Előfizetés

3000 üzlet bezárására készül a Vodafone

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 18:23
Illusztráció
Fotó: BEN STANSALL / AFP
1,2 milliárd fonttal akarják csökkenteni kiadásaikat 2021-re.
7700 üzletének 15 százalékát, azok közül mintegy ezret készül bezárni a Vodafone - jelentette be szerdán a telekommunikációs céget vezető Nick Read. Mint a Reuters írja, az ok az online üzletkötésre való átállás.
Nagyrészt a megmaradó üzleteket is átalakítják, azok szolgáltatásait a legnépszerűbbekre szűkítik le. Ez több "élmény" jellegű boltot, kisboltot és pavilont jelent majd. Read szerint megmaradó üzleteik 40 százalékát alakítják át 2021-ig, ügyfélszolgálatukat pedig mesterséges intelligenciára épülő megoldásokkal fejlesztik.
Mindez a cégnek 1,2 milliárd font költségcsökkentést jelent majd - ez mai árfolyamon több mint 446 milliárd forint.

Akár nyolc hónapos várakozásra is számíthatnak a nagycsaládos autótámogatást igénylők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 13:20

Fotó: Shutterstock
Nem raktárról, hanem közvetlenül a gyártásból tudják kiszolgálni a vásárlókat.
A várakozásokat jelentősen meghaladja az igény a 7 személyes, állami támogatással megvásárolható, nagycsaládos autók iránt – mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke az M1 szerdai műsorában. Az MTI összefoglalója szerint Erdélyi Péter közölte: ebben a helyzetben jellemzően nem raktárról, hanem közvetlenül a gyártásból tudják kiszolgálni a vásárlókat. Ez azt jelenti, hogy
a rendeléstől számított 5-8 hónap alatt tudják a kereskedők leszállítani a járműveket

– tette hozzá.

Erdélyi Péter felidézte: a 2,5 millió forintos támogatás sok típus esetében azt jelenti, hogy a nagycsaládosok közel fél áron juthatnak hozzá az autóhoz. A támogatás nem befolyásolja az egyénileg érvényesíthető kedvezményeket.

Mintegy 200-250 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:25

Fotó: Shutterstock
Az MGYOSZ alelnöke azt mondta, ha a gazdaság fejlődésében nem lesz nagy törés, együtt kell élnünk ezzel.
Mintegy 200-250 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacról, ami nagyban akadályozza a hazai vállalkozások beruházásait – erről Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke beszélt a Világgazdaságnak. „Az MGYOSZ a tagszervezetein, illetve a tagvállalatain keresztül nagyjából 200-250 ezer fős hiányt tapasztal. Pontos adatok erre vonatkozóan nincsenek, mert az üres álláshelyek számát a munkaadók vagy bejelentik, vagy nem. A Központi Statisztikai Hivatal ugyan közöl adatokat, de mivel azok csak a bejelentett üres álláshelyeket jelzik, nem szabad rájuk alapozni” – fogalmazott. Hozzátette: a számoknál fontosabb, hogy a deficitből adódóan milyen fejlesztések nem valósulnak meg a cégeknél. Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy beruháznának, piaci igény is lenne rá, de végül elhalasztják, mert a fejlesztéssel létrejövő pozíciókat nem tudják kivel feltölteni. Kiemelte, hogy ennek ellenére a magyar gazdaság jól teljesít, de ettől csak jobban növekszik a munkaerőigény. A munkaerő hazai kínálata viszont szűkül – főleg demográfiai okokból –, amivel párhuzamosan nő a munkaerőhiány is. „Ez sajnos a magyar társadalomba van kódolva a következő húsz-huszonöt évre, és ha a gazdaság fejlődésében nem lesz nagy törés, úgy együtt kell élnünk vele” – mondta. Rolek Ferenc szerint a problémára megoldás lehetne a munkaerő-kereslet szűkítése, ha növekedne a gazdaság termelékenysége és hatékonysága. Sokkal differenciáltabb beruházástámogatási politika kellene, mert be kell látni, hogy több munkahelyre már nem igazán van szükség, úgysincs kivel betölteni. Új munkahelyek létrehozását csak a nagy hozzáadott értéket előállító, relatíve kisebb létszámigényű ágazatokban kellene állami és uniós forrásokból segíteni. „Ez persze nem azt jelenti, hogy amelyik ágazatban nagy a munkaerőigény, ott nincs helye a támogatásnak, csak nem az új kapacitások megteremtésére, hanem a hatékonyság növelésére kellene koncentrálni. Ezt az elvet kellene érvényesíteni a kormányzati támogatási politikában, illetve az európai uniós források elosztásánál” – jelentette ki.