Pesti Srácok-vezér Huth Gergellyel, vagy éppen a Somogyi Hírlap főszerkesztőjével, Lengyel Jánossal –, míg az évek óta hivatalosan nem működő, ám most sokmilliós szórólap- és plakátkampányba kezdő Sió-Rom Cigány Egyesület. Mindannyian azzal támadták a polgármestert, hogy a ciklus során nem épült semmi sem Siófókon, a város visszafejlődött – jelentős ellentmondás, hogy az utolsó közgyűlésen a kormánypártiak is elfogadták azt a 30 oldalas (!) beszámolót, mely az öt év fejlesztéseiről szólt… 
Zavarkeltésképpen függetlenként indul a polgármesteri címért az egykori MSZP-s Balassa Béla, akit pártja ki is zárt azóta soraiból, s akinek valahogyan sikerült elintéznia, hogy Gruber Attilán kívül neki is jussanak óriásplakátok, s vélhetően az ellenzéki szavazókra – illetve megosztásukra – hajt az Együtt Siófokért Egyesület jelöltje, Ján Zoltán is. Velük szemben Lengyel Róbert ezúttal saját jelöltekkel indult, a Becsülettel Siófokért Egyesület mögé pedig felsorakoztak az ellenzéki pártok is. – Nagyon nehéz volt nyolc olyan jelöltet találnom, aki vállalta az indulást – mondta Lengyel Róbert –, ugyanis sokan nem mert csatasorba állni a kormánypártokkal szemben. Olyan indokok szerepeltek elutasításként, hogy félnek, mert rájuk küldik a NAV-ot, vagy éppen a feleség olyan helyen dolgozik, hogy emiatt kirúghatják. A kampányban is szűk a mozgásterünk, a szórólapokon kívül csak az internet maradt, a Facebookon tájékoztatjuk az embereket. De még így is bízom benne, hogy a helyiek látták, mi folyt itt az elmúlt öt évben, s ebben mi volt a Fidesz-KDNP szerepe. Illetve, hogy mi a tét: ha nyernek a kormánypártok, Siófokból Keszthely lesz, a kormányközeli oligarchák viszik a szabadstrandokat, beépítenek és lezárnak partszakaszokat. Ha viszont sikerül megint győznünk, ezt megakadályozhatjuk, és Siófok a siófokiaké maradhat.
Szerző

Egy jelölt, egy esély Mohácson, nem lép vissza az egyedül maradt MSZP-s

Publikálás dátuma
2019.10.11. 11:00

Fotó: Wikipedia
Elképzelhető, hogy a mohácsi polgármester-választást hat hónap múlva időközi megméretés követi.
Mohácson csak egy polgármesterjelölt, a szocialista Csorbai Ferenc indul a vasárnapi választáson, s ő akár egyetlen szavazattal is nyerhet. Ismert, hogy a várost 1998 óta irányító Szekó József szeptember 25-én meghalt. A 65 esztendős férfit a pincéjében mustgáz ölte meg. Szekó biztos esélyesnek számított, hiszen a mérnök és pedagógus végzettségű politikus eredményesen irányította városát. Népszerűségét mutatta, hogy 2014-ben megszerezte a voksok 70 százalékát, az akkor is induló Csorbai 12 százalékig jutott. Mohácson eddig erős bázisa volt a kormánypártoknak, az öt évvel ezelőtti választáson az ő jelöltjeik a szavazatok 55-65 százalékával nyertek. A mohácsiak közül sokan úgy vélik, hogy Csorbai Ferencnek vissza kellene lépni a vasárnapi megméretéstől, mert, ha egyedül indulva győz, akkor az eredmény nem a mohácsiak akaratát tükrözi. Ha Csorbai visszalép, akkor időközi választást kellene kiírni, s a Fidesz-KDNP szövetség állíthatna új jelöltet. Csorbai Ferenc – pártjával egyetértésben – eldöntötte, hogy nem lép vissza. A posztját akkor nem foglalná el, ha kevesen szavaznának rá. Hogy mennyit érez kevésnek, azt – kérdésünkre válaszolva – nem árulta el. A 47 éves vállalkozó – akinek 25 alkalmazottat foglalkoztató, 250 milliós árbevételű cége ipari tisztítással foglalkozik – azzal érvel: előfordult már, hogy egy polgármesterjelölt a kampány végén meghalt, és ellenfele mégsem lépett vissza. Például a Mészáros Lőrinccel perben álló juhász, Váradi András 2014-ben indult Alcsútdoboz polgármesteri címéért, s miután a férfit a választás előtti éjszakán halálos baleset érte, fideszes ellenfele nem lépett vissza. (Tegyük hozzá, hogy ott a Fidesz jelöltjének azért le kellett győznie még egy független vetélytársat.) Csorbai az elmúlt öt évben tagja volt a mohácsi testületnek, és – ezt a fideszesek is elismerik – jól együtt tudott dolgozni Szekóval és frakciójával. A szocialista jelölt abban bízik, hogy az együttműködés ezután is jó lesz. De Csorbai Ferenc abban is bízik, hogy az ellenzék legyőzheti a kormánypártokat Mohácson. Ennek esélyét csökkenti, hogy az MSZP nem tudott megegyezni a DK-val és a Momentummal, s a két utóbbi párt közösen indul.
A Fidesz-KDNP mohácsi csapata fölényes győzelemre készül, s arra, hogy Csorbai jogosítványait – a törvény adta keretek között – megnyirbálják. Szekó akár 50 millió forintos kiadásokról dönthetett egyedül, és 150 milliós polgármesteri kerete volt, Csorbai a kezdetben nem dönthet önállóan egy forintról sem, emellett nem engedik, hogy a városba érkező befektetőkkel egyedül tárgyaljon. Pávkovics Gábor, a Fidesz mohácsi szervezetének elnöke szerint ez érthető, hiszen Csorbainak még bizonyítania kell. Szekó sem azonnal kapott nagyfokú döntési szabadságot, évek munkájával érdemelte ki azt. A fideszesek bizalmatlanságát táplálja, hogy Csorbai vissza nem lépését etikátlannak ítélik. A kormánypárti szavazók közül sokan arra készülnek, hogy gúnyos szöveget vagy ábrát rajzolnak Csorbai neve mellé a választási papíron. Ha a kormánypárti lesz a testület és a képviselők nem tudnak együtt dolgozni Csorbaival, akkor a fideszes városatyák kollektív lemondással új választást kényszerítenek ki Mohácson. A konfliktusos működés esetén Csorbai is lemondhat, s akkor csak időközi polgármester-választást kell kiírni, ám a szocialista jelölt azt mondta, hogy ő nem készül erre.
Témák
Mohács