Előfizetés

Rohamra indultak a törökök

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.10.09. 18:15

Fotó: Hasan Namli / AFP / Anadolu Agency
Több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. A szárazföldi hadműveleteket is megindította Törökország.
Ankara szerda délután hadműveletet kezdett Szíria északkeleti részén a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök. Közölte, hogy az offenzíva a Béke Forrása fedőnevet kapta. Erdogan állítása szerint a hadművelet célja a béke megteremtése a térségben, valamint annak a „terrorfolyosónak” a megsemmisítése, amelyet Törökország déli határa mentén próbáltak létrehozni. Törökország – tette hozzá az államfő – biztonsági övezetet hoz létre a térségben, így biztosítva a szíriai menekültek hazatérését. Azt is hangoztatta, hogy Ankara megőrzi Szíria területi épségét, és kimenti a helyieket a terrorizmus „karmából”. Erdogan a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milíciát nevezte meg Ankara szíriai szövetségeseként, amely a múlt héten jött létre két ernyőszervezet egyesüléséből. A török védelmi minisztérium szerint a hadművelet kezdete előtt két órával tájékoztatták az Egyesült Államokat, Oroszországot, Németországot, Franciaországot, a NATO-t és az ENSZ-t.    Az YPG Washington legszorosabb helyi szövetségese volt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni harcban, ám Ankara szerint Törökország számára az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert ez az erő a szíriai szövetségese a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak. Ami az első órák harci cselekményeit illeti, több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. A török tévé szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra. Százhúsz kilométerrel nyugatabbra, a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség.  Diyarbakir török támaszpontjáról F-16-os vadászrepülőgépek szálltak fel, hogy csatlakozzanak a hadművelethez. Szárazföldi csapatok az első szakaszban nem léptek Szíria területére.  Kurd részről azt közölték, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíriában civilek lakta kurd területekre. 

Megindították a szárazföldi hadműveleteket

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása hadművelet keretében. A tárca egyelőre azt nem közölte, hogy a török csapatok hol lépték át a szíriai határt. Süleyman Soylu török belügyminiszter a CNN Türk hírtelevíziónak adott interjújában nem árulta el, hány török katona vesz részt a szárazföldi műveletekben. Az SDF katonai sajtóilletékese korábban közölte: összecsaptak szerda este a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezet és a török hadsereg alakulatai. „Összecsapások folynak szinte az egész határ mentén. Az SDF nem tétlenkedik” – mondta Marvan Kamislo a Reuters hírügynökségnek.  Musztafa Bali, az SDF szóvivője pedig Twitter-üzenetben közölte, hogy a török hadsereg tüzérségi csapást mért az észak-szíriai Kobani településre. A kurd fegyveres szervezet szerint a török légicsapásokban eddig három fegyveresük és öt civil vesztette életét, valamint tucatnyian megsebesültek. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet ugyanakkor úgy tudja, hogy legalább tizenöt ember vesztette életét, nyolc civil, köztük két gyerek és hét milicista. Az OSDH emellett több mint negyven sebesültről is tud, akik közül tizenhárman civilek. A SANA szíriai hírügynökség szerint török katonák támadták meg a Rakka szíriai tartomány északi részén található Tell-Abjad határvárosát.  (MTI) 

Brexit – Billentheti a mérleg nyelvét a brit-ír csúcstalálkozó

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.10.09. 17:19

Fotó: Artur Widak / FAP
Johnson és Varadkar várhatóan csütörtökön találkozik Dublinban. Ha vasárnapig nem következik be áttörés, Boris Johnson akár le is mondhatja részvételét az EU-csúcson, és felgyorsíthatja az alku nélküli kilépés előkészítését.
A közeli napok brit-ír csúcstalálkozója billentheti a mérleg nyelvét az Egyesült Királyságnak az EU-ból való rendezett, illetve megállapodás nélküli kilépése felé. Elemzők szerint a 2016 júniusi brit népszavazás óta nem tűnt olyan kilátástalannak a helyzet, mint szerdán, miután holtpontra jutott a megegyezés ügye, és már csak 9 nap volt hátra a brüsszeli EU-csúcstól, illetve 22 a Boris Johnson kormányfő által megváltoztathatatlannak tekintett október 31-i kilépési határidőtől. A Downing Streetnek hatalmas csalódást okozott „BoJo” előző napi félórás telefonbeszélgetése Angela Merkellel. A német kancellár nem volt hajlandó elfogadni, hogy az egész Egyesült Királyság, beleértve Észak-Írországot, kilépjen a vámunióból. Az EU egyik meghatározó alakjának az elutasítása után lényegében lehetetlennek látszik, hogy dűlőre jussanak. Nem segített Donald Tusk, az Európa Tanács távozó elnöke sem, aki Twitter-üzenetében azzal vádolta meg Boris Johnsont, hogy „ostoba felelősségáthárító játszmába kezdett”. Londoni tárgyalásai után nem tartotta működőképesnek a brit kormány elképzeléseit David Sassoli, az Európai Parlamenúj elnöke sem.
Boris Johnson és Leo Varadkar
Fotó: LORRAINE O'SULLIVAN / AFP
Boris Johnson utolsó reménysége Leo Varadkar ír kormányfő, a „taoiseach”, aki talán közvetíthet az EU és az Egyesült Királyság között, annak ellenére, hogy ő korábban elhárította a segítségnyújtást. Johnson és Varadkar várhatóan csütörtökön találkozik Dublinban. Ha vasárnapig nem következik be áttörés, Boris Johnson akár le is mondhatja részvételét az EU-csúcson, és felgyorsíthatja az alku nélküli kilépés előkészítését. Erre természetesen a londoni parlament sebtében hozott törvényének szellemében nincs joga, ugyanakkor bizonyos értelemben kötik őt saját hangzatos kijelentései, miszerint „ha törik, ha szakad”, megtörténik az október 31-i távozás. Hétfőig törvényhozási szünet van. Annak lejártával II. Erzsébet a parlament két háza előtt felolvassa a következő év kormányzati törvényalkotási programját, amit azonban azután szinte bizonyosan leszavaznak a képviselők.  Ahogy erre a The Daily Telegraph utal, ez utoljára 1924-ben fordult elő. Normális időkben ilyenkor parlamenti választást írnának ki, de a képviselők eddig kétszer tagadták meg az ehhez szükséges kétharmados többséget. Aminek várhatóan nem tesznek keresztbe a képviselők, az a kormány szerdán közzétett terve, miszerint rendkívüli szombati parlamenti ülésnapra kerül sor a Brexit ügyében október 19-én – az EU-csúcsot követő napon, amikor is Johnsonnak hosszabbítást kérve kellene megalázkodnia az unió előtt.

Harmincnyolc ember megfulladt egy nigériai hajóbalesetben

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.09. 17:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fedélzeten tartózkodók közül mindössze ketten élték túl a szerencsétlenséget.
Harmincnyolc ember megfulladt a Nigéria központi részén található Bauchi állam egyik folyóján bekövetkezett hajóbalesetben – közölte Garba Shehu elnöki szóvivő szerdán. Muhammadu Buhari államfő „szörnyű tragédiáról” beszélt, amely nemcsak az áldozatok családjait, de az egész országot sújtja. Bappah Abdu Badara, a helyi kormányzat vezetője szerint a hajó hétfőn süllyedt el a Kirfi folyón. Mint mondta, a fedélzeten lévő negyven emberből mindössze ketten élték túl a szerencsétlenséget. Hasonló balesetek gyakran fordulnak elő az afrikai államokban, és ennek nem ritkán az az oka, hogy a hajók túlzsúfoltak, és rosszul tartják karban őket.