Ezres nagyságrendű szavazatvásárlást gyanít az ellenzék Soroksáron

Publikálás dátuma
2019.10.09. 16:10

Fotó: Népszava
"A választási csalásra reális a kockázat" - alternatív szavazatszámláló rendszerrel is készülnek vasárnapra.
Van körülbelül ezer szavazó Soroksáron, aki megtiltotta a Fővárosi Választási Irodának, hogy a polgármesterjelöltek kampány céljára kikérhessék az adataikat - hangzott el sajtótájékoztatón szerdán. A Nemzeti Választási Iroda mellett hárman nyilatkoztak: a jobbikos Bereczki Miklós, XXIII. kerületi közös jelölt, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, illetve Litresits András, a szocialisták NVB-s delegáltja - ő azt is elmondta, hogy a fent említett ezer ember a soroksári szavazók 5,6 százaléka. Ez jóval magasabb arány, mint bármelyik másik fővárosi kerületben: máshol átlagosan 1,2-1,6 százaléknyi választó él azzal a jogával, hogy rejtve maradhasson. Az ellenzék így azt gyanítja:
a rejtőzködő ezer szavazó valójában nem is él a kerületben, szervezetten jelentkeztették be őket oda, hogy a vasárnapi önkormányzati választást a kormánypártok javára befolyásolják.

Komoly információk vannak arról, hogy összefüggés van a fiktív lakcímbejelentések és azok száma között, akik letiltották adataik kiadását - nyilatkozta Bereczki. A szavazatvásárlásnak és szervezett szavaztatásnak sajnálatos hagyománya van a kerületben, részletezték a sajtótájékoztatón, emlékeztetve egy öt évvel ezelőtti esetre, amikor egy panzióról derült ki, hogy oda rengeteg embert jelentettek be, akik nem élnek Soroksáron.
Míg akár a börtönökben is törvény szabja meg, hogy hányan élhetnek egy adott nagyságú területen, az már nincs meghatározva, hogy egy lakásba hány főt lehet bejelentkeztetni - sajnálkozott Litresits. Egyúttal pedig felhívta a figyelmet arra:
bűncselekmény valakit a szavazásért bejelentkezni valahová anélkül, hogy életvitelszerűen ott tartózkodna.

A jegyzőknek vasárnapig még van ideje kivizsgálni azt, ha valahová gyanúsan sokan jelentkeztek be, mondta. Bereczki pedig kijelentette: 250 ezer forintos jutalmat ajánlanak annak, aki olyan bizonyítékot tud mutatni a választási csalásról, ami bíróság előtt is megállja a helyét.

Alternatív szavazatszámláló rendszerrel készül az ellenzék

Reális a kockázat a választási csalásra - mondta Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón. A fideszesek erre újra meg újra kísérletet is tesznek, folytatta, emlékeztetve a választási informatikai rendszer összeomlására, ismeretlen szervezetek varázslatosan gyors és sikeres jelöltállításaira, kamupártokkal elvitt szavazatokra és más zavaros, részleteiben azóta is homályos esetekre. Felhozta Záhony példáját is, ahol 50 négyzetméteres lakásokban papíron 100-150 ember lakik.
Mindezek miatt az ellenzék alternatív szavazatszámláló rendszert talált ki: urnazárás után a szavazóköri delegáltak és kampányfőnökök leadják számunkra is a jegyzőkönyveket, még mielőtt azok a központi nyilvántartásba kerülnének, hogy aztán össze lehessen hasonlítani az azokban lévő számokat a hivatalos végeredménnyel.

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester egyre kínosabb botrányára is kitért Kunhalmi. Borkai szégyent hozott a nemzetre, ráadásul egy olyan hálózatot tarthat fenn, amely elsíbolja a közpénzt - idézi szavait az MTI. Sürgette, hogy Borkai Zsolt mondjon le olimpiai járadékáról, illetve hogy a hatóságok indítsanak vizsgálatot. "Mindannyian elképedve látjuk Borkainak a fenekét" - fogalmazott. Szerinte a jelenség egyenlő a Fidesszel: ezt csinálják a fideszesek, "csak nem mindegyiknek látjuk a fenekét".

Szerző
Frissítve: 2019.10.09. 16:24

Publicus: fej-fej mellett Tarlós és Karácsony

Publikálás dátuma
2019.10.09. 15:40

Fotó: Népszava
Hajszálra ugyanannyit mért mindkét jelöltnek a választások előtt néhány nappal a Publicus Intézet.
A választók 48-48 százaléka szavazna Tarlós Istvánra és Karácsony Gergelyre is a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint, amit a Népszava megbízásából készítettek. Eszerint Tarlós Istvánt inkább a szakmunkás bizonyítvánnyal vagy csak 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők támogatják, náluk 55, illetve 54 százalékon áll, Karácsony Gergely a képzettebbek körében népszerűbb, az érettségizettek és a diplomások 51 illetve 64 százaléka szavazna az ellenzéki jelöltre. Ugyanakkor a társasházban élők körében Karácsony 60-35 százalékra vezet, míg Tarlós István a kertes-, és a panelházak lakói körében népszerűbb. A pártokat nézve nyilván nem meglepetés, hogy a Fidesz szavazóinak 96, az MSZP-t támogatóknak 97 százaléka Tarlósra illetve Karácsonyra szavaz majd. Karácsony támogatottsága a DK-sok körében 98 százalékos, a Momentumnál 84, utóbbi csoportban Tarlós István és Puzsér Róbert is számíthat 8-8 százalékra. Berki Krisztián támogatottsága elhanyagolható. A felmérésről holnapi lapunkban írunk részletesebben. 
Frissítve: 2019.10.10. 08:31

„Borkai Zsolt a keresztény szabadság jegyében tette, amit tett?” – Végigkérdezték a kormányt az ügyben

Publikálás dátuma
2019.10.09. 15:04

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Bangóné a kormány valamennyi tagjának elküldte a miniszterelnöknek és a külügyminiszternek címzett kérdéseket.
Mit gondol Borkai Zsolt és a keresztény szabadság kapcsolatáról? Avagy Ön szerint Borkai Zsolt a keresztény szabadság jegyében tette, amit tett?” – erre a kérdésre vár választ Orbán Viktortól Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s országgyűlési képviselő nem csupán a miniszterelnököt, hanem az egész kormányt végigkérdezte írásban ezzel kapcsolatban, a hírt elsőként a Hírklikk vette észre. A politikus kérdése mellett egyebek között idéz a miniszterelnök júliusi beszédéből, amelyet a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen mondott: „…az illiberális politikának az értelme, az nem más, mint a keresztény szabadság (…) két támadás is van a keresztény szabadsággal szemben. Az első belülről jön, és a liberálisok felől érkezik: feladni Európa keresztény kultúráját. (…) a mi oldalunkon van az – nem minden, de ami oldalunkon sok van abból –, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatjuk össze”. Mivel Bangóné sajtófotók alapján bizonyítottnak találta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter korábban szintén utazott a Borkai Zsoltot elhíresült tettei színhelyére szállító gépen, az alábbiakat kérdezte Szijjártótól:
  • Ön hányszor repült a fentiek közül valamelyik gépen?
  • Mikor történtek ezek az utazások?
  • Mi volt az úti célja ezeknek a repüléseknek?
  • Ön részt vett-e a botrányos orgiához hasonló összejöveteleken Borkai Zsolt társaságában?
Az Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek feltett kérdéseket a kormány valamennyi tagja megkapta. Mivel a kormány munkájában részt vevők nőkről nem feltételezik a részvételt, tőlük az utolsó kérdés helyett azt tudakolta Bangóné, hogy
  • van-e tudomásuk hasonló esetekről.

A DK az ügyészséghez fordult, a Jobbik Horvátországban is feljelentést tesz

„Az elmúlt napok oknyomozó cikkei és nyilvánosságra került információi tökéletesen megmutatták, hogy Borkai Zsolt maffiamódszerekkel szállta meg Győrt és telepedett rá a város pénzére. Se szeri, se száma a korrupciós ügyeknek, és az biztos, hogy ilyen mértékű lopások az ország egyetlen pontján sem történhetnének meg Orbán Viktor tudta és beleegyezése nélkül. Meggyőződésünk, hogy amit Borkai Zsolt csinál évek óta, az nem a győri modell, hanem a Fidesz-modell, ez történik minden Fidesz által vezetett városban” – írta közleményében a Demokratikus Koalíció (DK). A párt követeli, hogy  az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot „a Borkai-hálózat korrupciós ügyeiben”. „Ha ezt nem teszik meg az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk ellenére sem, akkor az azt jelenti, hogy Orbán Viktor is haszonélvezője Győr szétlopásának” – tették hozzá.  Ugyancsak szerdán Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője közölte: a párt Horvátországban is feljelentést tesz Borkai Zsolt ügyében. Szavai szerint azt kívánják tisztáztatni a szomszédos állam hatóságaival, hogy a nyaraláson, amelyről a napokban felvételek kerültek nyilvánosságra, sértettek-e kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos szabályokat. Az ügyet a magyar politikatörténet legnagyobb korrupciós, drog- és szexbotrányának nevezte. Borkai kínos botránya túlmutat a győri polgármester viselt dolgain, hiszen betekintést nyerhetünk a ner korrupciós mechanizmusába, a visszaosztási gyakorlatba, a kamu megbízásokba, a túlárazásba, a haveri körök helyzetbe hozásába, vagyis mindabba, ami egy maffiaállam sajátossága – jelentette ki Szilágyi György. Magyarországon Orbán Viktor vezetésével egy maffiaállam működik – folytatta, majd arra biztatott: vasárnap az ellenzéki jelöltekre szavazva kezdjék meg a választók a ner lebontását.

Szerző
Frissítve: 2019.10.09. 20:18