Előfizetés

Esni is fog és a szél is fúj majd csütörtökön, de hideg nem lesz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.09. 16:33
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csütörtök estig hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, változékonyra fordul időjárásunk.
Szerdán a késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől fokozatosan mindenütt megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen valószínű - többnyire kisebb - eső, zápor.
Csütörtökön eleinte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a délutáni órákban északnyugat felől határozott felhőzetcsökkenés kezdődik. Több helyen, elsősorban az ország déli felén várható eső, zápor, északnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. A kezdetben megélénkülő, többfelé megerősödő déli, délnyugati szél még szerda éjszaka egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és nagy területen megerősödik, az északi megyékben átmenetileg viharossá is fokozódhat. Csütörtök napközben veszít erejéből a légmozgás, már csak az északi tájakon kísérheti egy-egy erős lökés a nyugatias szelet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 11 és 18 fok között valószínű, alacsonyabb értékek a tartósan csapadékos délnyugati tájakon várhatók.

Időjárási helyzet Európában

Erőteljes nyugat-keleti áramlás uralja a kontinenst. Európa északi részén egy hatalmas kiterjedésű többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek frontjai megközelítőleg az 50. szélességi körtől északra gyors mozgással vonulnak a szárazföld belseje felé. Hatásukra erősen változékony, nagy területen szeles, többfelé esős az idő, sőt, Skandinávia északi tájain már síkvidéken is előfordul havazás. Mindeközben a Földközi-tenger medencéjében, a Balkán-félszigeten, valamint a Kárpát-medencében magasnyomású képződmény alakítja az időjárást, a felsorolt tájakon sokat süt a nap, de néhol már csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd, illetve a rétegfelhőzet. A hőmérséklet dél, délnyugat felé haladva növekszik: a Skandináv-félsziget északi részén már csak fagypont körül alakul, a legmelegebb pedig az Ibériai-félszigeten van, ahol még mindig előfordul 34, 36 fokos csúcsérték. Csütörtök estig hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, változékonyra fordul időjárásunk.

Orbán ismét Rómába utazik, majd Macronnal találkozik Párizsban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 16:15

Fotó: Julien Mattia / AFP
A francia államfő munkaebéden látja vendégül a miniszterelnököt.
A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) rendezvényére Rómába utazik Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön, majd pénteken Párizsba repül tovább, ahol Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel tárgyal – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán. A CDI – amelynek egyik alelnöki tisztségét Orbán Viktor tölti be – az olasz fővárosban tartja soron következő vezetőségi ülését – mondta a sajtófőnök. A magyar miniszterelnök péntek kora délután érkezik Párizsba, ahol Emmanuel Macron államfő munkaebéden látja vendégül. A tárgyalást megelőzően az Elysée-palota kertjében rövid sajtónyilatkozatot terveznek – tette hozzá Havasi Bertalan. Orbán szeptember végén is járt Rómában, ahol a Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) jobboldali párt Atreju című rendezvényén vett részt. A miniszterelnök beszédet is mondott, az erről szóló cikkünket itt találja.

Ezres nagyságrendű szavazatvásárlást gyanít az ellenzék Soroksáron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 16:10

Fotó: Népszava
"A választási csalásra reális a kockázat" - alternatív szavazatszámláló rendszerrel is készülnek vasárnapra.
Van körülbelül ezer szavazó Soroksáron, aki megtiltotta a Fővárosi Választási Irodának, hogy a polgármesterjelöltek kampány céljára kikérhessék az adataikat - hangzott el sajtótájékoztatón szerdán. A Nemzeti Választási Iroda mellett hárman nyilatkoztak: a jobbikos Bereczki Miklós, XXIII. kerületi közös jelölt, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, illetve Litresits András, a szocialisták NVB-s delegáltja - ő azt is elmondta, hogy a fent említett ezer ember a soroksári szavazók 5,6 százaléka. Ez jóval magasabb arány, mint bármelyik másik fővárosi kerületben: máshol átlagosan 1,2-1,6 százaléknyi választó él azzal a jogával, hogy rejtve maradhasson. Az ellenzék így azt gyanítja:
a rejtőzködő ezer szavazó valójában nem is él a kerületben, szervezetten jelentkeztették be őket oda, hogy a vasárnapi önkormányzati választást a kormánypártok javára befolyásolják.

Komoly információk vannak arról, hogy összefüggés van a fiktív lakcímbejelentések és azok száma között, akik letiltották adataik kiadását - nyilatkozta Bereczki. A szavazatvásárlásnak és szervezett szavaztatásnak sajnálatos hagyománya van a kerületben, részletezték a sajtótájékoztatón, emlékeztetve egy öt évvel ezelőtti esetre, amikor egy panzióról derült ki, hogy oda rengeteg embert jelentettek be, akik nem élnek Soroksáron.
Míg akár a börtönökben is törvény szabja meg, hogy hányan élhetnek egy adott nagyságú területen, az már nincs meghatározva, hogy egy lakásba hány főt lehet bejelentkeztetni - sajnálkozott Litresits. Egyúttal pedig felhívta a figyelmet arra:
bűncselekmény valakit a szavazásért bejelentkezni valahová anélkül, hogy életvitelszerűen ott tartózkodna.

A jegyzőknek vasárnapig még van ideje kivizsgálni azt, ha valahová gyanúsan sokan jelentkeztek be, mondta. Bereczki pedig kijelentette: 250 ezer forintos jutalmat ajánlanak annak, aki olyan bizonyítékot tud mutatni a választási csalásról, ami bíróság előtt is megállja a helyét.

Alternatív szavazatszámláló rendszerrel készül az ellenzék

Reális a kockázat a választási csalásra - mondta Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón. A fideszesek erre újra meg újra kísérletet is tesznek, folytatta, emlékeztetve a választási informatikai rendszer összeomlására, ismeretlen szervezetek varázslatosan gyors és sikeres jelöltállításaira, kamupártokkal elvitt szavazatokra és más zavaros, részleteiben azóta is homályos esetekre. Felhozta Záhony példáját is, ahol 50 négyzetméteres lakásokban papíron 100-150 ember lakik.
Mindezek miatt az ellenzék alternatív szavazatszámláló rendszert talált ki: urnazárás után a szavazóköri delegáltak és kampányfőnökök leadják számunkra is a jegyzőkönyveket, még mielőtt azok a központi nyilvántartásba kerülnének, hogy aztán össze lehessen hasonlítani az azokban lévő számokat a hivatalos végeredménnyel.

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester egyre kínosabb botrányára is kitért Kunhalmi. Borkai szégyent hozott a nemzetre, ráadásul egy olyan hálózatot tarthat fenn, amely elsíbolja a közpénzt - idézi szavait az MTI. Sürgette, hogy Borkai Zsolt mondjon le olimpiai járadékáról, illetve hogy a hatóságok indítsanak vizsgálatot. "Mindannyian elképedve látjuk Borkainak a fenekét" - fogalmazott. Szerinte a jelenség egyenlő a Fidesszel: ezt csinálják a fideszesek, "csak nem mindegyiknek látjuk a fenekét".