Előfizetés

A közmédia szerint nem léteznek ellenzéki jelöltek – ha mégis lefilmeznek egyet, akkor az pont migránsokat akar betelepíteni

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.09. 14:01
Van olyan kormányközeli érvelés, amely szerint a közmédia semlegesnek tekinthető
Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ / SERGEY MARKOSOV
A 444 öt vidéki város fideszes és ellenzéki politikusainak megjelenését nyálazta végig a kampányidőszak alatt.
A közmédia nyugodt szívvel járhatna el ugyanúgy a saját híradójával, ahogy tette azt a TV2 a Tényekkel, ahol a propagandagépezet hatékonyabb működésének érdekében a szerkesztőség központi elérhetősége helyett a Fidesz vonatkozó elérhetőségét adták meg. Mondjuk ezt csupán azért, mert a 444 ma hosszú cikkben elemezte öt, az önkormányzati választások szempontjából érdekes vidéki város fideszes és ellenzéki politikusainak megjelenését a közmédia híradóiban. Az elemzés július 31. és október 5. közötti híradókról szól, tehát a választási kampány két hónapos időszakáról. A kapott eredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen eddig is köztudott volt, hogy főként a kormánypárt szócsöveként működik az állami média, aminek éppen hogy pártatlannak kellene lennie. A lap felhívja rá a figyelmet: eközben a Fidesz politikusai azt hazudják, hogy a közmédia nem elfogult, még a feltételezést is kikérik maguknak, végső érvként pedig általában azzal jönnek elő, hogy a médiahatóság tagjai – akik közé csak a Fidesz által támogatott jelöltek kerülhetnek be – éberen őrködnek a médiatörvény betartásán, amely előírja, hogy a kampányok idején a közmédiában minden pártnak egyenlő megszólalási lehetőséget kell kapnia. Aztán valahogy mégsem születnek a közmédiával szemben elmarasztaló döntések. Klasszikus 22-es csapdája. Na de lássuk a 444 által vizsgált városokat:

Hódmezővásárhely

A vizsgált időszakban kilenc hódmezővásárhelyi tudósítást adtak le az M1 híradóiban, hat (pozitív hangvételű) riport a Fidesz által támogatott jelölttel foglalkozott, Márki-Zay Péter, a város jelenlegi polgármestere két riportban szerepelt, mindkétszer negatív színben feltüntetve, visszatérő motívumként hangsúlyozva, hogy Márki-Zay migránsokat akar betelepíteni.

Kaposvár

Két hónap alatt 12 riport készült Szita Károly városáról, a polgármester mindegyikben szerepelt is, míg Horváth Ákos, az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt egyszer sem.

Szeged

25 hír foglalkozott a várossal két hónap alatt, ezek közül Botka László kettőben beszélt, a többi 23 vagy a fideszes jelölttel, vagy a Botka ellen induló egykori MSZP-s politikussal foglalkozott. Botka a híradók szerint szintén migránsokat akar betelepíteni a városba.

Szolnok

Lévai Anikó, Nyerges Zsolt és a köztévéről levakarhatatlan Várhegyi Attila városáról 14 hír készült, ezek közül egyben szerepelt az ellenzéki Radócz Zoltán, de akkor is csak említés szintjén. A többi hír Szalay Ferenc fideszes polgármesterjelöltről (jelenlegi polgármesterről) és tetteiről szólt.

Pécs

A vizsgált időszakban 27 hír készült, de Péterffy Attila ellenzéki jelölt egyszer sem kapott szót bennük. Vári Attila, a Fidesz jelöltje sokat szerepelt, és visszatérő motívum volt az ellenzéki összefogás hiányának emlegetése is.

Kedden megdőlt a hidegrekord, szerdán már tizenöt fokkal melegebb volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 13:52

Fotó: Monika Skolimowska / AFP
Nyírlugoson -6,2 fokig hűlt le a levegő.
Kedd hajnalban országszerte rendkívül hűvös volt az idő, és Nyírlugoson -6,2 fokig hűlt le a levegő, mellyel új országos, napi minimumhőmérséklet rekord született. A korábbi rekord -3,6 fok volt, melyet Zabar állomáson mértünk, 2002-ben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A Facebook-oldalukon arról is beszámoltak, hogy a keddi és szerdai, hajnali 2 órás rádiószondás felszállások alapján jól látszik, hogyan melegedett csaknem 15 fokot felettünk a levegő, mindössze egy nap alatt:

Győri ellenzéki polgármesterjelölt: Borkai mindent elárult, amit valaha fontosnak mondott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 12:43
Glázer Tímea
Fotó: Glázer Tímea Facebook oldala
Glázer Tímea nem kéri Borkaitól, hogy lépjen vissza vagy mondjon le – szerinte azok után, amik az elmúlt napokban kiderültek, ennek semmi esélye nem lenne.
„Nem akartuk elhinni, hogy a magát családapaként, konzervatív keresztényként népszerűsítő polgármesterünk tényleg az ellenkezőjét csinálja annak, mint amiről beszélni szokott” – mondta a Borkai Zsoltnak és a győri polgároknak küldött videóüzenetében Glázer Tímea, az ellenzéki pártok győri polgármesterjelöltje. Hozzátette: azért várt napokig a nyilvános megszólalással, mert önkormányzati képviselőként, az ellenzék közös polgármester-jelöltjeként felelősen akart cselekedni, és biztos akart lenni abban, hogy ez a történet nem „rosszindulatú szóbeszéd vagy lejáratás, hanem a színtiszta igazság”. Ehhez azonban – folytatta – Borkai beismerése után semmilyen kétség sem férhet. „Ön polgármesterként elárult mindent, amit valaha fontosnak mondott” – üzente a polgármesternek. Majd arról beszélt: Borkai szégyent hozott a városra, „Győrről ma mindenkinek korrupt politikusok, milliókért bérelt luxusjachtok, magánrepülők és uniós pénzből eltartott örömlányok jutnak az eszébe”.
Glázer Tímea azt mondta, nem kéri Borkaitól, hogy lépjen vissza vagy mondjon le, „sajnos azok után, amit önről az elmúlt napokban megtudtunk, ennek semmi esélye nem lenne”. Végül arra kérte a győrieket, hogy vasárnap szavazzanak az ellenzékre, „mutassuk meg, hogy egy tisztességes város tisztességes városvezetést és polgármester érdemel”.

A fideszes polgármester szerint morálisan nem fogadható el, ami történt

Ughy Attila, XVIII. kerületi fideszes polgármester kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy le kellene-e mondani Borkainak, azt mondta, botránynak van egy „piszkos magánéleti része”, amit a családon belül kell rendezni és nem tartozik a közre. A másik, hogy akiről ezek az ügyek kijönnek, annak ezek a közéleti ellehetetlenülésével egyenlők. Ha egy közösség mégis bízik a polgármesterben és el tud tekinteni efölött, az az ő ügyük – közölte. Az elmúlt napokban kirobbant győri, budaörsi és kispesti botrányokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: morálisan nem fogadható el egyik esetben sem, ami történt. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke pedig az Index kérdésére közölte: szerinte „szerencsétlen dolog”, ami történt, de az érintettnek kell elrendeznie ezt a családjával. Ha az a kérdés, hogy Borkai megítélése szerint példaszerűen viselkedett-e, akkor nemmel kell válaszolnia, de ez a polgármester és a családja ügye. Nem hiszi, hogy egy ilyen ügyben egy pártnak feladata lenne akár ítélkezni, vagy bármilyen egyéb döntést hozni.